De geveilde tekeningen van jonge prinses Beatrix deden ons denken aan haar gezellige kunstenaarsbijeenkomsten op kasteel Drakensteyn eind jaren '60. Hoe verliepen deze avonden? En deze week is het 100 jaar na de eerste Holland-Indiëvlucht!
 
 
De eerste grote ontvoering in Nederland
De Schatkamer van Andere Tijden

De eerste grote ontvoering in Nederland


 
In oktober 1977 wordt de Amsterdamse zakenman Maurits Caransa ontvoerd. Het is de eerste ontvoering in Nederland waarbij het verkrijgen van losgeld het enige motief is. Hoe los je als politie zo'n ontvoering op als je er nog nooit eerder mee te maken hebt gehad?
 
Naar de YouTube-video
 

Kijk hier terug
 
Opnieuw actueel: ingeklemd tussen Israël en Libanon ligt de VN troepenmacht UNIFIL. Ook Nederland leverde soldaten, begin jaren 80.

Kijk hier terug

 
Beatrix en de kunst
 

Beatrix en de kunst

 
 
De tekeningen van jonge Beatrix worden geliefd; ze zijn voor bijna 3000 euro geveild. Dat de prinses bezig was met kunst, bewees ze ook in de late jaren zestig. Ze zocht contact met de tijdgeest, dus mochten kunstenaars, schrijvers en musici bij haar thuis langskomen. Bekijk onze aflevering over deze gezellige avonden, waar niet iedereen voor openstond.
 

 

De eerste tv-Kronkels

De eerste tv-Kronkels

Als Simon Carmiggelt nog zou leven, zou hij morgen 111 jaar zijn geworden. De tv-verfilmingen van zijn column ‘Kronkel’ zorgden voor een unieke tv-ervaring. Het was een enorm succes, toch zijn er niet meer dan vijf bewaard gebleven. Op de pagina van Andere Tijden zijn de eerste tv-Kronkels nog te bekijken.

Bekijk de Kronkels
De eerste Holland-Indiëvlucht

De eerste Holland-Indiëvlucht

100 jaar geleden begon de eerste vlucht van Schiphol naar Batavia. De tocht duurde zo'n 20 dagen en was alleen voor de elite. Hoe is dat goedkoop vliegen van tegenwoordig dan ontstaan? In de aflevering van Andere Tijden vertellen oud-stewards over de tijd dat het nog een extravagante luxe was en ze passagiers in de watten legden met kreeft en kaviaar.

Bekijk de aflevering
 

Andere Tijden tipt

De Nederlandse koloniën

De Nederlandse koloniën

Met een nieuwe tentoonstelling over de Nederlandse koloniën wil het Verzetsmuseum een completere blik op de koloniale geschiedenis bieden. In ‘De Tweede Wereldoorlog en de voormalige Nederlandse koloniën’ ontdek je dertig persoonlijke verhalen. Andere Tijden maakte eerder twee afleveringen waarin Indische tieners van toen vertellen over hoe zij de Tweede Wereldoorlog hebben ervaren.

Naar de afleveringen
 
Museumzolder

Museumzolder

Als je door een museum loopt, weet je niet wat er van de collectie achterwege is gelaten. En waarom krijg je eigenlijk niet alles te zien? In het Museum Stevensweert-Ohé en Laak vertelt de conservator je waarop de keuze voor wel en niet tentoonstellen wordt gebaseerd. Neem op 13 oktober een kijkje op de museumzolder.

Naar het museum
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Hoe veranderde het imago van de sigaret?


Iedereen weet tegenwoordig wel dat roken ongezond is, maar vroeger was dat wel anders. Voor de jaren 50 waren er zelfs artsen die roken aanraadden aan hun patiënten. Kijk in dit verhaal van NPO Kennis hoe het imago van de sigaret is veranderd in ruim een eeuw tijd.
 
Lees verder
 

OVT Radio - Onvoltooid Verleden Tijd
 

OVT Radio - Onvoltooid Verleden Tijd

 
 
Deze week in OVT

Met kunst valt veel te verdienen; voor een grote naam als Rembrandt of Vermeer wordt al snel een paar miljoen betaald. Maar wat nou als blijkt dat je een vervalsing in huis hebt? Een échte vervalsing wordt nooit ontdekt en een echt goede vervalser zal nooit een reputatie krijgen. Toch werd meestervervalser Han van Meegeren beroemd om zijn vervalsingen en wist hij zelfs nazikopstuk Herman Göring een 'echte' Vermeer aan te smeren.
Te gast is journalist Pieter van Os. Hij schreef samen met Arjen Ribbens het boek Tussen kunst & cash, en vertelt over de geschiedenis van het vervalsen van kunst.

Verder in OVT:
- OVT op locatie in het Museum Valse Kunst
- Livemuziek door Marlene Bakker
- Het ontstaan van Hezbollah
- Kopiëren in de Chinese kunst

Vorige week in OVT
- OVT op locatie in het Nederlands Openluchtmuseum
- Livemuziek met Tim Knol
- Hans Schnitzler, schrijver van het essay van de Maand van de Geschiedenis
- Sandra Langereis over de nieuwe biografie over Eise Eising
 
Luister de laatste aflevering
 

 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.