Nieuwsbrief Teylers Museum

Mei 2019

Teylers Museum staat stil bij 500ste sterfdag Leonardo da Vinci

Donderdag 2 mei is het 500 jaar geleden dat Leonardo da Vinci overleed. In dit Da Vinci-jaar worden overal ter wereld tentoonstellingen georganiseerd over de legendarische kunstenaar. Wij gaven vorig najaar de aftrap met een succesvolle tentoonstelling. Van 2 t/m 5 mei staat Teylers Museum met speciale rondleidingen nog even stil bij Leonardo’s sterfdag.

“If Leonardo would have been in Teylers Museum, he would have been in heaven. It’s just the perfect temple for art and science,” zei Leonardo-biograaf Walter Isaacson bij zijn bezoek aan Teylers. Leonardo was naast kunstenaar een grenzeloos nieuwsgierig uitvinder en onderzoeker. Hoe zou Leonardo naar de fossielen, gesteenten en instrumenten uit de collectie van Teylers hebben gekeken? Ontdek het tijdens deze rondleiding.

Laatste weken 200 soorten groen

200 soorten groen is nog t/m 12 mei te bewonderen. 
De bijzondere tekeningen van de botanische kunstenaars Franz en Ferdinand Bauer behoren tot de uitzonderlijkste botanische kunstwerken ooit gemaakt.

Op 12 mei, de laatste dag van de tentoonstelling, is het Moederdag, dus trakteer je moeder op een fleurig museumbezoek! In de museumwinkel ligt dan een kleine attentie klaar voor alle moeders en dochters. 

Rembrandts Wereld vanaf 11 mei

Rembrandt is beroemd om zijn ongeëvenaarde weergave van mensen. Minder bekend is dat hij ook uitblonk in landschappen en stadsgezichten.

In dit Rembrandt-jaar toont Teylers Museum uit eigen collectie een vijftigtal van de mooiste landschapsetsen en -tekeningen van de meester en zijn leerlingen en vrienden. Rembrandts Wereld is te zien van 11 mei t/m 15 september in het Prentenkabinet van het museum.




Teylers Ontmoet filosofie

Op zondag 12 mei om 14.00 uur staat de boekenmiddag Teylers Ontmoet in het teken van filosofie. Schrijver en publicist Alexander Reeuwijk gaat in gesprek met Eric Brinckmann, René ten Bos en Tessa van Dijk in de prachtige Gehoorzaal van het museum.

Deze maandelijkse boekenmiddag wordt georganiseerd in samenwerking met Athenaeum Boekhandel Haarlem.

Meer informatie en kaartverkoop 

Het Lorentz Lab is jarig

Op 17 mei is het alweer twee jaar geleden dat koning Willem-Alexander het Lorentz Lab opende. Inmiddels hebben onze acteurs ruim 2000 keer de voorstelling De Lorentz Formule gespeeld en hebben we al veel enthousiaste bezoekers het verhaal van Hendrik Lorentz kunnen vertellen.

Dankzij de deelnemers van de BankGiroLoterij kunnen we de voorstelling gratis aanbieden. Om verzekerd te zijn van een plekje raden we je wel aan om online te reserveren.