![](http://www.ktczegveld.nl/wp-content/uploads/2015/11/KTC-Logo_RGB-e1448536073528.jpg) | | | | | KTC-Veenpost oktober 2017 | | | | |
|
---|
|
|
![](http://livemailer.nl/sites/default/files/hierarchy/4648_KTC%20Zegveld/Luchtfoto_0.JPG) | KTC Kengetallen september 2017 Weidegras Grasgroei: Droge stof: Ruw eiwit: VEM: Suiker: Bodemtemperatuur: Melkkoeien Aantal: Melkproductie: Vetpercentage: Eiwitpercentage: Ureum: | 37 kg ds / ha / dag 13,9 % 252 1013 97 14,8 C 107 19,9 kg melk / koe / dag 4,93 % 3,87 % 31 |
| In KTC-Veenpost houden we u op de hoogte van onderzoek en ontwikkelingen op ons proefbedrijf in Zegveld. Het is onze missie om de opgedane kennis met u te delen. Dit doen we het liefst zo eerlijk mogelijk. Soms blijkt een proef direct een schot in de roos, maar ook onvoorziene resultaten zijn een bron van kennis. De eerste KTC-Veenpost in september heeft veel positieve reacties opgeleverd. Dat geeft energie om door te gaan! | Oogst Lisdodden Lisdodde is één van de natte teelten waar op KTC Zegveld onderzoek naar gedaan wordt. Lisdodde lijkt een interessant gewas, omdat de teelt mogelijk is in natte gebieden en het gewas diverse toepassingsmogelijkheden kent. Maandag 18 september is de tweede snede lisdodden geoogst op het grote lisdoddeveld. Omgerekend is de opbrengst 1.936 kilogram drogestof per hectare. Deze ingekuilde lisdodde wordt in januari/februari ingezet in een voerproef bij de droge koeien en in een later stadium mogelijk bij de melkkoeien. KTC Zegveld onderzoekt ook nog andere toepassingsmogelijkheden van lisdodden.
![](http://livemailer.nl/sites/default/files/hierarchy/4648_KTC%20Zegveld/Foto%27s%20lisdoddeoogst.png) Gedurende het groeiseizoen zijn op kleine schaal op verschillende momenten lisdodden geoogst om te kijken welk oogstmoment leidt tot de hoogste opbrengst en kwaliteit. Eén jaar na het aanplanten van de lisdodden wordt al een opbrengst gehaald van bijna 11.000 kilogram droge stof per hectare . Dat biedt perspectief! In onderstaande figuur zijn de opbrengsten bij de verschillende meetmomenten weergegeven. Bij de proefvelden A zijn de lisdodden drie wekelijks geoogst, bij de proefvelden B zes wekelijks en bij de overige proefvelden zijn de lisdodden eenmaal geoogst. Alle proefvelden worden in de winter nogmaals geoogst. Vaker oogsten lijkt te leiden tot een lagere opbrengst. Van alle oogstmomenten zijn monsters verzameld om op een later moment te kijken hoe de voederwaarde zich gedurende het groeiseizoen ontwikkelt. ![](http://livemailer.nl/sites/default/files/hierarchy/4648_KTC%20Zegveld/Resultaten%20lisdodden_0.JPG) Minder vertrapping door hogere zodedichtheid bij kurzrasen Het effect van beweidingssysteem (kurzrasen en stripgrazen) op de zodedichtheid (het percentage bedekking door gras op grondniveau) is gemeten in maart, mei en september op KTC Zegveld. De gemiddelde bedekking door gras op grondniveau was 79% voor kurzrasen en 65% voor stripgrazen.
Dat een hogere zodedichtheid leidt tot minder vertrapping was goed zichtbaar na de natte start in september. Door de grote hoeveelheid regen was duidelijke vertrapping zichtbaar bij het stripgrazen. De koeien die worden ingezet bij het stripgrazen zijn dan ook tijdelijk opgestald geweest. Bij het kursrazen was lichte vertrapping zichtbaar. Deze koeien zijn niet opgestald geweest.
