Daily Express Bekijk in browser

✍ Goedemiddag!

Paniek op het Paleis - Een lasser, elektricien of chauffeur vinden? Good luck! - Coronavirus: Hoe China de wereld om de tuin leidde

⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.509 woorden - leestijd: 5 minuten

1. Artificiële Intelligentie (A.I.) identificeerde coronavirus 9 dagen vóór de WHO

BleuDot scant naast informatie die op online forums staat ook vragen die aan Google worden gesteld. Verder monitort het televisiereportages en persartikelen, naast officiële verklaringen van overheden en gezondheidsbulletins die over nieuwe besmettelijke ziektes gaan.

Het algoritme van BlueDot combineert ook gegevens die verband houden met grote menselijke verplaatsingen, door de verkoop van vliegtickets en vliegroutes te analyseren. 

BlueDot werkt daarvoor samen met het dataplatform ATPCO. Dat laat toe te begrijpen waar besmette personen mogelijk naartoe gaan. Het bedrijf wist zo te voorspellen dat het virus in de eerste dagen van Wuhan naar Bangkok, Seoel, Taipei en Tokio zou reizen. Lees meer

2. Coens & Bouchez doen verder: een zelfmoordmissie bij gebrek aan beter

Informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) moeten opnieuw nog een weekje verder doen. Een zelfmoordmissie bij gebrek aan beter.

In het nieuws: ‘Paniek op het Paleis’ lijkt een onoriginele titel voor een Suske en Wiske-album, maar gisteren zou het misschien toch toepasselijk geweest zijn. Want de twee informateurs brachten de chaos die ze in hun opdracht creeërden de afgelopen weken, alsook hun eigen diepe interne onenigheid, tot op het bord van het staatshoofd.

  • De twee zaten bijna vier uur binnen bij de koning. Het moet van Didier Reynders (MR), in 2007, geleden zijn dat de koning nog zo’n lange sessie met politici organiseerde. Toen was het vader Albert nog overigens. Die heeft vandaag andere zorgen aan z’n hoofd.
  • Ze gaven een eindrapport van zo’n 30 pagina’s, wat op zich wel interessant is: een tekst hadden de informateurs op het eind nochtans niet meer. Het waren Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) die al de facto informateur aan het spelen waren, en onderling teksten uitwisselden. Heeft het duo zich daar dan op gebaseerd om conclusies te schrijven, om een ‘basis voor regering’ te distilleren? Onduidelijk.
  • De koning besliste om uiteindelijk het duo toch nog eens een week te verlengen. Een droog perscommuniqué volgde: ‘De informateurs hebben hun verslag overgemaakt aan de koning. Ze gaan enkele elementen verifiëren, en leggen hun finale conclusies neer op 4 februari.’ Lees meer
3. Het coronavirus in perspectief

In welke mate moeten we bang zijn voor het coronavirus?

  1. Overlijdensratio: 3%, vergeleken met 10% voor het SARS-virus (in 2002 - 2003) en 0,1% voor de griep.
  2. Reproductieratio: 2,5 tot 4, wat betekent dat elke besmette persoon er gemiddeld 2,5 tot 4 andere besmet (bij griep is dat 1,4). Maar terwijl het SARS-virus 8.000 mensen besmette op 8 maanden tijd, heeft het coronavirus meer dan 6.000 (cijfers Chinese overheid) tot 40.000 mensen (cijfers universiteit Hongkong) besmet.
  3. Nog volgens deze universiteit zal de piek van de epidemie pas in april/mei vallen, wanneer het virus tot 150.000 mensen per dag zou besmetten. De Chinese overheid schat dat de piek al over 10 dagen volgt.
4. Business AM | Meest gelezen
Een lasser, elektricien of chauffeur vinden? Good luck!
Hoe de grote multinationals omgaan met de coronadreiging
Test Aankoop: ‘Wierook even schadelijk als sigaret’
5. Brusselse ochtend- en avondspits verlengen reistijd met 75%

Zowel de ochtend- als avondspits zijn dramatisch in Brussel, met telkens meer dan 75 procent extra reistijd. Pendelaars doen gemiddeld 23 minuten extra over een trip van een half uur. Dat blijkt uit onderzoek door gps-specialist TomTom.

Ons land kende vorig jaar een gemiddelde congestiegraad van 30 procent. Dat is minder dan Frankrijk (34 pct) en het Verenigd Koninkrijk (34 pct), maar een pak meer dan Nederland (24 pct) en Duitsland (27 pct).

Brussel blijft de drukste stad. Bestuurders moeten in de hoofdstad rekening houden met gemiddeld 38 procent extra reistijd in het verkeer. In de ochtend- en avondfiles loopt dat op tot boven 75 procent. Lees meer

6. Telex

Wie een Uber-rit bestelt in Vlaanderen moet minimum 15 minuten wachten. Die wachttijd is een onderdeel van het nieuwe Vlaamse taxidecreet, dat sinds 1 januari van kracht is. Dat geldt niet enkel voor Uber-chauffeurs, maar ook voor alle andere taxiritten die via een app, website of telefoon besteld zijn. Die regel werd opgenomen om een onderscheid te maken tussen standplaatstaxi's en straattaxi's. Uit onderzoek blijkt verder dat wie een taxi neemt op de luchthaven van Zaventem bijna evenveel betaalt als in Londen.

Bij het uitbreken van de SARS-crisis in 2002 vertegenwoordigde China 5% van het globale bbp en 5% van de globale economische groei. Vandaag is dat respectievelijk 17% van het globale bbp en 29% van de globale economische groei.

