Terugblik van The Hunger Project.
Het kan wél.
17/12/21 | 
Bekijk dit bericht in je browser.

Lichtsnoer.

Beste investeerder,

Het is vuig verleidelijk om doem te denken. Want wat een jaar. Honger groeit, net als ongelijkheid. Onrecht woekert, en angst. Mogen we dáár misschien tegen in quarantaine?

Gelukkig gebeurde er dit jaar ook verschrikkelijk veel hartverwarmends. Daarom in plaats van de dit jaar fysiek onmogelijke Kerstkaart hierbij een lichtsnoer van hoogtepunten.

Weet dat die mede mogelijk zijn gemaakt dankzij jou. Omdat jij niet alleen zorgt voor mensen die heel dicht bij je zijn, maar ook voor volslagen vreemden heel ver weg. En dat dóet er toe. Wat fijn dat jij er bent.   
 
Evelijne en Annelies
(ook wel ‘de dames van de directie’) 

Grote rol in corona aanpak voor 500.000 getrainde lokale vrijwilligers.

Grote rol in corona aanpak voor
500.000 getrainde lokale vrijwilligers.

Veel dorpen rond de wereld werden hard geraakt door corona. Ook verloor The Hunger Project 5 dierbare teamleden aan COVID-19; 2 in Benin en 3 in India.
 
Ondanks de nog altijd alarmerende situatie houden we vast aan ons motto: het kan wél. En zorgen ervoor dat zoveel mogelijk mensen – ook in afgelegen dorpen op het platteland – weten wat zij kunnen doen om zichzelf, hun familie en hun dorp te beschermen. 

Daarbij staan 500.000 getrainde lokale vrijwilligers in de frontlinie en maken het verschil voor hun 15,8 miljoen dorpsgenoten. En met resultaat.
Jamuna Devi uit Odisha
Deze korte film laat zien hoe Jamuna Devi uit India als voorzitter van de dorpsraad tijdens de strenge COVID-19 lockdown te werk ging – en hoe haar inspanningen levens hebben gered.
3x feest voor 10.

3x feest voor 10.

Hoera! Maar liefst 3 dames vierden hun 10 (!) jarig werkjubileum bij The Hunger Project Nederland. Op gepaste wijze en afstand zijn Mirjam, Ineke en Marjon bij het bereiken van deze mijlpaal stralend in het zonnetje gezet.

 

Online verbonden.

Online verbonden.

In Ghana lanceerden we in 3 epicentra een samenwerking met BLUETOWN en Microsoft om 6.000 vrouwen en meisjes op het platteland met goede wifi online te brengen. En zo toegang te krijgen tot essentiële kennis. 

Ook binnen onze eigen organisatie leerden we – door het verplichte thuiswerken – dit jaar nog beter online samenwerken. Zo brainstormden we met ruim 150 medewerkers in tal van online sessies over onze nieuwe, wereldwijde strategie – die in 2022 gelanceerd wordt.

Honger weer nieuwswaardig.
In mei liet onderzoek van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN zien dat het aantal mensen met honger opnieuw is toegenomen. Dat bracht – zeer terecht – weer een spotlight op SDG2: Zero Hunger. Belangrijk, want jarenlang kreeg honger wereldwijd niet de aandacht die het wél nodig heeft om #ZeroHunger voor elkaar te krijgen.

Wat doet klimaatverandering
met honger?

Klimaatverandering is een van de belangrijkste oorzaken voor de toename van honger. Daarom versterkte The Hunger Project dit jaar meer en meer de klimaatbestendigheid van plattelandsgemeenschappen. Zodat zij zich beter kunnen voorbereiden op, en omgaan met het veranderende klimaat. Dit bouwen we de komende jaren verder uit, o.a. in onze vernieuwde strategie. 4 dingen die je moet weten over klimaatverandering en honger.
Gizachen Buyu, lid van het herbebossingscomité in de regio Machakel in Ethiopië. ⠀
“The Hunger Project trainde ons in de aanplant van jonge bomen, onderhoud en bescherming van de jonge aanplant en bodemverbetering. Samen inspecteren we de zaailingen en leggen stevige dammen aan in erosiegeulen.”
Gizachen Buyu is lid van het herbebossingscomité in Machakel, Ethiopië.
Right2Grow van start.
Right2Grow van start.
Met de Right2Grow alliantie werkt The Hunger Project sinds dit jaar aan het einde van ondervoeding bij kinderen. Dat doen we als strategisch partner van de Nederlandse overheid, samen met 5 partners in 6 landen. Daarmee maakten we ook de sprong naar 3x zoveel inkomsten voor het einde van honger als voorgaande jaren.
Nog meer bedrijven doen mee.

