Aangifte vermiste staatsdocumenten voortaan bij gemeente

5 years ago


Text only:

Indien deze e-mail van Politie niet goed zichtbaar is, klik dan hier voor de online versie.
Voeg e-nieuwsbrief@mw-brabant.politie.nltoe aan uw adresboek, dan wordt onze nieuwsbrief niet als spam gezien.
vrijdag 29 maart 2013    
Gemeente Aalburg, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Bergen op Zoom, Breda, Dongen, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Gilze en Rijen, Goirle, Halderberge, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Moerdijk, Oisterwijk, Oosterhout, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Tilburg, Waalwijk, Werkendam, Woensdrecht, Woudrichem, Zundert    
Aangifte vermiste staatsdocumenten voortaan bij gemeente
 
Als u een staatsdocument (paspoort, identiteitskaart
of rijbewijs) kwijtraakt,
hoeft u niet meer bij de politie aangifte te doen.
Bij de aanvraag van het nieuwe document bij de gemeente wordt meteen de aangifte van vermissing van het oude document meegenomen.
Met ingang van 1 maart 2013 nemen de 26 gemeenten in Midden- en West-Brabant de aangifte over van de politie. Een pilot met acht gemeenten was zo succesvol dat deze werkwijze nu in de hele regio wordt ingevoerd. 
Aangifte van vermissing is verplicht, ook als u geen nieuw document wilt aanvragen. Ook dan is het gemeentehuis het aangewezen loket. Het doen van aangifte moet persoonlijk gebeuren. Dit kan niet digitaal of per telefoon. De gemeente rekent geen kosten voor de aangifte.
Uniforme werkwijze bij vermissing kind
 
De Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, presenteerde onlangs zijn onderzoeksrapport: 'Kind vermist, hoe de politie omgaat met meldingen van vermissing van minderjarigen'.
De politie is blij met het onderzoek. Met 16.000 tot 20.000 meldingen van vermissingen per jaar zien we dagelijks welke impact een vermissing van een dierbare heeft. Zeker wanneer het een kind betreft. Gelukkig is het overgrote deel van de vermiste kinderen binnen enkele uren weer ongedeerd terecht.
 
Hoe melden?
In het rapport staat onder meer dat ouders vaak twijfelen of ze wel meteen 112 moeten bellen, terwijl een 112-melding het meest effectief blijkt. Maar ook als u 0900-8844 belt, kunt u erop rekenen dat uw melding snel en adequaat wordt opgevolgd. Deze werkwijze gebruiken we grotendeels al in de praktijk en voeren we in 2013 landelijk in.
Waarschuwing voor sleutelkastjesinbrekers
 
De politie waarschuwt tegen inbraak in sleutelkastjes. Dit komt de laatste tijd in heel Nederland veel voor. Sleutelkluisjes zijn kastjes die, voorzien van een pincode of sleutel, toegang geven tot sleutels van specifieke woningen. Vaak woningen waarvan de bewoner(s) thuiszorg of mantelzorg ontvangen.
Er zijn tussen 1 januari 2012 en 1 februari 2013 zeker tweehonderd gevallen bekend waarbij criminelen de toegang tot de woning verkregen door de sleutelkluis te forceren.
Pinnen doet u met twee handen
Het zal u maar gebeuren. U wilt de boodschappen bij de supermarkt afrekenen maar het pinapparaat geeft 'saldo ontoereikend' aan. U checkt uw bankoverzicht en het blijkt dat er grote bedragen zijn opgenomen. Dan bent u 99% zeker het slachtoffer geworden van 'skimming' ofwel pinpasfraude. Wij geven u tips ter voorkoming op onze website.
 
Gelukkig neemt het skimmen af. Dit komt door het ‘nieuwe pinnen’. In plaats van uw pas door de gleuf te halen, stopt u uw pas boven- of onder in de betaalautomaat. Het grote verschil is dat niet de magneetstrip wordt gelezen, maar de EMV-chip. Die is vooralsnog niet te kopiëren. Toch komt skimmen nog steeds voor. Bovendien leren criminelen ook bij en zullen ze de code van de chip op enig moment breken. Blijf dus alert!
 
Enkele tips:
Let er op dat de invoermond er exact zo uitziet als op het beeldscherm. 
Gebruik zo mogelijk een automaat binnen een bank of winkel.
Pin niet in een onveilige omgeving.
Let op dat niemand uw pincode kan afkijken.
Pinnen doet u met twee handen. Uw ene hand toets uw pincode in, terwijl uw andere hand dat afschermt.
Pas op voor cash trapping. Als de pinautomaat geen geld geeft, blijf bij de automaat en neem contact op met uw bank (het nummer staat op de geldautomaat). Bel eventueel ook de politie via 0900-8844.
Stel een opnamelimiet in. Er kan dan niet meer dan een bepaald bedrag per dag gepind worden. Controleer uw saldo regelmatig.
Wat als u slachtoffer bent?
Neem direct contact op met uw bank om uw bankpas of creditcard te laten blokkeren. Doe aangifte bij de politie, bel 0900-8844 voor een afspraak.

Criminelen willen uw smartphone
 
Smartphones zijn duur, gewild en daarom erg in trek bij criminelen. Uit analyses blijkt dat momenteel 45 procent van alle straatroven gericht is op het buitmaken van een mobiele telefoon. Vaak wordt de telefoon tijdens het gebruik uit de handen getrokken.
Bij een inbraak of een overval worden tegenwoordig ook vaak smartphones en tablets meegenomen. En pas op voor zakkenrollers. Zij zijn vaak uit op mobieltjes. 
 
Volg-apps
Er bestaat volgsoftware voor smartphones, tablets en laptops. Met deze zogeheten volg-apps is het mogelijk om de locatie van het toestel na diefstal of straatroof te traceren. Installeer daarom zo'n app op uw apparatuur. Kijk hiervoor op www.hier-waak-ik.nl.
Verwacht echter geen wonderen. Als een dief of de vinder uw smartphone uitschakelt of de simkaart verwijdert, dan houdt het op. Verder is het niet zo dat de politie meteen een huis kan binnenstormen als er een gestolen gsm of tablet binnen ligt. Het openbaar ministerie moet namelijk altijd toestemming geven voor zo'n huiszoeking.
 
IMEI nummer
Noteer altijd het zogenaamde imei nummer. Dit 15-cijferige nummer is voor elke mobiele telefoon uniek en is dus uitstekend bewijs dat het om uw gsm gaat. Aan de hand van dit nummer kan niet alleen de politie rechercheren. Ook de provider kan eventueel een gestolen smartphone via dit nummer blokkeren en onbruikbaar maken. U vindt dit unieke serienummer door *#06# in te toetsen.
Inhoudsopgave
 
» Aangifte vermiste staatsdocumenten voortaan bij gemeente
 
» Uniforme werkwijze bij vermissing kind
 
» Waarschuwing voor sleutelkastjesinbrekers
 
» Pinnen doet u met twee handen
 
» Criminelen willen uw smartphone
Links
 
      
» Politie.nl
» Kombijdepolitie.nl
 
» Contact      » Profiel Wijzigen      » Doorsturen      » Afmelden        » Aanmelden     
U ontvangt deze e-mail op het volgende adres: newsletter@newslettercollector.com
 

Geertruidenberg.nl

Categories: Police Town Information Local
Age: 14 until 18 year 19 until 30 year 31 until 64 years 65 and older

Deel deze nieuwsbrief op

© 2019