Aanbesteden, wees niet bang, maar doe het veilig 2020 was voor iedereen die met aanbesteden bezig is in de bouw, het jaar van de herbezinning. De tijd van projecten die financieel ontsporen, is nog niet voorbij en de maatschappij begint daar meer en meer last van te krijgen, waarschuwde Reina Weening, de nieuwe bestuursvoorzitter van de Raad van Arbitrage voor de bouw, halverwege het jaar. Issues worden volgens haar te laat beslecht en ze hoopt dat ze met haar interview een bijdrage kan leveren aan de verzoening.
De zalvende woorden van Weening klinken de meeste aanbesteders en bouwers ongetwijfeld als muziek in de oren, maar dat nog niet iedereen in de omarm-modus zit, mag ook duidelijk zijn. Kort voor de zomer waarschuwden infrabouwers voor uitbuitingstaferelen die Rijkswaterstaat zich op de hals had gehaald door in zee te gaan met een Spaanse bouwer bij de A9. Inmiddels is er een onderaannemer gevonden in de vorm van Heijmans, maar of daarmee alle kou uit de lucht is, zal de tijd moeten leren.
Het oneigenlijk gebruik van plafondbedragen door opdrachtgevers maakte ook heel wat boze tongen los bij bouwers en deskundigen. De roep om afschaffen klinkt steeds luider en dat zou misschien ook wel het beste zijn, maar infradirecteur René Knipscheer van het gelijknamige Knipscheer heeft ook nog wel een andere remedie. Hij heeft zijn vingers al te vaak gebrand en schakelt tegenwoordig vroegtijdig hoofduitvoerders in bij aanbestedingen. Dat voorkomt volgens hem een hoop projecttegenvallers en geeft hem iets meer ruimte in zijn hoofd om te genieten van zijn hobby, de paardensport.
Tja, en als je denkt dat de gifbeker leeg is, komen er ineens problemen met de Afsluitdijk boven water. Zonde natuurlijk, want het is een mooi, innovatief en gaaf project. Hadden opdrachtgevers en aannemers dit risico van verkeerde golf- en waterstanden beter moeten inschatten? Of wordt het inderdaad tijd voor een parlementair onderzoek in 2021, zoals Lenny Vulperhorst bepleitte kort voor kerst. Hij en andere deskundigen zien in elk geval dat er veel misgaat door de angst om te falen.
Hoe het ook zij: laten we hopen dat we in 2021 weer durven bouwen. Met elkaar, met open vizier en een gezonde dosis lef om elkaar te corrigeren. De sector is te klein voor een hoop trammelant.