Automobilisten in Nederland gooien dit jaar met zijn allen maar liefst een miljard euro in de (digitale) parkeerautomaat. De heilige koe ergens mogen neerzetten kost ieder jaar meer. In vier jaar tijd gingen de opbrengsten uit parkeergeld bij onze noorderburen met ruim 30 procent omhoog.

Amper 24 uur na zijn dood had Nike in de VS alle sportartikelen waarop de naam ‘Kobe Bryant’ gedrukt staat uitverkocht. Op tweedehandssites zijn nog wel memorabilia en sportschoenen te vinden met de naam ‘Kobe Bryant’. Vaak moet daarvoor een premie van 300% worden betaald.

Deel deze nieuwsrbief
met een vriend.

Deel

Kreeg je deze nieuwsbrief
van een vriend?

Schrijf je hier in
7. Huawei mag meewerken aan Brits 5G-netwerk

Huawei mag een beperkt deel van de 5G-infrastructuur in Groot-Brittanië uitbouwen. Daarmee gaat Brits premier Johnson in tegen Amerikaans president Trump, die Europese landen zover wou krijgen om de Chinese telecomreus te bannen uit Westerse netwerken, vanwege ‘nationale veiligheidsoverwegingen.’

In een persbericht kondigde de Britse regering aan dat Huawei bepaalde onderdelen, zoals antennes en basisstations, van de nieuwe generatie mobiele netwerken in het Verenigd Koninkrijk mag bouwen.

In hetzelfde bericht werd gezegd dat ‘leveranciers met een hoog risico’, doelend op Huawei, geen kernelementen van het nieuwe 5G-netwerk mogen ontwikkelen. Ook van de niet-gevoelige installatie mogen ze maximum 35 procent leveren. Nucleaire sites en militaire basissen zullen volledig ontoegankelijk zijn voor het Chinese bedrijf.  Lees meer

8. Coronavirus: Hoe China de wereld om de tuin leidde

'China is een maatschappij die erg streng wordt gemonitord door de overheid en de schaduw van Big Brother loert overal. Vooral op sociale media wordt iedereen van zeer nabij gevolgd. Wanneer de autoriteiten geruchten over een nieuwe SARS-epidemie ontdekten, of over een gelijkaardig virus, deden ze twee zaken. Eerst namen ze de nodige stappen om ervoor te zorgen dat de nieuwe uitbraak geheim bleef. Daarna trad het stabiliteitsplan in werking.

[...] Eerst en vooral moet iedereen begrijpen dat deze epidemie zich 40 dagen lang kon verspreiden vooraleer een van de betrokken steden werd afgesloten of enige beslissende actie werd ondernomen.

Wanneer wordt gekeken naar de belangrijkste maatregelen die door onze leiders zijn genomen, in het bijzonder de provinciale en stedelijke overheden, stellen we vast dat deze maatregelen niet voornamelijk gericht waren op het inkapselen van de epidemie zelf, maar op het tegenhouden of verbieden van informatie over de ziekte.

[...] Politiek eerst. Het bewaren van de stabiliteit eerst. In zulke omgeving kan de wetenschap weinig anders doen dan erbij te staan en ernaar te kijken.

De wetenschappelijke resultaten kunnen niet duidelijker zijn: de autoriteiten hadden een goede kijk op de ware situatie. Maar ze mochten de waarheid niet zeggen en spaarden geen inspanningen om die te verhullen. Artsen die over de epidemie communiceerden werden meegenomen voor ondervraging.

[...] Wat zal de dag van morgen brengen? Hier in Wuhan wachten 11 miljoen mensen - niet op ingrijpende maatregelen, maar op openheid en een echt actieplan.' (zie onderwerpen 3 & 10)

Een Chinees journalist uit Wuhan die onder een schuilnaam schrijft, in China Media Project

9. 'Proximus is een mooi voorbeeld van een lokale dataslurper'

De bekende privacy-expert Matthias Dobbelaere-Welvaert lanceert de activistische stichting the Ministry of Privacy. 

De nieuwe zelfverklaarde waakhond plant onder meer acties tegen de slimme camera’s, de slimme meter en smart cities. Dobbelaere-Welvaert: ‘We worden elke week opnieuw geconfronteerd met een privacyschandaal, het ene al wat groter dan het andere. De vingerafdrukken spreken tot ieders verbeelding, maar evengoed was er vorige week terecht oproer ontstaan over hoe dokters zich illegaal toegang verlenen tot medische dossiers. Of denk aan ANPR-camera’s (nummerplaatherkenning) die overal zonder nadenken worden neergezet.’ 

‘We kijken de ganse tijd naar reuzen als Facebook en Google, maar er zijn ook Belgische bedrijven die het vaak niet al te nauw nemen met onze privacy. Proximus is een mooi voorbeeld van een lokale dataslurper.’ Lees meer

10. Video du Jour

Wuhan, de Chinese stad waar de uitbraak van het coronavirus is begonnen, is niet alleen een miljoenenstad (11 miljoen inwoners), maar ook een logistiek knooppunt. Daar is op deze - door een drone van het persagentschap AFP geschoten - beelden nog weinig van te merken. Op een enkele spookrijder zijn de straten volledig verlaten. De komende dagen zullen zo'n 250 Fransen en 100 andere EU-burgers worden weggehaald uit de regio. Op verzoek van Frankrijk neemt de EU de coördinatie van Europese burgers uit China op zich. Ook de Belgen die uit Wuhan weg willen zouden met dat vliegtuig terugvliegen.

Dominique Dewitte

Curator Business AM

Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2020 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België