Nieuwsbrief // 6 juli 2017
Cory Henry treedt op met het Metropole Orkest tijdens November Music 2017

25ste editie November Music: kaartverkoop start nu!

Wat ooit begon als een kleinschalig evenement voor eigentijdse muziek met slechts enkele concerten, groeide in 25 jaar tijd uit tot een 11-daagsfestival met ruim 80 concerten op 20 locaties. Met een enorm breed muzikaal panorama geldt November Music inmiddels als het belangrijkste Nederlandse festival voor eigentijdse muziek. Tijd voor een feestje dus! Daarom pakken we uit tijdens deze jubileumeditie van November Music (2 t/m 12 nov) waarvoor de kaartverkoop nu van start gaat. Hieronder vind je een greep uit het programma. Kijk op www.novembermusic.net voor het volledige overzicht. » lees meer

Contemplatie en hervonden krachten:
Bosch Requiem 2017 - Memorial Park

De mooiste requiems roepen troost en verwondering op. Dat zal niet anders zijn bij Bosch Requiem, het officiële startschot voor November Music 2017 op Allerzielen (2 nov). Composer-in-focus Anthony Fiumara schrijft speciaal hiervoor het gloednieuwe, contemplatieve Memorial Park. Filosofe en auteur Désanne van Brederode schrijft het libretto. De uitvoering in handen is van Nederlands Kamerkoor, Holland Baroque en TEMKO. De Vlaamse acteur Peter de Graef geeft een tekstuele voordracht, terwijl Matzer Theaterproducties tekent voor de enscenering. Bosch Requiem 2017 is een totaalbeleving over verlies, contemplatie en hervonden krachten. 
» lees meer

Anthony Fiumara componeert Bosch Requiem 2017 

Jazz & World: van Arabische improvisaties tot country-kamermuziek

Nee, swingen doen de jazzconcerten tijdens November Music zelden. Bij jazz anno 2017 draait het nog steeds om improvisaties, maar muzikale inspiratie komt uit alle hoeken van de wereld. En dus vermengt meestergitarist Bill Frisell country-achtige songs met eigentijdse kamermuziek en gaan bij de groep Siwan van de Noorse pianist Jon Balke folk, jazz, oude muziek en Arabische liederen hand in hand. Verder is Sabîl Quartet voor het eerst te horen in ons land, de groep rondom ud-speler Ahmad Al Khatib en slagwerker Youssef Hbeisch. Andere bijzonder concerten op het snijvlak van jazz en/of wereldmuziek zijn er van onder meer de Amerikaanse drummer Jaimeo Brown, de Franse trompettiste Airelle Besson, de Syrische saxofonist Basel Rajoub, de Noorse tubaïst Daniel Herskedal en de Nederlandse saxofoniste Marike van Dijk. >> lees meer

Jaimeo Brown Transcendence brengt een mix van gesampelde worksongs en spirituals met hedendaagse jazz

Dubbelprogramma Metropole Orkest: Cory Henry en Tin Men

Metropole Orkest komt op 11 november voor het eerst naar November Music en doet dat met een bijzondere double-bill. Voor de pauze is er een concert met Tin Men and The Telephone waarbij het publiek een (inter)actieve rol vervult en zowel de band als het orkest kan aansturen. Na de pauze is er vuurwerk met de Amerikaanse toetsenist Cory Henry, bekend van zijn eigen groep The Funk Apostles en van de powerjazzformatie Snarky Puppy.
>> lees meer

La Monte Young

Laat je meevoeren tijdens de Minimal Music Marathon

Drie concerten van drie grote meesters uit de minimal music op zaterdag 11 november: Terry Riley, La Monte Young en Philip Glass. Samen met festival-componist en kenner Anthony Fiumara heeft Slagwerk Den Haag gezocht naar de mooiste parels uit de vroege periode van Philip Glass. Ook van Fiumara zelf klinkt een compositie tijdens het programma Minimal Glas[s] Interludes. Vervolgens brengt ensemble-in-residence Ragazze Quartet twee spectaculaire werken van Terry Rileys: In C (met Slagwerk Den Haag) en Sunrise of the Planetary Dream Collector (met Kapok). Het slotakkoord is aan de acht trompettisten van The Theatre of Eternal Music Brass Ensemble, een initiatief van Marco Blaauw. Zij voeren in het prachtige Jheronimus Bosch Art Center de bedwelmende compositie The Second Dream uit van La Monte Young en Marian Zazeela.

