Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Burkina Faso, Mali en Niger 40 jaar na Thomas Sankara

Slechts 4 jaar en 2 maand was kapitein Thomas Sankara president van het West-Afrikaanse land Burkina Faso. Frans president François Mitterrand keurde in 1987 de moordaanslag goed door zijn medewerker Blaise Compaoré. Of president Emmanuel Macron in 2023 hetzelfde zal gedaan krijgen tegen huidig president Ibrahim Traoré is onzeker. De tijden zijn veranderd, maar niets is definitief verworven.

Lees verder

“Bewapening Taiwan door de VS is riskante provocatie”

De laatste jaren drijft de VS de druk op China steeds verder op. Recent is daar nu een nieuw pakket van wapenleveringen aan Taiwan bijgekomen. De vredesbeweging in de VS omschrijft dit als een gevaarlijke en krankzinnige provocatie.

Lees verder

Als iedereen lid wordt van de NAVO, waarom hebben we dan de VN nog?

De NAVO positioneert zich als plaatsvervanger van de VN en pretendeert de nieuwe scheidsrechter van de wereld te zijn. “Deze mening wordt betwist door de overgrote meerderheid van de wereldbevolking, van wie er zeven miljard (of een totaal van 8 miljard) niet in NAVO-lidstaten wonen. Zij vragen zich integendeel af waarom de NAVO de VN wel zou mogen verdringen. Vijay Prashad geeft een historisch overzicht van de echte drijfveren van de NAVO.

Lees verder

Jurist levert felle kritiek op Sanda Dia-arrest in De Juristenkrant

Maxim Smets, doctoraatsonderzoeker aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid en Criminologische Wetenschappen van de KU Leuven, stelt in De Juristenkrant vragen bij de wijze waarop het Hof van Beroep van Antwerpen op 26 mei tot de conclusie kwam dat de 18 Reuzegommers onschuldig zijn aan het opzettelijk toedienen van schadelijke stoffen met de dood van Sanda Dia tot gevolg en aan schuldig verzuim.

Lees verder

Gepeperd pamflet van Stomerij Lanoye

“Tom Lanoye noemt zijn tekst zelf een ‘pamflet’, maar het is volgens mij méér dan dat. Het is in de eerste plaats een pamflet dat als een ‘saflet’ in het aangezicht van (extreem)rechts terecht komt. Geen oppervlakkig gedoe om gemakkelijk te scoren, maar gebaseerd op sociologisch onderzoek,” aldus Walter Lotens in de uitgebreide bespreking van Lanoyes boek.

Lees verder

Hoe onze verouderde arbeidswetgeving updaten?

Het arbeidsrecht is nog slechts een schim van wat het weleer was. Het lijdt onder een wildgroei van allerlei regels en regeltjes van een zeer wisselende kwaliteit, die ervoor zorgen dat de rechtstak uitdeint en aftakelt en dus ontaardt. In de voorbije decennia is er niet meer geïnvesteerd in wat de primaire doelstelling was van het recht : met name de morele en materiële emancipatie van de werkende mens en de vrijwaring van de eerbied voor zijn waardigheid. Het Masereelfonds Antwerpen wil een gedachtenwisseling opstarten over de toekomst van de arbeidswetgeving.

Lees verder

Earth Overshoot Day valt op 2 augustus

Morgen, op 2 augustus, zullen alle hulpbronnen al opgebruikt zijn die de planeet in een jaar kan genereren. Als iedereen aan het tempo van de Belgen zou consumeren, zou “Earth Overshoot Day” zelfs al op 26 maart gevallen zijn, zegt het Wereldnatuurfonds.

Lees verder

Kledingmerken beloven je afdankertjes te recycleren, maar dumpen ze daarna vaak in Afrika

Tegenwoordig loont het soms om kleren opnieuw binnen te brengen bij de modeketens. Die geven je er een kortingsbon voor,...

Lees verder

VS missen nog één ding om massaal te herbebossen: bomen

De Verenigde Staten willen miljarden bomen aanplanten in de strijd tegen de klimaatverandering. De wil is er, het geld ook, maar er nauwelijks boompjes voorhanden.

Lees verder

Vakbond trekt aan de alarmbel: “Klimaattransitie verliest mijnwerkers uit het oog”

“Er is te weinig aandacht voor de impact van de klimaattransitie op de arbeidsomstandigheden van mijnwerkers en fabrieksarbeiders, waarschuwt de Nederlandse vakbond CNV Internationaal. "Om werkelijk duurzaam te zijn, mogen de sociale gevolgen niet vergeten worden.”

Lees verder

Saharastof helpt methaan uit de atmosfeer verwijderen

Nederlandse wetenschappers hebben een verband ontdekt tussen stofwolken boven de Sahara en methaan in de atmosfeer. De implicaties voor het klimaat kunnen groot zijn. “Dit is zeer bemoedigend.”

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Tunesiëdeal: bewaken buitengrenzen tegen welke prijs?

Geachte Mevrouw De Minister, Mevrouw De Moor,Ik kijk naar de foto van Dosso Fati en haar dochtertje Marie. Ik bedenk me dat we blij moeten zijn met de deal die de EU en dus onze...

Lees verder

Radicale Actie, Onkruit & XR

p 7 augustus wordt de documentaire 'Radicale actie, Onkruit & XR' vertoond op NPO 2 Extra. De documentaire geeft een fraaie terugblik op het fenomeen totaalweigeren en de antimilitaristische acties van de groep Onkruit in de jaren 80 en biedt een verrassend actuele link met de huidige acties van Extinction Rebellion (XR).

Lees verder

Zeg nee tegen een migratiedeal die mensenlevens kost

Matyla Dosso en haar 6-jarige dochter kwamen vorige week om in de Tunesische woestijn na dagen zonder water. Hun foto ging de wereld rond. De wereld bleef verontwaardigd achter. Het is de pijnlijke realiteit die...

Lees verder

Roland Lumumba en de top Rusland-Afrika

De voorbije dagen zijn er vele, vooral neerbuigende, commentaren over de top Rusland-Afrika in onze 'westerse pers' de revue gepasseerd, ook hier op DWM. "Een aantal landen zijn niet opgedaagd, sommigen stuurden slechts een afvaardiging,...

Lees verder

Kleinkinderen leren ons grootouders, opnieuw eerbied hebben voor alle leven

Vele ouders worstelen met het vraagstuk waar hun kinderen naar toe kunnen in de vakantieperiode, terwijl zij aan het werk zijn en er een krapte is aan opvangmogelijkheden. Als grootouders proberen mijn man en ik daarin een bijdrage te leveren door ook af en toe voor onze kleinkinderen te zorgen. Ik zie dat heel veel grootouders dit doen. De derde generatie is meer dan een pijnpunt op onze belastingsbrief, we zijn juist een geschenk voor de samenleving. Paus Franciscus is ook van die mening en heeft de laatste zondag van juli uitgeroepen tot de internationale dag van de grootouders. Dit jaar valt die dag op 23 juli en zal het de derde keer zijn dat dit gevierd wordt.

Lees verder






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium