Beste John,
5 soorten boeken die je slimmer maken
Waarom lees je zo graag?
De reden waarom we informatief lezen, is omdat we ons leven steeds leuker willen maken. We willen meer geld verdienen, meer aan onze kinderen geven, meer leuke dingen doen, vaker op vakantie. Noem het maar op.
Kennis brengt doelen dichterbij
Meer kennis stelt ons in staat om meer geld te verdienen. Daarmee kunnen we onze doelen realiseren. En meer kennis krijgen we onder andere door meer te lezen.
In deze tijd, waarin je het al druk hebt, is er meer leesmateriaal beschikbaar dan ooit, wat het steeds moeilijker maakt om te kiezen waar je je leestijd aan gaat besteden.
Hoe kies je een boek waar je slimmer van wordt?
Je wilt niet dat je een groot gedeelte van je tijd verspilt met het lezen van een boek waarvan je de inhoud na een dag al bent vergeten.
Het doel van dit artikel is om je te stimuleren om boeken te lezen waar je wijzer van wordt. En dat je daardoor een rijker en betekenisvoller leven zult leiden.
Hieronder volgen 5 soorten boeken waar je slimmer van wordt
1. Wetenschappelijke boeken
Dit omvat alle boeken die je begrip van de natuur vergroten. Het gaat hier bijvoorbeeld om boeken over astronomie, natuur- en wiskunde, evolutie, biologie, chemie, kunst, geschiedenis en psychologie.
Wetenschappelijke boeken wekken je nieuwsgierigheid op. Je krijgt meer kennis over dingen die elke dag om je heen gebeuren. Vaak staan er theorieën omschreven en hoe deze theorieën zijn bewezen. Dit geeft je inzicht in hoe dit gaat en hoe je je eigen theorieën zou kunnen onderbouwen en bewijzen. Voor je het weet schrijf je zelf een wetenschappelijk boek.
Ook ontdek je hoe bijzonder de wereld en de mens is. Het kan niet anders dan dat je verwondering en respect ontwikkelt voor het gehele universum.
Een leuk boek om te lezen in het genre psychologie is bijvoorbeeld ‘You are not so smart’, van David McRaney. Dit boek gaat over hoe irrationeel het brein is. Als jij denkt dat je slim bezig bent, dan is dat misschien niet helemaal zo. Een eye-opener.
2. Filosofische boeken
Als de wetenschap ons leert om de buitenwereld te begrijpen, dan leert filosofie ons om de binnenwereld te leren kennen.
Het lezen van filosofie zorgt ervoor zorgen dat je meer kennis en begrip krijgt voor menselijke behoeften en verlangens. Kennis die essentieel is voor het voorspellen van menselijk gedrag. En dat kan je zeer van pas komen in het dagelijks leven.
Als je interesse hebt om, misschien voor het eerst, een filosofisch boek te lezen, dan zou dat ‘Ethica Nicomachea’ van Aristoteles kunnen zijn. Hierin staat de vraag centraal hoe de mens een gelukkig en geslaagd leven kan realiseren. De schrijver maakt een diepgaande en scherpe analyse van het menselijk gedrag, het menselijk karakter en zijn intellectuele vermogens.
3. Serieuze fictie
Ook fictie kan zorgen voor de uitbreiding van je kennis. Goede fictie laat de lezer een andere werkelijkheid ervaren. Serieuze fictie bevat ook vaak een deel filosofie, psychologie en geschiedenis. Goed geschreven fictie betekent ook uitbreiding van je vocabulaire en je taalbegrip. Daarbij maakt het je een betere denker, spreker en gesprekspartner.
Ben je nieuwsgierig naar serieuze fictie, dan zou je ‘To kill a Mockingbird’ eens kunnen lezen, van Harper Lee. Dit is een verhaal dat zich afspeelt in de jaren 60 in Alabama, verteld door een jong meisje. Inmiddels vertaalt in 40 talen.
4. Geschiedenisboeken
Gaan je haren al overeind staan als je het woord ‘geschiedenisboek’ leest? Doet het je direct denken aan die uren op school, waar geen eind aan kwam, terwijl je jaartallen uit je hoofd moest leren? Het lag niet aan de geschiedenis. Het probleem was dat ze de menselijkheid uit de geschiedenis hebben gehaald.
Op zijn best bestaat de geschiedenis uit een reeks boeiende verhalen en opmerkelijke figuren. Door te leren over het verleden kunnen we onze eigen tijd beter plaatsen. Je bent is staat om moderne vooroordelen te herkennen en de aard van de mens.
Geschiedenis helpt ons niet om de toekomst te voorspellen, maar het verhoogt wel begrip en bewustzijn. Het leert ons de tijdloosheid van ideeën en moraal.
Heb je interesse in geschiedenis of wil je toch eens wat meer daarover weten, dan zou je het boek ‘De waanzinnige veertiende eeuw’ van Barbara Tuchman eens kunnen lezen. Via het leven van een Franse Ridder wordt de veertiende eeuw belicht.
5. Poëzie
Het lezen van poëzie wordt door niet veel mensen serieus genomen. Toch is het lezen van poëzie zowel leerzaam als onderhoudend. Mits geschreven in een taal die zowel plezierig als begrijpelijk is.
Het lezen van poëzie maakt je scherper. Meestal begrijp je pas wat er bedoelt wordt, als het gedicht een paar keer hebt gelezen. Het kan ook op verschillende manieren uitlegbaar zijn. Zoals een schilderij voor iedereen iets anders kan betekenen. Met het lezen van poëzie kan je oefenen om 'out of the box' te denken.
Als je gemakkelijke poëzie wilt gaan lezen, dan zou ik het boek van Willem Wilmink aanraden ‘Verzamelde Liedjes en gedichten’.
Conclusie
Het lezen van boeken maakt je slimmer, mits je nadenkt over wat je leest en het integreert in je eigen bestaan. Als je je inzet om meer waardevolle boeken te lezen, dan word je beloond met meer kennis, wijsheid, gespreksstof en carrièrekansen
Wil je best lezen, maar heb je weinig tijd? Dan is snellezen misschien iets voor jou. Aanstaande dinsdag 26 juli, geef ik om 10.00 en 20.00 uur een GRATIS workshop snellezen. Je kunt er nog bij zijn. Meld je aan via deze link. Hartelijke groet,
René Hogenes
|