Nieuwsbrief 259
Gianotten Mutsaers - 28 april 2023

Verhalen door kinderogen. Dagboekfragmenten van Joden, verzetsstrijders en nazisympathisanten. Een nog nooit gepubliceerde roman in '44-'45 geschreven vanuit een onderduikadres. Het verhaal van de Amerikaanse 30e Infanteriedivisie. Allemaal verhalen over wat een oorlog doet met een mensenleven. Nog steeds verschijnen er ieder jaar nieuwe boeken over de oorlog, sterker nog, het lijkt steeds meer mensen bezig te houden.

Waarom moet de herinnering aan de vernietiging levend worden gehouden? Het antwoord lijkt evident. Wie de herinnering levend houdt, voorkomt dat het weer gebeurt.
- Arnon Grunberg

Het is weer bijna 4 en 5 mei, we herdenken de slachtoffers en de we vieren dat we in vrijheid leven. Ook staan we die dag stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten.  

Fijn weekend,
De boekverkopers van Gianotten Mutsaers.

Hotel Goldberg

Een indringende roman gebaseerd op de Silezische SS’er Willi Kulla en de oorlogsbuit die hij heeft begraven in de bossen van Baarn, voor de lezers van De dirigent van Maria Peters, ’t Hooge Nest van Roxane van Iperen en De tweeling van Tessa de Loo

Het leven van pianiste Marie kantelt als ze hoort dat ze de enige erfgename is van een overleden tante uit het buitenland. Ze reist vanuit Amsterdam naar Pless, een stad in Silezië waar haar familie vandaan komt maar waar ze alleen als kind is geweest.
Hotel Goldberg - Ewa Maria Wagner

De weg naar de grens

Een sensationele literaire ontdekking: de eerste, niet eerder gepubliceerde roman van Grete Weil – een bijzondere literaire getuigenis, geschreven tijdens de oorlog

Duitsland, 1936. De Joodse Monika Merton, wier echtgenoot al is omgekomen in het concentratiekamp Dachau, is op de vlucht voor de Gestapo. Ze heeft haar woonplaats München verlaten en hoopt in Beieren de Oostenrijkse grens te kunnen oversteken. Onderweg ontmoet ze in de trein dichter Andreas von Cornides, die zich nauwelijks bewust is van het geweld en de misdrijven in Duitsland. Hij leeft, zo lijkt het, in een andere wereld. Ondanks zijn onwetendheid ontwikkelt Monika een zwak voor hem, en hij voor haar. 
De weg naar de grens - Grete Weil

Vergeet je naam

Het bekendste verhaal is dat van Anne Frank. Maar er zijn veel meer onderduikverhalen, die we nauwelijks kennen. Hoe ging dat onderduiken, waar kon je naartoe? Hoe is het om niet de vrijheid te hebben om te zijn wie je bent, te geloven wat je wilt, te kunnen zeggen wat je wilt? De onderduik was een ‘snelkookpan’ voor emoties en ervaringen, voor angst, haat, liefde, verraad, onbaatzuchtigheid. Na hun bijzonder succesvolle boeken Andere Achterhuizen en Ondergedoken als Anne Frank, verzamelden Marcel Prins en Peter Henk Steenhuis nieuwe getuigenissen van mensen die in hun kindertijd moesten onderduiken tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Vergeet je naam - Peter Henk Steenhuis en Marcel Prins

Door hun ogen

De meeste overlevenden van de Holocaust praatten na de oorlog niet over hun traumatische ervaringen. Ze moesten door. De pijn van het verleden was te groot. Pas op hogere leeftijd - toen hun kleinkinderen vragen begonnen te stellen - vertelden sommigen van hen beetje bij beetje hun verhaal.

Sinds enkele jaren interviewen kinderen van de Joodse basischool Rosj Pina hun (over)grootouders over hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog en de naweeën ervan. Uit de meer dan tweehonderd levensverhalen die de kinderen zelf opschreven stelde schrijver Femmetje de Wind deze bundel samen.
Door hun ogen - Femmetje de Wind

De vergeten dagboeken

Slechts een paar dagen na de bevrijding van ons land begon het NIOD al met het verzamelen van opgetekende herinneringen aan de oorlogsjaren 1940-1945, in dagboeken, brieven en andere persoonlijke documenten.
Journaliste Nina Siegal hoorde nauwelijks iets over haar familiegeschiedenis, laat staan over het bestaan van deze bijzondere collectie. Ze groeide op in een Amerikaanse familie die de Tweede Wereldoorlog had meegemaakt, maar pas toen ze naar Nederland verhuisde en dit land steeds meer haar thuis ging noemen, begon haar zoektocht naar het verleden.
Aan de hand van de dagboeken van drie Joden, twee nazisympathisanten, een verzetsstrijder en een fabrieksarbeider brengt ze de Tweede Wereldoorlog dichterbij dan ooit.
De vergeten dagboeken - Nina Siegal
 

De 30e divisie

In ‘De 30e divisie’ vertelt Tweede Wereldoorlog-kenner Egbert van de Schootbrugge het ongelooflijke succesverhaal van de Amerikaanse 30e Infanteriedivisie, die ‘Old Hickory’ werd genoemd. In drie maanden rukten deze soldaten van Normandië op naar Zuid-Nederland. Op 2 september 1944 waren ze de eerste Amerikaanse troepen in België, tien dagen later stonden ze in Nederland. Na twee maanden zware gevechten in Zuid-Limburg en de regio Aken moesten ze tijdens het Ardennenoffensief terug naar België om de Duitse tegenaanval te stoppen. In mei 1945 ontmoetten ze de Russen voor Berlijn. Het unieke boek bevat veel interviews, debriefings en dagboekfragmenten.
De 30e divisie - Egbert van Schootbrugge

Vacatures Boekcafé

Werk je graag in de horeca maar niet in de avond? Word je enthousiast bij het idee om te werken in de mooiste boekwinkel van de stad? Er zijn meerdere vacatures bij ons Boekcafé.

Klik op de link voor de volledige vacaturetekst!

Hieronder staan de drie bestverkochte boeken van afgelopen week
Kamgaren

Charles Boissevain
(niet via de webshop verkrijgbaar, wel in de winkel)

Willem II, een beeld van een club 
Matty Verkamman, Henk Mees, Frans van den Nieuwenhof

Alter ego
Esther Verhoef
GIANOTTEN MUTSAERS
Emmapassage 17
5038 XA Tilburg
T: 013-4651111
E: info@gianottenmutsaers.nl
W: www.gianottenmutsaers.nl

 
OPENINGSTIJDEN
Maandag 13.00 – 18.00 uur
Dinsdag 9.30 – 18.00 uur
Woensdag 9.30 – 18.00 uur
Donderdag 9.30 – 21.00 uur
Vrijdag 9.30 – 18.00 uur
Zaterdag 9.30 – 17.30 uur
Zondag 12.00 – 17.00 uur
FB
Twitter
IG
Website
Copyright © 2023 Boekenhandel Gianotten Mutsaers
Profiel bijwerken - Afmelden