Tijdens Prinsjesdag werd bekend gemaakt dat het kabinet een prijsplafond voor energieprijzen gaat hanteren. Echter, voor eigenaren van historische en slecht geïsoleerde panden blijft het lastig om de winter energiezuinig door te komen. In het eerste artikel vindt u 10 tips.
De winter komt er aan en de gasprijzen gaan omhoog…Ook met het prijsplafond zullen de kosten voor bewoners van historische en slecht geïsoleerde panden stijgen. De redactie sprak daarom met drie 'betrokkenen' bij historische buitenplaatsen over hun tips voor deze winter. Wat doen zij om zo duurzaam en energiezuinig mogelijk te leven?
15 september 2022 - Planbureau voor de leefomgeving
Erfgoed gaat over plekken die mensen waarderen als hun leefomgeving. Wàt mensen daar precies aan waarderen is heel divers. Erfgoed speelt immers een rol in de dagelijkse routines van mensen en in hun sociale leven. Aan de hand van acht 'leefomgevingswaarden' kan de waardering voor erfgoed in de volle breedte verkend worden.
Uit onderzoek door de Vakgroep Restauratie, de Vereniging van Architecten Werkzaam in de Restauratie (VAWR) en het GA-platform Restauratie blijkt dat de restauratieketen is verzwakt en de kwaliteit onder druk staat.
Drie stukken uit het Belasting & Douane Museum zijn opgenomen als sleutelstuk in de Canon van Nederland, waaronder het allereerste Prinsjesdagkoffertje. Dit object vertelt de geschiedenis van een traditie die in 1946 begon.
Per 15 september is dr. Diana Spiekhout benoemd tot bestuurslid van de Nederlandse Kastelenstichting. Met haar brede kennis over (vroeg-)middeleeuwse kastelen is ze een welkome aanvulling voor de NKS.
In 2023 bestaat De Hollandsche Molen 100 jaar. Om molens ook de komende 100 jaar te kunnen laten draaien, is bekendheid en draagvlak bij zoveel mogelijk Nederlanders van groot belang.
Het Amstelpark werd tussen 1965 en 1972 ingericht voor de Floriade. Van de tentoonstelling is nog steeds veel te zien in het park: zoals de brede paden, de bosvakken en het bekende Amsteltreintje.
Rijkswaterstaat gaat binnenkot graven naar houten funderingspalen van Lange Jaap. Dit doen zij om te onderzoeken of het mogelijk is om de vuurtoren te behouden voor de toekomst.
De studiemodules Chemie, Documentatie en Ethiek zijn drie nieuwe loten aan de NCE-onderwijsboom. In december a.s. start de eerste studiemodule 'Basischemie voor restauratoren'. In de eerste helft van 2023 volgen de andere twee studiemodules. Geïnteresseerden kunnen zich vanaf nu inschrijven!
Hoe zagen de Brabantse boerderijen er in de zeventiende eeuw uit? Op basis van houtskeletten in oude boerderijen, historische afbeeldingen en archeologisch onderzoek is daar behoorlijk wat over te zeggen. Maar ook de taalkunde kan soms interessante gegevens bijdragen. Zo biedt de tekst van een historisch rapport (1662) een waardevol venster op het zeventiende-eeuwse Brabantse platteland.
Voormalig eiland Schokland is hét symbool van de Nederlandse strijd tegen het water. Ook heeft het een lange en bijzondere bewoningsgeschiedenis. Met de mixed reality app is die geschiedenis nu zichtbaar. Roy van Beek (WUR) is als een van de projectleiders van het Europese onderzoeksproject Wetfutures er nauw bij betrokken. Hij laat met een aantal betrokkenen zien wat het belang is van dit project.