Slechts duizenden woningen zijn dit jaar verduurzaamd, terwijl er éigenlijk jaarlijks honderdduizenden van het gas af moeten. De energietransitie gaat tergend langzaam. Maar waarom schiet het niet op? Cobouw stelde dat onderwerp dit jaar eens goed aan de kaak. Een ding is duidelijk: we zijn er nóg lang niet over uitgepraat.
Een warmtepomp, wko-installatie of toch waterstof?
Niemand weet écht hoe het moet. Dé beste optie bestaat niet en daarom doen veel partijen in de bouw maar wat. Het land van duurzaam verbouwen is nog steeds een flinke chaos.
Waterstof wordt door steeds meer idealisten als dé heilige graal gezien,
maar eigenlijk is het simpelweg een excuus om voorlopig nog niet te verduurzamen. Tegenstanders van waterstof staan er daarom steeds vijandiger tegenover. Niet omdat ze het goedje gevaarlijk vinden, maar omdat ze steeds meer opdrachtgevers tegenkomen die zeggen ‘Waarom nu al verduurzamen? Over tien jaar is er toch waterstof? Dan zijn we van al onze problemen verlost.'
Toch zijn er ook hoopgevende berichten. Visionairs, kenners en partijen die hun best doen versnelling te brengen. Zo gaan Bouwgroep Dijkstra Draisma, Factory Zero en RC Panels samen een renovatiefabriek oprichten die jaarlijks 25.000 slimme techgevels voor de bestaande woningvoorraad gaat ontwikkelen. Daarmee willen ze de verduurzaming betaalbaar en makkelijker maken.
Een ander hoopgevend bericht komt van Dijkstra Draisma, winnaar van de Cobouw50 Award. Hij toont aan dat investering in duurzaamheid écht loont. Niet voor niets is hij uitgeroepen tot de best presterende bouwer van Nederland. Ik ben benieuwd wat we volgend jaar gaan zien.