Vlaanderen Departement Departement Cultuur, Jeugd en Media Mail onleesbaar?
Bekijk de online versie
 
 
Nieuwsbrief
van het Departement Cultuur, Jeugd en Media

Donderdag 11 februari 2021
 
 

In de kijker

   
 
Ruim 5 miljoen euro voor projecten en beurzen binnen Kunstendecreet

De minister van Cultuur kent 72 beurzen toe en subsidieert 90 projecten voor een totaalbedrag van 5,01 miljoen euro. Het gaat om een beslissing over de aanvragen in de eerste ronde 2021 van het Kunstendecreet, namelijk kortlopende en meerjarige beurzen en projectsubsidies voor individuele kunstenaars en voor organisaties. 

icon-arrow-right.png   Overzicht toegekende beurzen en projectsubsidies
 
Ver­nieuwd ak­koord voor Frans-Vlaam­se ci­ne­ma­to­gra­fi­sche co­pro­duc­ties 

Vanaf 2021 kunnen Vlaamse filmproducenten gebruik maken van het nieuwe samenwerkingsakkoord over cinematografische coproducties tussen de Vlaamse Gemeenschap en Frankrijk. Dat akkoord maakt het makkelijker voor Vlaams-Franse coproducties om erkend te worden als officiële coproductie. Een erkende coproductie kan genieten van internationale steun, nationale steunmaatregelen en hogere productiebudgetten. 

icon-arrow-right.png   Meer info over het akkoord
 
 

coronacrisis

   
 
35 mil­joen euro voor bij­na 7.000 cul­tu­re­le ac­ti­vi­tei­ten

Heel wat culturele spelers hebben gebruik gemaakt van de culturele activiteitenpremie. Bijna 7.000 aanvragers ontvingen tussen november 2020 en januari 2021 een premie, waarmee ze interessante online of alternatieve activiteiten organiseerden of nog gaan organiseren. Een succesvolle steunmaatregel, die ons op een veilige manier weer even laat proeven van cultuur, in afwachting van een geleidelijke heropening van de cultuursector.  

icon-arrow-right.png   Lees meer over de culturele activiteitenpremie
 
Ga­ran­tie­fonds van 10 mil­joen euro voor au­dio­vi­su­e­le sec­tor

De Vlaamse Regering keurde op 5 februari een garantiefonds van 10 miljoen euro goed om de heropstart van de Vlaamse audiovisuele productiesector te ondersteunen. Doel van het garantiefonds is het dekken van bepaalde coronagerelateerde risico’s vanaf 4 weken voor de start van een opname of tijdens een opnameperiode. De maatregel kadert in het Relanceplan Vlaamse Veerkracht van de regering. 

icon-arrow-right.png   Lees meer over het garantiefonds
 
Nieuwe richtlijnen voor (culturele) activiteiten met kinderen en jongeren

Sinds 1 februari gelden nieuwe richtlijnen voor kinderen t.e.m. 12 jaar en jongeren t.e.m. 18 jaar. Zo mogen de groepen niet groter zijn dan 10 personen (exclusief begeleiders). Voor de krokusvakantie wordt een uitzondering gemaakt: dan zijn groepen van maximaal 25 kinderen tot en met 12 jaar toegelaten. Deze richtlijnen gelden zowel voor jeugdwerkactiviteiten als voor culturele activiteiten

icon-arrow-right.png   Meer info over de nieuwe richtlijnen
 
Fraude met valse phishingberichten over coronapremies  

Er circuleren valse e-mails en berichten, zogezegd in naam van de Vlaamse of federale overheid. Burgers krijgen via e-mail, sms of een andere manier een link naar een valse website. Op die valse website wordt dan gevraagd persoonlijke (bank)gegevens in te voeren. Ga daar zeker niet op in! 

icon-arrow-right.png   Wat kun je hiertegen doen?
 
 

Subsidieoproepen

   
 
Projectoproep rond samenwerking met de Franse Gemeenschap
De Franse en Vlaamse Gemeenschap lanceren een nieuwe projectoproep om partnerschappen tussen culturele spelers uit beide gemeenschappen te ondersteunen. De oproep staat open voor kunstenaars en organisaties die professioneel actief zijn in de culturele sector. Een aanvraag indienen kan tot uiterlijk 22 maart.
icon-arrow-right.png   Lees meer over deze oproep
 
 


events

   
 
11 maart: Dag van de Cultuureducatie

Overtuigd van het belang van cultuureducatie in de groei van ieder kind, iedere jongere en elke volwassene? Dit jaar focust de Dag van de Cultuureducatie op het thema erfgoed en onderwijs. Het event zal volledig online verlopen. 

icon-arrow-right.png   Bekijk het programma en schrijf je in
 
 
11 maart: Infosessie ‘projectenregeling 2021’ 

Heb je een goed idee voor een sociaal-cultureel project dat de gemeentegrenzen overschrijdt of inzet op de laboratoriumrol? Of wil je graag een innovatieve samenwerking aangaan met een partner uit de privésector? Schrijf je dan in voor de online infosessie ‘projectenregeling 2021’ op 11 maart. De infosessie is een gezamenlijk initiatief van het Departement Cultuur, Jeugd en Media, Socius en OP/TIL. 

icon-arrow-right.png   Meer info - schrijf je in
 
 

Parlementaire vragen

   
 

Hieronder vind je een overzicht van vragen en interpellaties van Vlaamse Parlementsleden over het kunstenbeleid en het (boven)lokale en Vlaamse cultuurbeleid.

 
icon-contact-1.png Contact
 
Vlaamse overheid

Departement Cultuur, Jeugd en Media
Arenbergstraat 9, 1000 BRUSSEL
T 02 553 69 77 - departement.cjm@vlaanderen.be







This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Departement Cultuur, Jeugd en Media · Arenberggebouw · Arenbergstraat 9 · Brussel 1000 · Belgium