In je browser bekijken || 13 juli 2024
BY_-_BF_(white)

#364 De Duitsers zijn uitverkocht

duitse overheid verkoopt bitcoin
Bitcoin schommelt rond de $58.000, de verkoopdruk van de Duitse overheid is voorbij, terwijl de instroom in de Amerikaanse bitcoin exchange traded fondsen (ETF's) weer toeneemt. Daarmee draait het sentiment voorzichtig weer terug naar positief. Het was een rustige week, met toch wel veel nieuws.

Rondje langs de velden

  • Block, het bedrijf van Jack Dorsey dat voorheen bekend stond als Square, heeft haar eerste klant binnen voor haar nieuwe bitcoin mining chip. Core Scientific gaat aan de slag met de 3nm ASIC miner van 15EH/s. Block wil de hegemonie van Chinese chipproducenten zoals Bitmain, Canaan en MicroBT doorbreken met een Amerikaans alternatief.
  • Genesis Trading heeft $720 miljoen aan bitcoin gedumpt via Coinbase. Het bedrijf besloot om extra liquiditeit in dollars vrij te maken. Ze gingen vorig jaar failliet en hadden schulden openstaan bij partijen zoals Gemini, Decentraland en VanEck​.
  • Tijdens de hoorzitting van de Digital Commodities Senate AG in Illinois zijn bitcoin en ethereum erkend als commodities of 'grondstof'. De context van dit besluit was een zaak omtrent een Ponzi scheme van $120 miljoen. Een classificering van de twee cryptovaluta cruciaal voor het doen van een gerechtelijke uitspraak.
  • Paxos maakt bekend dat het een formele beëindigingsbrief van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft ontvangen. Dat betekent dat de beurswaakhond geen handhavingsactie zal ondernemen tegen Paxos Trust Company, nadat de SEC eerder nog een Wells Notice stuurde naar het cryptobedrijf als gevolg van het onderzoek naar Binance USD (BUSD).
  • De interesse in bitcoin ETF's in de Verenigde Staten trekt weer wat aan. Na een aantal weken van outflow, is het afgelopen weken weer raak met groene cijfers, zoals onderstaande grafiek goed laat zien.
  • Donald Trump gaat spreken op The Bitcoin Conference in Nashville. Het maakte veel los: is dit wel goed voor bitcoin als het decentrale geld in één van de twee kampen van het Amerikaanse politieke spectrum wordt getrokken? Met het oog op de verkiezingen heeft het wel veel weg van stemmingwinnerij..v.
  • De Duitse overheid heeft al haar $2,9 miljard aan bitcoin verkocht. De 49.867 BTC is naar verschillende brokers en beurzen gestuurd, waaronder Coinbase, Kraken en Bitstamp. Het digitale geld was in beslag genomen van piratenwebsite Movie2k.

Kritieke bugs

Bitcoin is niet perfect, dat weet iedereen. En in software kunnen altijd fouten zitten, zo ook in Bitcoin Core. In alle versies van deze ruggengraat van het bitcoinprotocol voor 0.21.0 zaten ook een aantal kwetsbaarheden. In een podcast blikken Gloria Zhao en Niklas Gögge hier op terug, terwijl ze langs maar liefst zeven bugs gingen.

Een technisch gesprek dat niet voor iedereen is weggelegd, maar wel een leuk kijkje in de keuken van bitcoinontwikkelaars.

Bijzondere transactie

Vorige week deelden we nieuws over een bijzondere on-chain transactie die was geconstrueerd met allerlei soorten inputs en outputs.
De dader heeft inmiddels van zich laten horen: Vojtěch Strnad. Op stacker.news deelt hij wat hij heeft gedaan.

We gaven je in editie #362 al een aantal hints. In zijn blog deelt Vojtěch alle easter eggs. En dat zijn er veel! Hieronder zie je de eerste vier:

KYC, toch niet weg ermee

Er komen veranderingen aan voor de Relai app. Alle gebruikers die (nog niet) geverifieerd zijn, moeten dat wel gaan doen. Het in Zwitserland geregistreerde bedrijf is verlicht om zich aan bepaalde (nieuwe) regels te houden, en dus moet het Know Your Customer (KYC) verplicht maken. Het schrijft:
"We have been working closely with the Swiss regulators, trying and hoping to find a different solution, but the law is very clear and this change is necessary."

Hierdoor heeft de app, waarmee je aan Dollar Cost Averaging (DCA) kunt doen, het volgende plan doorgevoerd:
  1. Vanaf 11 juli zullen alle niet-geverifieerde gebruikers van de app een banner zien in de wallet, waarin wordt gevraagd het verificatieproces te voltooien.
  2. Vanaf 15 augustus moet elke nieuwe gebruiker het verificatieproces voltooien.
  3. De uiterste datum voor alle gebruikers om geverifieerd te zijn is 31 oktober. Dit is inclusief de bestaande gebruikers die de app voor 15 augustus hebben gedownload.
Doe je dit niet, dan kun je na 31 oktober de app niet meer gebruiken. De coins die je in eigen beheer hebt (self-custody), kun je nog wel bereiken. Meer details lees je hier; vooralsnog is niet bekend of alternatieve in Zwitserland geregistreerde apps hetzelfde lot zullen moeten ondergaan. Zwitserland is een populaire plek gebleken voor bedrijven om naar uit te wijken, omdat de regels voor KYC daar gunstiger waren dan in bijvoorbeeld Nederland.

25% daling?!

We sluiten af met een leuke statistiek, gevonden door Charles Capriole:
De langste winning streak aller tijden van bitcoin is zojuist geëindigd. 427 dagen zonder daling van 25% . Verbeter het record uit 2012 met 63 dagen. Een behoorlijk ongelooflijke run die we hebben gehad en die al veel te laat was voor een correctie.

Donaties!

  • Wenze – SatsVault.eu (21000 sats) ⚡️
  • Anonymous (5628 sats) ⚡️
We mochten afgelopen week weer donaties ontvangen. Thanks heren (of heer en dame)!

Wil je ook een plekje op ons donatiedashboard? Ga naar onze website en stuur ons value4value sats. Met jouw steun kunnen wij onafhankelijke, Nederlandse, bitcoin-only verhalen blijven schrijven.

Focus brengt iets unieks aan verslaggeving en rapportage van het bitcoinlandschap voor Nederlandse bitcoiners. Steun ons, in de vorm van een vrijblijvende bitcoindonatie! Bespaar deze week twee kopjes koffie, en steun ons met 10.000 sats (~ 5 euro).

Hodl on,
Arnold

PS. Check ook ons Bitcoin Focus magazine.
Lees dit artikel ook op onze website.
Volg Bitcoin Focus ook op onze socials! -
Telegram - Facebook - Twitter - Instagram