Lees deze e-mail in uw browser
Thema van de week: toekomstgericht gemeente-zijn
Nieuw Kerkelijk Peil: onderzoek met oog op toekomst van de gemeente
De toekomst van de gemeente is een terugkerend punt op de kerkenraadsagenda. Het onderzoek Nieuw Kerkelijk Peil laat gemeenten nadenken over hun toekomst vanuit het perspectief van wat ze in huis heeft. Lees meer
Werkboek toekomstgericht gemeente-zijn
De dienstenorganisatie helpt gemeenten die aan de slag willen met Nieuw Kerkelijk Peil, onder meer met het werkboek ‘Toekomstgericht gemeente-zijn’. Het werkboek helpt gemeenten om een pad uit te zetten naar de toekomst. 
Vraag het werkboek aan
Themapagina toekomstgericht gemeente-zijn
Veel gemeenten zijn bevangen door kramp vanwege de krimp. Hoe houden we het vol? Wat is onze toekomst? Op deze themapagina vindt u materialen, ideeën en verdiepende artikelen om met uw gemeente aan de slag te gaan met toekomstgericht gemeente-zijn.
Naar de themapagina
Materialen en tips voor gemeenten
Nu beschikbaar: online adventskalender voor kerkwebsites
Plaats een digitale adventskalender op de website van de gemeente door de widget van de adventskalender van de Protestantse Kerk te plaatsen. De adventskalender sluit aan bij het jaarthema 'Van U is de toekomst'. 
Lees de instructie
Training scriba
Samen met de voorzitter is een scriba de 'motor' van de kerkenraad in een plaatselijke gemeente. Een mooie, eervolle taak. De online training ‘Scriba’ geeft u handvatten om uw taken zo efficiënt mogelijk uit te voeren. Deze training wordt maandelijks aangeboden. Meer informatie en aanmelden
Visitatie: ‘We kunnen niet zonder de blik naar buiten’
Visitatie vindt plaats in gemeenten waar sprake is van onenigheid, in zakelijke of persoonlijke sfeer. Visitatoren, mensen ‘van buiten’, kijken naar een probleem, een conflict, waar de kerkenraad of gemeente zelf niet uitkomt. Lees praktijkverhalen uit Montfoort en Nijmegen
Liturgiesuggesties herdenken omgekomen vluchtelingen
Om stil te staan bij de vele vluchtelingen die op weg naar Europa zijn omgekomen, heeft Kerk in Actie liturgiesuggesties gemaakt. Deze kunt u verwerken in de dienst van de laatste zondag van het kerkelijk jaar (21 november) of op een ander moment. Vraag de liturgiesuggesties gratis aan
Ook interessant

In voorbereiding op de jaarlijkse Kristallnachtherdenking bezocht ds. René de Reuver het holocaustmonument in Amsterdam. De vele namen van Joden die omgekomen zijn tijdens de oorlog maken immense indruk op hem.

Met een landelijke huis-aan-huiscollecte en een indringende kerstcampagne vraagt Kerk in Actie de komende weken aandacht voor de schrijnende situatie van vluchtelingenkinderen in Griekenland. Directeur Jurjen de Groot: “Het is onze verantwoordelijkheid om er voor vluchtelingen te zijn.”

Nieuwe vacatures

Medewerker fondsenwerving dienstenorganisatie Protestantse Kerk in Nederland (14,4 uur)Medewerker Kenniscentrum voor Theologie PThU (32 uur) | Kerkelijk werker Purmerend  (16 uur) | Predikant Dordrecht (38 uur)

Alle vacatures
Bekijk ook: beroepingsberichten van afgelopen week
Volg ons online
Twitter
Facebook
LinkedIn
Deze nieuwsbrief wekelijks in uw mailbox ontvangen? Meld u aan via protestantsekerk.nl/nieuwsbrieven.

Hebt u vragen naar aanleiding van deze nieuwsbrief?
Mail dan naar info@protestantsekerk.nl.

Klik hier om uw e-mailadres te wijzigen, zodat u de nieuwsbrief op een ander adres ontvangt.
Let op: Deze wijziging is alleen van toepassing op uw abonnement op deze nieuwsbrief! 

Voeg dit adres toe aan uw adresboek zodat deze mail niet in uw spam belandt

Wilt u deze e-mails niet meer ontvangen? U kunt zich hier uitschrijven.