‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Klik her for at læse nyhedsbrevet i din browser
Annonce
Annonce
 
Politiken
 
3. JANUAR 2025
 
Marie Maschoreck
Journalist
 
  Godmorgen.  
  Dagens nyhedsoverblik starter hos Ukraines præsident, der har givet udtryk for, at Trumps uforudsigelighed kan blive afgørende for en afslutning på krigen med Rusland. Dernæst skal det handle om de allerrigeste i vores samfund.  
  Vi skal også forbi Sydkorea i dagens overblik, hvor den suspenderede præsident er blevet forsøgt arresteret. Til slut kan du læse om en tendens på skolerne, som nu får skolelederne til at rette en kraftig henstilling til børnenes forældre.  
Foto: Shannon Stapleton/Ritzau Scanpix
Foto: Shannon Stapleton/Ritzau Scanpix
  Zelenskyj: Trumps uforudsigelighed kan hjælpe med at afslutte krigen  
  Donald Trump har før sagt, at han vil afslutte den næsten tre år lange krig »i løbet af 24 timer«, når han overtager præsidentembedet og kommer til magten 20. januar. Udtalelsen har mødt skepsis i Ukraine, hvor de frygter, at en fred vil kræve, at de skal opgive territorium. Torsdag gav Ukraines Præsident, Volodymyr Zelenskyj, dog et interview, hvor han hav udtryk for, at netop Trumps uforudsigelighed kan hjælpe med at ende krigen med Rusland:  
  »Han er meget stærk og uforudsigelig, og jeg kunne virkelig godt tænke mig at se præsident Trumps uforudsigelighed gælde for Rusland. Jeg tror, at han virkelig gerne vil afslutte krigen«, siger Zelenskyj i interviewet med en ukrainsk tv-station.  
  Zelenskyj har forsøgt at bygge bro til Trump og hans administration, siden Trump vandt det amerikanske præsidentvalg i starten af november. Fra Ukraines side har man desuden opfordret Trump til at fastholde støtten og vedtage en ’fred gennem styrke’-tilgang over for Rusland, skriver Kyiv Independent.  
 
Liste ikon   Støtte:USA sender næsten seks milliarder dollar i krigshjælp til Ukraine
Liste ikon   Voldsomme tal:Så mange russere er dræbt eller såret per erobret kvadratkilometer
 
Rasmus Vendrup / Foto: Freepik.com
Rasmus Vendrup / Foto: Freepik.com
  De rigeste er blevet en million kroner rigere på 10 år  
  Den rigeste procent af den danske befolkning havde i 2013 godt 1,6 millioner kroner til disposition årligt omregnet til 2024-priser. 10 år senere i 2023 var det beløb steget til mere end 2,6 millioner kroner om året. Arbejderbevægelsens Erhvervsråd står bag denne kortlægning, der er udtryk for en vækst i samfundet, »men væksten er meget ujævnt fordelt«, siger chefanalytiker Sune Caspersen.  
  Gennemsnitsdanskerens disponible indkomst er til sammenligning steget med knap 40.000 kroner over 10 år. Indkomstforskellen skyldes ifølge cheføkonom Mia Amalie Holsteing fra Cepos i høj graf reformer, der har haft til formål at øge væksten, men som også har øget uligheden. Derudover peger hun på de store afkast på formuer, der er fulgt med de gode år med højkonjunktur. Udviklingen kan ifølge hende derfor vende igen med konjunkturerne.  
  »Indkomstulighed er ikke i sig selv noget problem, så længe der er mulighed for at rykke op. Det vigtige er, at vi har et samfund, hvor det er muligt at rykke sig, så man ikke er født til evig fattigdom«, siger Mia Amalie Holstein, der desuden ikke mener, at den disponible indkomst fortæller hele historien, da den viser et øjebliksbillede.  
  Det er ikke kun i Danmark, at de rigeste er blevet rigere. Sådan ser tendensen også ud i vores nabolande og andre vestlige lande.  
 
