Educatie
23 April 2020

Het Anne Frank Huis komt naar je toe

In verband met het coronavirus is het Anne Frank Huis tot 1 juni 2020 gesloten. Maar wist je dat je het Achterhuis ook online kan bekijken? Ontdek het Achterhuis Online en bezoek de online shop voor o.a. het dagboek van Anne Frank. Bekijk hier alle tips voor thuis!

Herdenken en vieren op afstand

75 jaar na het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog staan we stil bij de bevrijding en vieren we dat we sindsdien weer in vrijheid leven. Dit jaar herdenken en vieren we het thuis waardoor het belang van vrijheid misschien wel nog meer invoelbaar is. Iedereen kan vanuit huis mee doen: hang de vlag uit, speel mee, zing mee, neem stilte in acht, kijk de herdenking op tv en praat met elkaar over vrijheid.

In deze nieuwsbrief vind je suggesties zodat je ook op afstand de herdenking en viering kunt bespreken met jouw leerlingen.

Extra 6: Vrijheid | copyright 2020 Anne Frank Stichting | Every Media.

Anne Frank videodagboek 
Extra educatieve aflevering over vrijheid

Anne Frank en de andere onderduikers zaten meer dan twee jaar ondergedoken en mochten niet naar buiten. Hoe is het om je te moeten verstoppen om te overleven? En wat betekent het om (niet) vrij te zijn?

In deze extra educatieve aflevering bij het Anne Frank videodagboek gaat historica en presentator Femke op zoek naar antwoorden op deze vragen. Aan de hand van historische bronnen, waaronder Annes dagboek, wordt meer achtergrondinformatie gegeven. De aflevering eindigt met een denkvraag aan de kijker. Deze denkvraag legt de link naar het heden: de leefwereld van de leerling vandaag de dag. Bekijk de Extra over vrijheid op YouTube en lees in de reacties wat vrijheid voor jongeren in deze tijd betekent!

Je kunt deze werkvorm gemakkelijk inzetten op afstand. Stuur de videolink en het digitale werkblad aan je leerlingen door.

Bekijk de extra educatieve aflevering en werkblad
©Nationale Herdenking 2019: Foto: Ben Houdijk

Tips voor thuis herdenken en vieren

Door het coronavirus zijn haast alle activiteiten rond Dodenherdenking en Bevrijdingsdag aangepast of afgelast. Normaal herdenken en vieren we door het volgen van de kranslegging op de Dam, het bijwonen van een herdenking in de buurt en het feesten op een van de vele bevrijdingsfestivals in het land. We herdenken en vieren dit jaar dat we 75 jaar in vrijheid leven, maar hoe doen we dat vanuit huis?

Nationaal Comité 4 en 5 mei zetten een aantal thuisactiviteiten op een rijtje, zoals de taptoe spelen vanaf het balkon, 2 minuten stilte op de bank, het Wilhelmus meezingen en een bevrijdingsconcert bijwonen in je eigen woonkamer. 

Neem voor een verzameling aan lesmateriaal ook eens een kijkje op de Wikiwijs pagina van VO-content. Hier vind je een verzameling van gratis lesmateriaal dat aansluit bij 4 en 5 mei. De lesmaterialen zijn geordend naar vak, thema en provincie. Je kunt het inzetten bij verschillende vakken, zoals geschiedenis, burgerschap of Nederlands.

De Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog

De Bosatlas-familie is uitgebreid: sinds kort is De Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog verkrijgbaar. Heldere kaarten, gedetailleerde infographics en authentiek fotomateriaal laten de Tweede Wereldoorlog op een nieuwe manier zien. Niet alleen de aanloop en de oorlogsperiode komen aan bod, maar ook de doorwerking in politiek en maatschappij tot op de dag van vandaag. De Bosatlas vertelt hiermee op de eigen kenmerkende wijze het verhaal over 75 jaar vrijheid en strijd tegen onvrijheid. De atlas is een samenwerking tussen Noordhoff en Nationaal Comité 4 en 5 mei.
 

Alternatief programma Theater na de Dam

Elk jaar spelen op 4 mei, na de herdenking op de Dam gelijktijdig in heel Nederland voorstellingen gerelateerd aan de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar heeft de organisatie Theater na de Dam een (alternatief) programma samengesteld. 

Alle 40 jongerenprojecten van Theater Na de Dam kunnen doorgang vinden. Er worden door ruim 450 jongeren podcasts gemaakt, hoorspelen, korte films en filmmonologen voorbereid, kookmagazines en analoge vrijheidsduiven ontworpen, zakdoeken gehaakt, postkaarten verspreid, audio- en thuiswandelingen verzonnen en herdenkingspakketten in elkaar gezet.

Kijktip!

Andere tijden - Kind in de oorlog

Vrijwel iedereen kent de iconische beelden van kinderen tijdens de hongerwinter of de bevrijding, of van het meisje Settela Steinbach dat op het perron van Westerbork nog even uit de trein kijkt voordat ze naar Auschwitz wordt afgevoerd.
 
Maar er zijn veel meer onbekende beelden van kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Jonge toeschouwers bij de intocht van de Duitse soldaten in Amsterdam, Joodse oorlogswezen die in 1945 hun eigen naam niet meer kennen.
 
Andere Tijden maakte een selectie van de meest aangrijpende en betekenisvolle beelden van kinderen tijdens de oorlog, vergezeld van citaten uit dagboeken van kinderen, onder wie Anne Frank. Zo ontstaat een indrukwekkend beeld van wat later de oorlogsgeneratie is gaan heten.
 
Website
Email
YouTube
LinkedIn
Link
Facebook
Copyright 2020 Anne Frank Stichting, All rights reserved.

De Anne Frank Stichting biedt materiaal en scholing over Anne Frank en de geschiedenis van haar tijd, antisemitisme, burgerschap, vooroordelen en discriminatie.


Anne Frank Stichting
Postbus 730
1000 AS Amsterdam

Wil je deze e-mailberichten op een andere manier ontvangen?
Je kunt jouw voorkeuren aanpassen of jezelf uitschrijven van de mailinglijst