Kaartverkoop John Zorn in volle vaart
Eerder kondigden we al de komst van niemand minder dan John Zorn aan. De kaartverkoop voor die concerten is in volle gang. Wil je verzekerd zijn van een ticket? Wacht dan niet te lang, want vanuit alle Europese windstreken worden kaarten besteld. Lees meer over de John Zorn XL passepartout, John Zorn Medium combi-ticket of de aanschaf van losse kaarten (voor het concert van Nova Express zijn inmiddels geen losse kaarten meer te krijgen).
 
Met korting naar November Music 2017
Wil je meerdere concerten bezoeken tijdens November Music 2017? Of wil je met een groep vrienden naar een specifiek concert? Dan is het mogelijk om November Music voordelig te bezoeken met de Festivalpas XL of de Festivalpas Medium.
Let op: deze festivalpassen gelden niet voor de concerten van John Zorn op 4 november.

Met korting naar muziektheater op Boulevard

Speciaal voor November Music nieuwsbrieflezers heeft Theaterfestival Boulevard twee routes samengesteld, op 11 en 12 augustus. Op beide dagen is For The Time Being van Schweigman& en Slagwerk Den Haag te zien. Op de vrijdag in combinatie met De Mensheid van LOD Muziektheater (Josse de Pauw, Arnon Grunberg en Claron McFadden) voor €32 (normaal €36), inclusief drankje. En op de zaterdag met Lassus Grand Cru van Zefiro Torna voor €46 (normaal €51). Bestel kaarten voor vrijdag of zaterdag vóór 3 augustus. Let op: verzamelpunt is Theatercafé Theater aan de Parade. 

Ensemble Intercontemporain

Vlaggenschepen van de moderne muziek

De vlaggenschepen van de moderne muziek in Frankrijk en de Verenigde Staten meren aan tijdens de 25ste editie van November Music. Weinig ensembles genieten zoveel aanzien als Ensemble Intercontemporain (FR) en Bang on a Can All-Stars (VS). Samen met het Nederlandse videocollectief 33 1/3 vertaalt Ensemble Intercontemporain op 3 november de compositie Concerto Séraphine van Wolfgang Rihm naar een hallucinerende beeld- en geluidstrip. Op 9 november laat Bang on a Can All-Stars een reeks korte werken horen van toonaangevende componisten als David Lang, Steve Reich, Bryce Dessner en onze eigen Aart Strootman.

Dimitri Verhulst & Corrie van Binsbergen met 'Godverdomse dagen op een godverdomse bol'

Muziek, theater & literatuur

Calliope Tsoupaki roept knap een eigen wereld op in haar partituur’, schreef Het Parool over de muziek bij de voorstelling Fortress Europe van Opera Trionfo met Asko|Schönberg. Politieke keuzes, populisme en de schrijnende vluchtelingencrisis doen de fundamenten van fort Europa kraken in dit muziektheatrale werk dat op 8 november te zien is. En er is meer op het grensvlak van muziek met theater en literatuur. Zo slaan componist Jorrit Tamminga, filmmakers Menno & Paul de Nooijer en cabaretière Katinka Polderman de handen ineen voor Over de beiaardier die in een klok veranderde op 6 november. Dezelfde dag verklankt gitariste Corrie van Binsbergen samen met haar ensemble en schrijver Dimitri Verhulst diens bekende roman Godsverdomse dagen op een godverdomse bol.

Sabîl Quartet

Een greep uit het programma

John Zorn | Bosch Requiem 2017 | Ensemble Intercontemporain | Bang on a Can All-Stars | Metropole Orkest & Cory Henry | Bill Frisell | Ragazze Quartet | John Balke Siwan | Calliope Tsoupaki | Anthony Fiumara | Sabîl Quartet | Basel Rajoub Soriana Project | Micha Hamel | The Theatre of Eternal Music Brass Ensemble | Corrie van Binsbergen Ensemble & Dimitri Verhulst | Silbersee | Airelle Besson Quartet | Jorrit Tamminga & De Nooijers & Katinka Polderman | Heiner Goebbels | Nederlands Kamerkoor | Holland Baroque | TEMKO | Morris Kliphuis | Stolz Quartet | Jaimeo Brown Transcendence | Plug | Daniel Herskedal | iii | Asko|Schönberg en heel veel meer…
Bekijk het volledige programma!

November Music
Boschdijkstraat 45 // 5211 VD ’s-Hertogenbosch
T 073-6122000 // www.novembermusic.net // info@novembermusic.net