Liste ikon   Privatøkonomi:Krisen er forbi: Vi har flere penge på lommen
Liste ikon   De ultrarige:Sønnens bryllup kostede fire milliarder kroner: De superrige er stukket af fra os andre
 
Foto: Handout/Ritzau Scanpix
Foto: Handout/Ritzau Scanpix
  Sydkoreas politi dropper kaotisk forsøg på at anholde Yoon  
  Fredag morgen lokal tid gik de sydkoreanske politi ind på den suspenderede præsidents, Yoon Suk-yeols, private grund for at forsøge at anholde ham i henhold til en arrestordre. Efter at det lykkedes flere politifolk og efterforskere at trænge ind på hans grund, blev de ifølge AFP mødt af militært personale, der nægtede dem adgang til at gennemføre anholdelsen. Forsøget er dog blevet stoppet for nu efter nogle både dramatiske og ret kaotiske timer.  
  Den seneste måned har været generelt båret præg af politisk uro i Sydkorea startende, da Yoon Suk-yeol erklærede militær undtagelsestilstand 3. december. Sydkoreas særlige enhed for korruptionsefterforskning (CIO) er ved at efterforske Yoons beslutning om denne kortvarige undtagelsestilstand.  
  I løbet af december stemte et flertal af det sydkoreanske parlament for en rigsretssag mod Yoon, og det var i den forbindelse, at Yoon blev suspenderet fra posten som Sydkoreas præsident. Han er flere gange indkaldt til afhøring, men er ikke dukket op, og det fik i slut december CIO til at udstede arrestordren, som nu blev grundlag for politiets mislykkede aktion ved Yoons bolig i Seoul.  
 
Liste ikon   Tidslinje:Sydkoreas politiske verden er blevet rystet på en måned
Liste ikon   Rigsret:Sydkoreas præsident stilles for rigsret efter opsigtsvækkende krise
 
Foto: Benny Kjølhede/Jyllands-Posten
Foto: Benny Kjølhede/Jyllands-Posten
  Skoleledere kritiserer forældre for skiferier uden for vinterferien  
  Der er 200 skoledage på et skoleår og dermed 165 dage om året, hvor skolen holder lukket. Uge 7 er sat af til vinterferie, men alligevel oplever skoleledere en stigende tendens til, at skolebørn bliver taget ud af undervisningen uden for vinterferien for eksempelvis at tage på skiferie med deres forældre. Det skriver Jyllands-Posten, som fredag morgen bringer en »kraftig henstilling« fra Skolelederforeningens formand, Dorte Andreas, til forældrene.  
  Der er ikke lavet opgørelser over omfanget, så tendensen er baseret på de indberetninger, som Dorte Andreas har fået fra skoleledere i hele landet. Ofte skyldes valget, at ferierne er billigere i for eksempel uge 5 eller 6, men det kan ifølge hende få både faglige og sociale konsekvenser for eleven, der går glip af tid i undervisningen, eventuelle emneuger og klassefællesskabet.  
  Skolelederne har ifølge Jyllands-Posten mulighed for at sige nej til fraværet, og det vil i så fald blive registreret som ’ulovligt fravær’. Det er dog ikke nok, mener Dorte Andreas, der derfor retter sin henstilling til forældrene:  
  »Der er skoleledere, der siger nej, men i sidste ende er der jo kun undervisningspligt i Danmark og ikke skolepligt, hvilket betyder, at der i bund og grund ikke er nogen reel konsekvens, hvis skolelederen siger nej, udover at det bliver registreret som ulovligt fravær, og at det kan give knas i samarbejdet med forældrene,« siger hun.  
 
Liste ikon   Læs også:Skoleelevers fravær er igen stigende. Skoleleder oplever særligt udfordringer med to elevgrupper
 
