In je browser bekijken || 18 oktober 2024
BY_-_BF_(white)

#377 Lightning, Nostr en eCash

#377 Lightning, Nostr en eCash Focus
Het is alweer twee maanden geleden sinds de laatste editie over het lightning netwerk. In de tussentijd is er veel gebeurd, en het is de hoogste tijd om deze ontwikkelingen te bespreken.

In deze editie van Bitcoin Focus behandelen we een aantal belangrijke ontwikkelingen, waaronder:
  • De integratie van BOLT 12 met Core Lightning
  • De Bittr iOS-app met self-custodial wallet
  • NIP-60/61 Nostr-client
  • Broll-up
  • Taproot Assets op Lightning
  • Nuts.cash
Geschreven door: Maarten.

Ben jij klaar voor de toekomst van bitcoin?
Bestel nu de tweede editie van Bitcoin Focus en krijg exclusieve inzichten in de innovatieve wereld van bitcoin-ondernemers. Meer informatie over hét magazine over bitcoin in Nederland vind je hier.

BOLT 12 is gemerged met Lightning Core

BOLT12 is een belangrijke update voor het lightning netwerk. Dit netwerk is opgebouwd rondom (voorheen) elf BOLTs (Basis Open Lightning Protocol). Deze BOLTs vormen de specificaties waaraan lightning moet voldoen. Ze dienen als handleiding voor ontwikkelaars die software voor het netwerk ontwikkelen, zodat hun oplossingen compatibel zijn met die van andere ontwikkelaars.

Voorbeelden van andere BOLTs zijn de mogelijkheid om invoices te versturen, routes te vinden en communicatie tussen nodes te faciliteren.

BOLT12 is daar dus aan toegevoegd. Het is de eerste grootste aanpassing aan het lightning netwerk sinds 2017. Deze update heeft het ‘Offers’ protocol ingebracht, dat het gemakkelijker maakt om lightning invoices te creëren, beheren en uitvoeren. Dit betekent dat gebruikers niet langer voor elke transactie een nieuwe invoice moeten aanmaken. In plaats daarvan kun je een statische invoice of QR-code genereren die herbruikbaar is, wat handig kan zijn voor terugkerende betalingen, bijvoorbeeld voor een abonnementstructuur.

Een andere belangrijke verbetering van BOLT12 is de implementatie van "blinded routes", die de identiteit van de ontvanger tijdens transacties verbergt. Dit verhoogt de privacy en veiligheid van financiële transacties.

Meer informatie over deze update kun je worden op de website van BOLT12.
Advertentie: Verdien gratis bitcoin bij het online shoppen met Satsback.com.

Bittr iOS App

Je kent Bittr ongetwijfeld wel. Deze app van Nederlandse makelij is ontworpen om het kopen van bitcoin eenvoudig te maken, waarbij gebruikers hun bitcoin direct naar hun eigen wallet kunnen ontvangen. Het bedrijf was gevestigd in Nederland, maar is vanwege complexe (en ondoorzichtige) wet- en regelgeving verhuisd naar Zwitserland.

Het bedrijf heeft een open-source applicatie met een self-custodial wallet aangekondigd. Dit deden ze via Twitter/X. Bittr vraagt de hulp van de community om testers voor de app te vinden.

Een mooie ontwikkeling, die het gebruiksgemak van lightning zeker kan verhogen!

NIP-60/61 Nostr-client

Nostr is een open-source protocol voor een decentraal internet. Een interessante ontwikkeling binnen deze wereld is de introductie van Nutsack 0.1, een (vooralsnog) experimentele Nostr-client. Het is een cashu-based wallet die binnen Nostr draait, waardoor je bitcoin Zaps kunt ontvangen via deze ecash betaallaag.

Let op: je nsec, je nostr private key, is daarbij ook de sleutel die je toegang geeft tot jouw bitcoin.

Nostrich Pablo heeft een video opgenomen over de functionaliteit, en dit is zeker de moeite waard om te bekijken. Je kan de video vinden via deze link.
Nutsack 0.1 maakt het mogelijk dat gebruikers hun betalingen binnen het Nostr-netwerk gemakkelijker kunnen beheren en verifiëren vanuit verschillende clients met één walletbalans. Dankzij de integratie van NIP-60/61 kunnen gebruikers deze zaps (kleine betalingen) direct ontvangen en verzenden, met de mogelijkheid om nutzaps te gebruiken voor extra informatie en context.