Meer informatie over de zodedichtheid bij kurzrasen en stripgrazen is te vinden op: http://www.wur.nl/nl/nieuws/Beweidingssysteem-en-seizoen-bepalend-voor-zodedichtheid.htm
![](http://www.livemailer.nl/sites/default/files/hierarchy/4648_KTC%20Zegveld/Grasbedekking.JPG) Studenten Hogeschool Inholland kuilen smalle weegbree in Het in- en doorzaaien van kruiden in het grasland staat volop in de belangstelling. Kruiden in het grasland kunnen een positieve bijdrage leveren aan onder andere de biodiversiteit, bodembenutting en diergezondheid. Afgelopen voorjaar is op KTC Zegveld, in opdracht van Proeftuin Veenweiden, een proefveld aangelegd met onder andere smalle weegbree. Volgend jaar wordt hier onderzoek gedaan naar opbrengsten, voederwaarden en bodemstikstofgehalten. Smalle weegbree kan de ammoniakemissie van koeien verminderen en heeft mogelijk invloed op de nitrificatie van stikstof in de bodem.
Maar wat is het effect van smalle weegbree in de kuil op voederopname, smakelijkheid en voederwaarde? Vier tweedejaarsstudenten van de opleiding Dier- en Veehouderij van Hogeschool Inholland in Delft gaan dit in samenwerking met Louis Bolk Instituut en KTC Zegveld onderzoeken. Eind september hebben zij smalle weegbree, een mengsel van smalle weegbree gemengd met gras en alleen gras ingekuild met en zonder melasse. Deze proefkuiltjes worden later dit jaar ingezet voor een ‘snackproef’ waarbij onderzocht wordt waar koeien de voorkeur voor hebben.
KTC Kengetal in beeld: Melkproductie Momenteel zijn er op KTC Zegveld 107 melkgevende koeien. Van deze 107 koeien zijn 41 Jersey en 66 Holstein Friesian. De Jersey is een stuk kleiner en lichter dan de grotere Holstein Friesian. Door in te zetten op twee rassen wordt onderzocht welke koe het beste past op een veenweidenbedrijf.
In onderstaande grafieken zijn de melkproductie, het eiwitpercentage en het vetpercentage van september gesplitst in Jersey en Holstein Friesian. De melkproductie van de Jersey ligt lager (15,5 kg) dan bij een Holstein Friesian (22,7 kg). Het eiwit- en vetpercentage van de Jersey ligt echter veel hoger (4,26% en 6,07%) dan bij een Holstein Friesian (3,63% en 4,22%).
Onderwaterdrainage in de Krimpenerwaard KTC Zegveld is betrokken bij meerdere projecten waarbij onderwaterdrainage wordt aangelegd in onder andere Staphorst en de Krimpenerwaard. Op twee melkveebedrijven in Stolwijk is in september een pilot met Peilgestuurde Onderwaterdrainage gestart. Samen met melkveehouders wordt de praktische en economische haalbaarheid van het systeem verkent.
Onderwaterdrainage draagt bij aan het beperken van bodemdaling, doordat onderwaterdrains in droge perioden het slootwater tot in het midden van de percelen infiltreren, daar waar het het hardst nodig is. Daardoor droogt de veengrond minder uit en klinkt deze minder in. In natte perioden zorgen de onderwaterdrains voor een betere ontwatering, wat leidt tot een verhoogde draagkracht. Door de drainage peilgestuurd te maken geeft dit een nieuwe impuls aan deze ontwikkeling. De onderwaterdrains worden aangesloten op een pompput, waardoor het peil in de drains onafhankelijk van het slootpeil gestuurd kan worden.
![](http://livemailer.nl/sites/default/files/hierarchy/4648_KTC%20Zegveld/O.w.d._0.jpg) | Heeft u vragen, tips of ideeën? Laat het weten via youri@ktczegveld.nl Namens KTC Zegveld, Youri Egas |
|
|