Waarom zou je schrijven onder een pseudoniem? | Zo doe je onderzoek voor je boek

Als de nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven kun je hier klikken om de webversie te bekijken

Wil je je afmelden voor deze mailing? Een link staat onderaan deze mail.

Nieuwsbrief 10 oktober 2023Ga naar de TwitterpaginaGa naar de Facebookpagina

5 manieren om sneller te schrijven

Of je een schrijver bent die werkt met een deadline of je gewoon graag sneller je boek af wil schrijven: wij geven je 5 tips!

Lees verder


Trends en veranderingen in de kinderboekenwereld

De manier waarop we naar kinderen kijken is de laatste jaren enorm veranderd, en verhalen voor kinderen evolueerden mee. In het komende nummer van Schrijven Magazine loodst Vlaamse jeugdboekenschrijver Goedele Ghijsen je door de belangrijkste vragen. Van je eigen beeld van kinderen tot diversiteit en taal. 

Ook in het komende nummer:

  • De 4 vaakst voorkomende verbeterpunten in fictie-manuscripten 
  • Discipline: waarom het zo belangrijk is voor het schrijven van een boek
  • Tjibbe Veldkamp belicht de grootste blunders tijdens zijn schrijfproces
  • Workshop kinderboeken schrijven: waar begin je?

Ik neem een abonnement of ik geef cadeau


Waarom zou je schrijven onder een pseudoniem?

David Bowie, Elton John, Marilyn Monroe. Namen die je hoogstwaarschijnlijk kent. En David Jones, Reginald Dwight en Norma Baker? Die zullen je niet veel zeggen. Het grappige is dat het om dezelfde personen gaat. De tweede reeks namen zijn hun werkelijke namen. We hebben het hier over pseudoniemen. Je weet wel: een naam waaronder een schrijver, artiest of kunstenaar zijn werk openbaar maakt en die niet zijn of haar echte naam is.

Lees verder


Ingezonden mededeling

De een reed op een Puch, de ander had een Kreidler

In vrijwel alles zijn Tim en Rogier elkaars tegenpolen. Er zijn eigenlijk geen redenen voor hen om vrienden te zijn. En toch zijn ze dat. Wat hen bindt, is dat ze allebei heel veel liever iets anders zouden doen. Kunnen ze elkaar daarbij helpen?

Nu te koop bij uw boekhandel of online te bestellen


Hoe doe je onderzoek voor je boek?

Soms schrijf je in je boek over een onderwerp waar je zelf niet zoveel over weet. Het is dan erg waardevol om onderzoek te doen naar het onderwerp. Zo zorg je ervoor dat de informatie die je in je boek geeft klopt, en je geeft je boek meer diepte door een onderdeel in je verhaal verder te verkennen. Hoe kun je dit het best aanpakken?

Lees verder


Ingezonden mededeling

Hoe kies je een krachtige verteltrant?

Er is maar een beperkt aantal onderwerpen voor verhalen, zoals ziekte, bedrog, vermissing, verlaten worden. Dus hoe maak je van jouw idee dan een uniek verhaal? Kies voor een bijzondere verteltrant, bijvoorbeeld door de keuze van je begin, een bijzonder perspectief of een andere invalshoek. Leer meer over deze creatieve kracht tijdens een schrijfweekend, mét persoonlijke begeleiding.

Meer weten?


Zo schrijf je een performance

Als je een podium op wil zoeken met je schrijfkunsten, is een performance een goede vorm om dat te doen. Met een performance combineer je je verhalen met theater om je werk te delen met het publiek. Op deze manier neem je je publiek helemaal mee in je verhaal, en je kunt het zo persoonlijk maken als je zelf wil.

Lees verder


De observerende schrijver: ik zie… een zwangere vrouw

Observeren is een belangrijke vaardigheid van schrijvers. Maar met alleen iets opmerken ben je er nog niet. Je moet ook weet hebben van associaties die bij je waarnemingen opkomen en hoe je daar een mooi verhaalopzet mee kan maken of clichés kan voorkomen.
Deze week in de serie: ‘Ik zie…’: de zwangere vrouw.

Lees verder


Op Schrijvenonline.org vind je onder andere:

Schrijfcursussen Schrijfactiviteiten Schrijfwedstrijden Forum
Tips Schrijfoefeningen Abonnement nemen Nieuws

 

Klik hier om je af te melden voor deze nieuwsbrief

Virtùmedia, 2023. Alle rechten voorbehouden.