Er zijn meer monddoekjes nodig voor monumenten. En wel monddoekjes die helpen om de meer dan 1000 kleinere monumentenorganisaties te behoeden voor de desastreuze gevolgen van het virus. Natuurlijk geen échte monddoekjes maar wel aandacht van het ministerie OCW voor de vaak kwetsbare bedrijfsvoering. De grotere monumentenorganisaties hebben vaak nog wel vet op de botten – en lijden natuurlijk ook onder flinke huurderving – maar het is voor organisaties – stichtingen, verenigingen etc. – met vaak maar 1 of 2 monumenten extra lastig om nu te overleven. Het zijn vaak monumenten met een publieksfunctie en dat publiek blijft nu weg. Inkomsten zijn verdampt.
De maatregelen van het kabinet zijn gericht op bedrijven en deze non-profit organisaties hebben wel een bedrijfsvoering maar zíjn geen bedrijf. Ook drijven ze vaak op vrijwilligers. De eerste vragen om hulp zijn bij ons (BOEi) al binnen gekomen en natuurlijk nemen we daar als POM onze verantwoordelijkheid. Maar het zal het topje van de ijsberg zijn.
Veel partijen met stevige lobby "in de cultuurhoek" kloppen nu aan bij het ministerie maar de "ruggengraat" van de monumentenzorg – de vele particuliere stichtingen etc. met hun vrijwilligers - dreigt over het hoofd gezien te worden. Daarom zijn wij in afstemming met de FIM en het Erfgoedplatform van Kunsten'92 een inventarisatie gestart om zo de noden van deze organisaties in kaart te brengen.
26 maart 2020 - Federatie Instandhouding Monumenten en het Erfgoedplatform van Kunsten'92
Federatie Instandhouding Monumenten (FIM) en het Erfgoedplatform van Kunsten'92 met ondersteuning van BOEi sturen binnen enkele dagen een online enquête uit naar de financiële gevolgen van de coronacrisis voor de erfgoedsector. Het is van belang dat we voorkomen dat er grote schade ontstaat bij erfgoedorganisaties. Hou de berichtgeving hierover in de gaten!
De Kamerbrief van de minister wordt op vrijdag 27 maart verwacht. Naar verwachting sluit zij aan bij de generieke regelingen van het kabinet. Waarschijnlijk stuurt de minister, wanneer de berekeningen van de schade gereed zijn, komende week een tweede brief met verdere uitwerking en sectorspecifieke maatregelen.
Vragen vanuit de erfgoedsector kunt u sturen naar erfgoed@kunsten92.nl. Kunsten'92 is door de minister aangewezen als het centrale informatiepunt voor de culturele, creatieve en erfgoedsector. Vragen met betrekking tot erfgoed worden doorgestuurd naar de FIM of het Erfgoedplatform.
25 maart 2020 - Federatie Instandhouding Monumenten
FIM heeft een eerste inventarisatie gemaakt naar de gevolgen van de coronacrisus voor de erfgoedsector. De resultaten worden gebruikt om de overheid te adviseren bij het nemen van specifieke maatregelen voor de erfgoedsector.
Kan een monumentenfotograaf in tijden van corona haar werk nog uitoefenen? Léontine van Geffen ziet aan de ene kant kansen om monumenten zonder toeristen te fotograferen, aan de andere kant stopt voor haar ook de inkomstenbron.
25 maart 2020 - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
De qaurantaine-inrichting in Rotterdam, dat momenteel in fasen wordt herontwikkeld, is een herinnering aan vroegere quarantainemaatregelen voor handelsschepen.
Bij een opgraving op het Kerkplein in Hoorn is een zeldzame 'knekelmuur' van zo'n 50 dijbenen, scheenbenen en schedels gevonden. Het is de eerste keer in Nederland dat dit begrafenisritueel wordt ontdekt.
Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zoekt een nieuwe rijksbouwmeester. Het termijn van rijksbouwmeester Floris Alkemade loopt op 1 september 2020 af.
Tijden veranderen door de coronacrisis, ook voor de Erfgoedstem. Nu veel projecten in de erfgoedsector op pauze zijn gezet, ligt ook de berichtgeving stil. Daarom zijn wij op zoek naar uw erfgoednieuws. Heeft u door het thuis zitten zin gekregen om iets te gaan schrijven? Mail dan uw verhaal met bijbehorende foto's naar redactie@erfgoedstem.nl!
Nu de musea dicht zijn, is het hoogste tijd voor buitenkunst. Liefst wel een werk waarbij je afstand kunt houden. Dat lukt wel bij de Arnhemse Blauwe Golven van Peter Struycken, ontdekte Joke de Wolf. Het kunstwerk dankt zijn bestaan aan de auto. Die eiste ruimte op, eind jaren zestig. Zo ontstond deze plek met grootstedelijke allure. Voor Struycken een uitgelezen kans zijn ideeën in de praktijk te brengen. Een kunstwerk in de openbare ruimte was niet alleen losse decoratie, het moest een verbinding maken tussen de losse onderdelen uit de omgeving.
In twee nieuwe richtlijnen is een samenhangende aanpak beschreven voor het waarderen van historisch beton, de relatie tussen constructieveiligheid en CHW en de aanpak in praktijk. Het doel van de uitvoeringsrichtlijnen is de professionalisering van de werkzaamheden rond het restaureren van historisch beton, het zichtbaar maken van de betonrestaurateurs binnen de restauratiewereld en daarmee het bevorderen van kwalitatieve en hoogwaardige restauraties en instandhoudingsprojecten binnen de monumentenzorg in Nederland. U kunt tot 13 april reageren op de ontweprrichtlijnen.