10 months ago


Text only:

Ontvang je deze e-mail in een vreemde opmaak of zonder afbeeldingen? Klik hier voor de online versie.
Een buffel voor het Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum krijgt een nieuwe trein! Het is de DM ’90, waarbij de letters DM staan voor dieselmaterieel. De trein is echter beter bekend onder de bijnaam ‘Buffel’, als je goed kijkt naar de foto dan zie je waarom. Op 29 augustus om 14.21 uur arriveert de Buffel in het Spoorwegmuseum waar hij tot eind oktober te zien is. Meerijden? Liefhebbers maken kans om mee te rijden met de Buffel. Het Spoorwegmuseum verloot 12 x 2 plaatsen voor de rit van Amersfoort naar het Spoorwegmuseum op 29 augustus. Kijk op de Facebookpagina van het Spoorwegmuseum en reageer.


De Buffel is de laatste trein die NS zelf heeft ontworpen. Het was de opvolger van de Rode Duivel (Plan U) en de Blauwe Engel, die ook in het Spoorwegmuseum staan. Op 5 juni 1996 werd de Buffel gepresenteerd, het was destijds de meest moderne trein van NS. Het waren robuuste treinen die lekker reden, ze haalden een snelheid van 154 km/u zodat ze ook als intercity konden rijden. Omdat NS niet meer rijdt op de regionale lijnen zijn de Buffels overbodig geworden. Met de overdracht neemt NS in materieelvorm afscheid van het dieseltijdperk.


Foto: Harrie Peters


Laatste weekend Techlab XL

Het vorig jaar geopende Techlab kennen jullie waarschijnlijk al wel. Deze zomer heeft het museum er een spannend en actief evenement aan gekoppeld: Techlab XL. Binnen en buiten is er van alles te doen rond het thema techniek en trein. Wil je zien hoe leuk het is, kijk dan naar het filmpje.


Je kunt tijdens Techlab XL uitvinden hoe sterk luchtdruk is door een fles weg te schieten, wielen testen op de levensgrote testbaan en een stoomkring uitproberen op het mega-elektrospel. Bij de stoomkar leer je de werking van stoom. Ook gaat de Arend dit weekend 'onder stoom'. Ben jij sterk genoeg om een rijtuig in beweging te krijgen?
Techlab XL is nog t/m 19 augustus te bezoeken, dus kom nog snel even kijken!


Arend onder stoom op 18 en 19 augustus

Het is het pronkstuk van het Spoorwegmuseum. De Arend was in 1839 de eerste stoomlocomotief die een trein trok tussen Amsterdam en Haarlem. De originele locomotief is niet bewaard gebleven, maar voor het 100-jarig jubileum werd in 1938 een levensechte replica gebouwd. Deze replica is te zien in de Grote Ontdekking van het Spoorwegmuseum.


Het mooie van de replica is, dat de locomotief nog echt werkt! Eén keer per maand komt de Arend naar buiten om ritjes te rijden, dit weekend is het weer zover. Dus als je een keer wilt zien hoe een werkende stoomlocomotief klinkt en ruikt, kom dan kijken. Onze vrijwilligers beantwoorden graag al je vragen.
De locomotief rijdt zaterdag tussen 10.30 en 16.30 uur, op zondag tussen 12.00 en 16.30 uur.


Bezoek het nieuwe Modellenmagazijn

Voor de zomer opende het Spoorwegmuseum het Modellenmagazijn, hier hebben de meest bijzondere en waardevolle treinmodellen een plek gekregen. Er zijn fabrieksmodellen, zelfbouwlocomotieven, stokoud speelgoed en zeldzame verzamelobjecten te zien. Kijk naar het filmpje van de feestelijke opening.
Je maakt in het magazijn kennis met de mensen achter de modellen: de bouwers, bedenkers, bezitters en beginners. Zij vertegenwoordigen de verschillende soorten modellen die het museum bezit. Voor het eerst wordt ook de unieke speelgoedcollectie van het Spoorwegmuseum tentoongesteld. Het museum verzamelt al lange tijd allerlei treinenspeelgoed, maar toonde deze collectie nog nooit aan het publiek. Kom vooral kijken naar deze unieke collectie!


Je ontvangt deze e-mail omdat je hebt aangegeven op newsletter@newslettercollector.com op de hoogte wilt blijven van de activiteiten van
Het Spoorwegmuseum.
Wil je geen nieuwsbrief meer ontvangen? Dan kan je je hier uitschrijven.
© 2018 Het Spoorwegmuseum - Alle rechten voorbehouden

Spoorwegmuseum.nl

Categories: Train weekend away Art | Culture Museums
Age: 7 until 13 year 14 until 18 year 19 until 30 year 31 until 64 years 65 and older

Deel deze nieuwsbrief op

© 2019