   
  Det bedste fra Politiken  
Artikel billede
  Elon Musks formue sprænger solsystemet  
  I en ny serie sætter Politiken fokus på verdens rigeste mennesker, og det liv, de lever. I alt 2.781 dollar-milliardærer har en samlet formue på over 100.000 milliarder kroner. Aldrig før har så meget rigdom været samlet på så få hænder. Samtidig lever næsten 700 millioner mennesker for under 15 kroner om dagen.  
  Elon Musk er den rigeste mand i moderne historie, men en formue som hans kan være svær at begribe. Politiken har forsøgt at sætte Musks formue i perspektiv og visualisere hans velstand.  
  For eksempel blev Musk i november 34.041 kroner rigere i sekundet. For 1 procent af sin formue kunne han give alle danskere en tur på Noma – inklusive vinmenu, og han kunne selvstændigt finansiere Nato’s styrkemål til Danmark frem mod 2030. Det vil tage en gennemsnitlig dansker 3,9 millioner års arbejde at matche Elon Musks formue i dag.  
  Følg med i Politikens nye serie: De ultrarige.  
Foto: Signe Lægsgaard
Foto: Signe Lægsgaard
  Årets sidste aften  
  Nogle valgte privatfesten, andre klubben. Og så var der dem, der vendte ryggen til fejringen.  
  Nytåret kan samle os på forskellige måder. På stamværtshuset, til privatfesten, foran tv’et til kongens første nytårstale, i køen foran klubben og til hjemmelavet middag. Selv dem, der valgte festlighederne fra for at mindes ofrene i Gaza, samledes på den blæsende og våde aften.  
  Kom med Politikens fotografer rundt i Københavns gader, stuer og værtshuse i denne fotoserie.  
Foto: Safe/SAFE
Foto: Safe/SAFE
  Hvad er det, verdens allerrigeste forbereder sig på, når de bygger luksus-bunkere dybt under jorden?  
  På den hawaiianske ø Kauai har Facebook-stifteren Mark Zuckerberg bygget et selvforsynende paradis med høje mure og privat vagtværn. Og han er ikke den eneste af de super-rige, der er begyndt at forberede sig på noget voldsomt. Det er nærmest blevet en trend blandt mangemilliardærerne.  
  I det her sidste afsnit i serien om de ultrarige fortæller Politikens asienkorrespondent Sebastian Stryhn Kjeldtoft om dommedagsbunkere og yuppiernes genfødsel. Lyt til dagens afsnit af ’Du lytter til Politiken’.  
   
  Det sker:  
 
Liste ikon   Højesteret ventes at afsige dom i dukkesagen. Her er tre mænd tiltalt for at have hængt en dukke udstyret med en ansigtstegning af statsminister Mette Frederiksen op i en lygtepæl. Byretten frikendte de tre mænd, mens de i Landsretten blev idømt hver 40 dages fængsel.
Liste ikon   Den nye kongres tages i ed i USA.
Liste ikon   Anden høring finder sted i rigsretssagen mod den afsatte sydkoreanske præsident Yoon Suk-yeol, der indførte militær undtagelsestilstand i landet 3. december.
Liste ikon   Retten i Roskilde behandler en sag om en mand, der er tiltat for at have været i besiddelse af 80 kilo amfetamin og 10 kilo ketamin.
Liste ikon   Den danske tennisspiller Clara Tauson møder amerikanske Madison Keys i WTA-turneringens kvartfinale. Kampen ventes at spilles natten til fredag dansk tid.
Liste ikon   Det uofficielle VM i dart afsluttes med finale i London. Turneringen med verdens bedste dartspillere har været i gang siden 15. december.
 
   
  Dagens tegning  
Foto: Philip Ytournel/POLITIKEN
Foto: Philip Ytournel/POLITIKEN
  Refleksion  
 
     
 
MEST LÆSTE SENESTE 24 TIMER
 
 
1 Tidligere blikkenslager lever luksusliv i Dubai og lokker andre til at købe kursus. Nu råber ekspert vagt i gevær
 
 
 
2 Trumps reaktion på terror i New Orleans giver skræmmende indblik i, hvad der venter
 
 
 
3 Læserne om nytårstaler og Politikens dækning: »Det er på sin plads med en undskyldning, gerne på forsiden, tak«
 
 
 
4 Udlændinges herskermentalitet ødelægger foreningslivet
 
 
 
5 »Da jeg trådte ind, var jeg sådan: Wow! Kan man virkelig få lov til at bo her? Men 520 kvadratmeter var jo alt for meget«
 
 
     
 
Jobopslag
 
 
  Sekretariatschef, Uddannelsesforbundet
 
Frist:­ 19/01/2025   Uddannelsesforbundet Læs mere
 
  Dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
 
Frist:­ 24/02/2025   Aalborg Universitet Læs mere
 
  Kommerciel chef, ROMU
 
Frist:­ 14/01/2025   Roskilde Museum Læs mere
 
  Prorektor for Det Kongelige Danske Musikkonservatorium
 
Frist:­ 08/01/2025   Det Kongelige Danske Musikkonservatorium Læs mere
 
  Pædagogisk afdelingsleder til Øresundsskolen
 
Frist:­ 05/01/2025   Københavns Kommune Læs mere