Nog meer bedrijven doen mee.

Tal van nieuwe bedrijven sloten zich aan als partner van The Hunger Project. Van Blokker, Vivera tot Delicia en PayPal: zij investeren niet alleen met ons mee in het einde van honger, maar zorgen er ook voor dat een groter publiek ons leert kennen en weet te vinden.

De Kracht van Kees.

De Kracht van Kees.

Kees Bronke en Kees Jansveld zijn beiden al tientallen jaren actief bij The Hunger Project. Ze vierden dit jaar allebei hun 80e verjaardag. In dit dubbelinterview vertellen zij welk moment hen het meest is bijgebleven, en: hoe zien zij de toekomst?
Van I Can’t naar I Can naar We Can.
Van I Can’t naar We Can.

Hunger Project-trainers uit al onze programmalanden hebben onze Visie, Commitment en Actie (VCA)-trainingsmethodiek uitgewerkt tot een praktisch VCA-handboek. Zodat ook anderen deze trainingsmethode kunnen gebruiken.

Mijlpaal: 60+ zelfredzame epicentra gaan door zonder The Hunger Project.

Mijlpaal: 56 zelfredzame epicentra
gaan door zonder The Hunger Project.

Waar vorig jaar nog het 50e epicentrum zelfredzaam werd, staat de teller inmiddels op 56. Dat betekent dat 936.143 mensen in 1.015 dorpen doorwerken aan het einde van honger en armoede zonder The Hunger Project. En nu zelf in staat zijn om de motor van lokale ontwikkeling te zijn. Het laat zien dat verandering van onderop en van binnenuit echt werkt.
Spannende (en succesvolle) experimenten.

Spannende (en succesvolle) experimenten.

Afgelopen jaar zijn we een samenwerking gestart met 100WEEKS – een experiment met direct cash transfers: wat gebeurt er als je een groep vrouwen 100 weken lang elke week 8 euro geeft via hun telefoon, en daarbij ook financiële coaching? Voor 100WEEKS heel normaal, maar voor The Hunger Project een absolute eerste keer.
 

Ook experimenteerden we met nieuwe manieren van fondsenwerving. Want één van de dingen die het meest nodig is om het einde van honger te halen is erin blijven investeren. En we zoeken heel hard naar geld voor onze programma’s waarmee we zélf kunnen bepalen waar dit het grootste verschil maakt. Zo hebben we op 30 november – samen met onze partners – Tikkie ingezet voor onze GivingTuesday campagne.
Trots op nieuwe voorzitter.

Trots op nieuwe voorzitter.

Utrechtse ondernemer Ineke Bomhof is per 1 december de nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht van The Hunger Project.

Ineke: “De manier waarop The Hunger Project het probleem honger aanpakt spreekt mij heel erg aan. Mensen pakken vanuit eigen kracht de problemen zelf op, met vrouwen voorop. Ik ben heel trots dat ik daar een steentje aan kan bijdragen. En ik denk dat we nog veel meer kunnen bereiken.’’

Naast oud-voorzitter Jan van Oord, neemt ook Henny Westland afscheid, beide vanwege het einde van hun statutaire termijn.
Om ons op te verheugen.
In 2022 lanceren wij onze nieuwe wereldwijde strategie om het einde van honger een stap dichterbij te brengen. Alle Katakleepicentra in Benin worden volgend jaar zelfredzaam. En in maart 2022 starten we in Odisha(India) met de 5-jarige training en begeleiding van 800 nieuw verkozen vrouwelijke dorpsraadsleden. Volop lichtpuntjes om naar uit te kijken.
Het hele team van The Hunger Project wenst jou een warme decembermaand en een licht 2022!
Logo The Hunger Project
Op de hoogte blijven? Volg ons op social media:
Facebook
Instagram
Twitter
LinkedIn
YouTube
Over The Hunger Project
Contact
Arthur van Schendelstraat 500
3511 MH Utrecht
030 233 53 40
info@thehungerproject.nl
thehungerproject.nl
IBAN: NL69 TRIO 0254 7828 76

Minder mails van ons ontvangen?
Laat het ons weten of schrijf je uit.
Wij zijn er trots op gesteund te worden door