10 lessen over werken aan het einde van honger

Open de nieuwsbrief in je browser
Facebook Facebook
Twitter Twitter
LinkedIn LinkedIn
Instagram Instagram
Investeer nu Investeer nu
Beste investeerder, 

Onze directeur Evelijne Bruning staat 10 jaar aan het roer van The Hunger Project Nederland. Aan de start van het nieuwe decennium kijkt Evelijne terug naar de afgelopen 10 jaar. En ze zet haar 10 lessen over werken aan het einde van honger op een rijtje. We lichten er een paar voor je uit. 

Dit nieuwe decennium is trouwens spannend: het einde van honger moet nu echt gaan gebeuren. Want volgens de ambitieuze agenda voor de wereld – de Sustainable Development Goals (SDG’s) – moet in 2030 honger de wereld uit zijn. En ook voor de andere 16 SDG’s staat de deadline op 2030. Tijd voor actie dus. 
Luistertip: op Radio 1 vertelde Evelijne over de SDG's
Evelijne's 10 lessen over werken aan het einde van honger
  1. Het kan wél
  2. Het belang van durf-investeerders
  3. Het belang van juichbeleid en op je bek gaan
  4. Het belang van goede leiders die elkaar aanvullen
  5. Het belang van vuur in de buik
  6. Het belang van omdenken
  7. Het belang van stevig staan en goede schoenen
  8. Het belang van een goed team
  9. Het belang van verandering van binnenuit en onderop
  10. Het belang van Visie, Commitment en Actie
Bekijk de 10 lessen
Uitgelicht: les 1 - het kan wél 
“Toen ik bij The Hunger Project ging werken, vonden sommigen dat een vreemde stap. Alsof ik me aansloot bij een doel voor een missverkiezing: werken aan het einde van honger leek net zo ondenkbaar als wereldvrede. En dat is dikke onzin. Er is namelijk genoeg voedsel op de wereld voor iedereen. Misschien zijn we bij The Hunger Project een bende blije eikels. Maar we zijn ook realistische optimisten. Want het kan wél.“
Lees de hele les
Kijken: animatievideo "Dit is honger"
We krijgen binnenkort een nieuw jasje. Met een krachtiger logo en frisse kleuren – helemaal in lijn met de rest van de wereldwijde organisatie. In bovenstaand filmpje en deze factsheet over honger geven we je alvast een voorproefje. De komende tijd voeren we de rebranding helemaal door, en passen we ook onze website, social media en andere materialen aan. 
Uitgelicht: les 5 - het belang van vuur in de buik 

"Vuur is onmisbaar, maar blijft niet vanzelf branden. Cynisme en apathie liggen op de loer. Mijn vuur wordt aangewakkerd door de mensen die ik ontmoet op reizen met The Hunger Project. Zoals Seema Saket uit India."

“Waarom zou ik bang zijn om met officials te praten? Ik ben voorzitter van de dorpsraad, ik sta in mijn recht. Ik dien mijn verzoeken voor toiletten of waterpompen in, en ga steeds weer de discussie met ambtenaren aan. Ik vraag mijn voorgangers om hulp en verzamel alle informatie die ik nodig heb. Niemand werd met alle kennis geboren, het is geen schande dat ik moet leren hoe het werkt. Geef me de tijd en ik kan alles.”

Uitgelicht: les 6 - het belang van omdenken

"The Hunger Project gaat altijd uit van wat er wél is en wat er wél kan. Ik heb in 10 jaar oneindig veel lokale omdenkers ontmoet, maar Kossegui Ganigi uit Benin is me het scherpste bijgebleven: 

"Mijn grote droom is dat alle meisjes van Guinagourou naar school gaan en alle vrouwen veilig kunnen bevalen. Ik ben ervan overtuigd dat het kan, maar niemand wil me geloven. Ze vinden het maar een rare droom en kunnen zich er niks bij voorstellen. Dus heb ik een plan bedacht om ze te overtuigen.”

Ontmoet Kossegui en lees haar plan

Uitgelicht: les 9 - het belang van verandering van binnenuit 

"Verandering moet van binnenuit komen, roepen we al meer dan 40 jaar. Een blijvend einde aan de honger kan alleen gebeuren wanneer mensen dat zélf doen. Wanneer mensen met honger de oplossing zelf dragen – van onderop, van binnenuit.

In ons eentje gaat het ons nooit lukken om op deze manier te werken in álle dorpen waar dat nodig is. We willen dan ook zo veel mogelijk andere organisaties, beleidsmakers en financiers inspireren om zo te werken. Met een wereldwijde beweging met al 65 lidorganisaties. In Nederland gaan we op 14 februari van start met een leer netwerk voor Human-Centered Design en Community-Led Development. Samen met Partos en Butterfly Works en geïnteresseerde gelijkgestemden. Om te ontdekken wat we van elkaar kunnen leren, en hoe we samen op kunnen trekken. Doe en denk je mee?"

Lees meer over de bijeenkomst
Share
Tweet
Share
Forward
Foto's: Johannes Odé, Anneke Verbraeken en The Hunger Project
The Hunger Project is trots om gesteund te worden door:
Ministerie van Buitenlandse Zaken
The Hunger Project | Arthur van Schendelstraat 500 | 3511 MH Utrecht | T 030 233 53 40
 info@thehungerproject.nl | www.thehungerproject.nl 
NL69 TRIO 0254 7828 76
Wil je je afmelden voor de nieuwsbrief? Klik dan hier