Dit heeft enkele voordelen waaronder:
  • Een samengevoegde balans over verschillende applicaties
  • Wisselgeld (kleine bedragen) kunnen gemakkelijker beheerd worden
  • Gemakkelijker voor nieuwe gebruikers om deel te nemen
Let wel op: dit is allemaal nog super experimenteel!

Broll-up

Brollups zijn een nieuwe laag bovenop bitcoin, ontwikkeld door de bitcoin-ontwikkelaar Burak, met als doel de mogelijkheden van DeFi op bitcoin uit te breiden. Dit nieuwe systeem bundelt transacties op een manier die geen hard fork van bitcoin vereist en geen nieuwe tokens introduceert.

Het moet helpen om bitcointransacties sneller en goedkoper te maken, en het opent de deuren tot nieuwe soorten smart contracts. Denk aan toepassingen voor prediction markets, crowdfunding, veilingen en orderboeken – allemaal via deze speciale laag in plaats van via een centrale server.
Brollups bundelt transacties en maakt gebruik van een bitcoin-native rollup-ontwerp. Operators zullen de liquiditeit aan het protocol leveren en de status van de rollup bijhouden door bitcoin transacties op regelmatige basis te verwerken.

Brollups bevinden zich momenteel in de ontwerpfase en er wordt gewerkt aan het lanceren van een testnet (signet) later dit jaar. Het hoofddoel is om meer dan 90% van de DeFi-use cases te ondersteunen wanneer het volledig operationeel is. Dit zou gebruikers in staat stellen om verschillende toepassingen te gebruiken zonder complexiteit van andere tokens dan bitcoin 😉

Taproot Assets op Lightning

Lightning Labs heeft aangekondigd dat Taproot Assets nu beschikbaar is op het mainnet, waardoor het het eerste multi-asset lightning-protocol is.

Deze nieuwe versie stelt gebruikers in staat om tokens, zoals stablecoins en NFT's, via het lightning netwerk te verzenden. Dit biedt de mogelijkheid om verschillende activa te versturen met de voordelen van lightning.

Eerdere tokenprojecten op bitcoin, zoals Runes of BRC-20, veroorzaakten veel drukte in de mempool, waardoor on-chain transacties vaak verstopt raakten. Dankzij deze update hoeven deze tokens niet langer via on-chain transacties verzonden te worden; het kan nu ook via lightning. Dit resulteert in snellere en goedkopere transacties.

Een van de toepassingen is het versturen van stablecoins over lightning. Stablecoins zijn bijzonder populair, vooral in de Global South. Deze use case kan nu ook op lightning worden toegepast.

Helaas is gebleken dat de ontwikkeling van Taproot Assets de ontwikkeling van lightning zélf nog wel eens in de weg zit, vanwege verdeelde prioriteiten en focus.

Nuts.cash

Er is nog een nieuw experiment. Nuts.cash is een ecash-experiment waar cashu-tokens worden opgeslagen op het nostr-netwerk. Als je ecash ontvangt via een bericht, dan wordt het automatisch naar je wallet gestuurd.

Het biedt de mogelijkheid om te verbinden met een relay, een mint te accepteren die je wilt, en zappen (kleine betalingen) naar alle vrienden door middel van ecash.

Je kunt het zelf proberen op https://nuts.cash. Let op: dit is wederom zéér experimenteel. Het blijft altijd gelden: pas op waar je je bitcoin heen stuurt en waar je je nsec aan koppelt.

Een must-have voor elke bitcoin-liefhebber!

Naast een nieuwsbrief brengen we met Bitcoin Focus ook een eigen tijdschrift uit. We proberen het hele jaar mooie verhalen te vertellen. En daar is dit geen uitzondering op.

De tweede editie van de fysieke editie van Bitcoin Focus brengt unieke Nederlandse verhalen en is een waardevol verzamelstuk. Het is ook een leuk cadeau, voor jezelf of voor iemand om je heen.

De voorverkoop is net gestart. Bestel nu en je hebt zeker een exemplaar voor onder de kerstboom. Meer informatie vind je hier.
Volg Bitcoin Focus ook op onze socials! -
Telegram - Facebook - Twitter - Instagram