Nieuwsbrief Jeugdbeleid      Jaargang 17      nr 08      30 oktober 2019

3,7 miljoen euro voor Vlaamse en Brusselse jeugdhuizen

Minister van Jeugd Benjamin Dalle zal jaarlijks voor 3.696.950 euro werkingssubsidies toekennen aan 49 geprofessionaliseerde jeugdhuizen. Het gaat om een jaarlijkse subsidie voor de beleidsperiode 2020-2023.

Dit jaar konden geprofessionaliseerde jeugdhuizen voor het eerst een vierjarige werkingssubsidie aanvragen op basis van het decreet bovenlokaal jeugdwerk. Het gaat hier niet om subsidies voor hun dagelijkse werking, maar voor trajecten die inspelen op beleidsprioriteiten van het decreet: artistieke expressie stimuleren, ondernemerszin stimuleren en sociale cohesie tussen het jeugdhuis en zijn omgeving stimuleren.

Overzicht met de afzonderlijke subsidiebedragen per jeugdhuis

Naar inhoud

Ruim 1,3 miljoen euro voor bovenlokale werkingen met kinderen en jongeren met een handicap

Minister van Jeugd Benjamin Dalle zal jaarlijks voor 1.308.150 euro werkingssubsidies toekennen aan 14 bovenlokale werkingen met kinderen en jongeren met een handicap. Het gaat om een jaarlijkse subsidie voor de beleidsperiode 2020-2023.

Dit jaar konden geprofessionaliseerde werkingen met kinderen en jongeren met een handicap voor het eerst een vierjarige werkingssubsidie aanvragen op basis van het decreet bovenlokaal jeugdwerk. Het gaat om subsidies voor de organisatie van een eerstelijnsjeugdwerkaanbod, of voor het opnemen van een brug- en signaalfunctie.

Overzicht met de afzonderlijke subsidiebedragen per werking

Naar inhoud

Ruim 3,1 miljoen euro voor eerste ronde bovenlokale cultuurprojecten

In de eerste ronde bovenlokale cultuurprojecten worden 34 projecten gesubsidieerd voor een totaalbedrag van 3.143.370 euro. Ze starten vanaf 1 januari 2020 en kunnen maximaal drie jaar lopen. Bij de beslissing werd rekening gehouden met een evenwichtige spreiding over de provincies en de verschillende sectoren (kunsten, cultureel erfgoed, circuskunsten, amateurkunsten, sociaal-cultureel volwassenenwerk en jeugdwerk). Bekijk het overzicht van de goedgekeurde projecten.

Voor de tweede ronde bovenlokale cultuurprojecten kun je nog tot en met 15 november 2019 een subsidieaanvraag indienen. Die projecten kunnen ten vroegste op 1 juli 2020 starten en maximaal drie jaar lopen. Lees meer over de subsidievoorwaarden

Naar inhoud

VIA-subsidies later uitbetaald

De jeugdorganisaties die onder het paritair comité voor het sociaal-cultureel werk (PC 329.01) vallen, zullen hun VIA-subsidies dit jaar in de tweede helft van december uitbetaald krijgen. Dat komt door de late aantreding van de nieuwe Vlaamse Regering, waardoor het goedkeuringsproces voor deze subsidies ook later werd opgestart.

Naar inhoud

Tenten aanvragen voor volgende zomer kan vanaf maandag 4 november

Vanaf maandag 4 november 2019 (9 uur) kunnen jeugdverenigingen een aanvraag indienen om tenten te ontlenen voor de zomer van 2020. Nog geen account? Het is mogelijk om het hele jaar door een persoonlijk account aan te maken en aan je vereniging te koppelen. Doe dat nog snel, zo ben je helemaal klaar om op 4 november een geldige aanvraag in te dienen. Raadpleeg ook het nieuwe uitleenreglement.

Enkele handige weetjes

Naar inhoud

Energielening Cultuur en Jeugd nu renteloos

De rente van de energielening Cultuur en Jeugd voor de plaatsing van fotovoltaïsche zonnepanelen werd verlaagd van één naar nul procent. Het gaat om een aanpassing van de investeringsmaatregelen vanuit het Vlaamse Klimaatfonds.

Hoe vraag je een energielening aan?

Naar inhoud

Enquête gebruikers jeugdverblijfcentra en hostels

Heb je onlangs voor jouw vereniging of organisatie een weekend, kamp, sportstage, schooluitstap, jeugdvakantie georganiseerd in een jeugdverblijfcentrum of hostel in Vlaanderen of Brussel? En wil je jouw ervaring delen? Of wou je een verblijf organiseren maar was het moeilijk om een geschikte locatie te vinden? Neem dan deel aan onze bevraging!

Het invullen duurt ongeveer tien minuten. Alvast hartelijk dank voor je tijd en medewerking!
De bevraging kadert in de vernieuwing van het decreet op de jeugdverblijfcentra en hostels.

Naar inhoud

Save the date: sectormoment cultuureducatie | 29 januari 2020 - Brussel

Met dit sectormoment willen we beleidsmensen en mensen uit het cultuureducatieve veld met elkaar in contact brengen. De studiedag is in eerste instantie bedoeld voor professionals of vrijwilligers die in een cultuur-, jeugd- of mediaorganisatie betrokken zijn bij de cultuureducatieve werking en praktijk. Zowel cultuureducatieve medewerkers als directeurs en stafmedewerkers zijn welkom. Zet deze studiedag alvast in je agenda. Het programma komt half november online.

Naar inhoud

Infosessie over nieuwe erkenningsaanvragen van jeugdverenigingen - presentatie online

Op 15 oktober hielden we een infosessie voor verenigingen die in 2020 een erkenningsaanvraag willen indienen als landelijk georganiseerde vereniging, cultuureducatieve vereniging of vereniging informatie en participatie. Kon je er niet bij zijn of wil je alle info nog eens doornemen? Bekijk dan de presentatie.

Naar inhoud

Copyright © 2019 Departement Cultuur, Jeugd en Media.

Dit is een officiële nieuwsbrief van de Vlaamse overheid.

Departement Cultuur, Jeugd en Media
Arenbergstraat 9 - 1000 Brussel
www.jeugdbeleid.becjm.vlaanderen.be   

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u als contactpersoon voor uw organisatie geregistreerd ben bij het Departement Cultuur, Jeugd en Media of zich ingeschreven heeft op de verzendlijst van de nieuwsbrief jeugdbeleid.
Informatieveiligheids- en privacybeleid van het Departement Cultuur, Jeugd en Media

Stel een vraag - Schrijf u uit - Pas uw gegevens aan