Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie.
 
 
 
 
Nieuwsbrief Zuid
 
 
11 september 2020
 
 
Aanpak parkeeroverlast in groter gebied, ook Zuid
 
Aanpak parkeeroverlast in groter gebied, ook Zuid
 
Het College van B&W wil de parkeeroverlast aanpakken en in meerdere wijken betaald parkeren invoeren. Op die manier wil het college, ook op verzoek van inwoners van deze wijken, de parkeerdruk omlaag brengen. De wijken waar het college maatregelen wil nemen, liggen in een schil rondom de wijken waar al betaald parkeren geldt. Voor Zuid gaat het om Coendersborg, De Wijert-Noord, Corpus den Hoorn en delen van de Hoornse Meer. Ook de ontwikkelzone rondom het Oosterhamrikkanaal, De Suikerzijde (het voormalige Suikerfabriekterrein) en het Stadspark worden meegenomen.
 
Het college kiest ervoor om betaald parkeren in één keer in een groter gebied in te voeren om te voorkomen dat de overlast zich verplaatst naar wijken waar parkeren nog wel gratis is. Ook komt er nu meer ruimte beschikbaar voor groen en recreatie. Over de manier waarop de vrijgekomen openbare ruimte wordt ingevuld wil het college graag met de wijken in gesprek. Lees ook het nieuwsbericht op onze website.
 
 
 
 
 
Nieuwe wijk Stadshavens stap dichterbij
 
Nieuwe wijk Stadshavens stap dichterbij
 
Langs het Eemskanaal verrijst de komende jaren een nieuw stadsdeel aan het water: Stadshavens. Voor de gezamenlijke ontwikkeling van dit gebied hebben de gemeente Groningen, de ontwikkelaars VanWonen, VolkerWessels Vastgoed, BPD en de corporaties Lefier en Nijestee deze zomer een akkoord gesloten.
 
Het wordt een levendige stadswijk aan het water, in het oosten en zuidoosten van de stad, met 2400 woningen tussen het Eemskanaal, Balkgat, Damsterdiep en de jachthaven. Voor alle typen inwoners en inkomens komen er woningen, zowel koop als (sociale) huur. De partijen willen een duurzame en aardgasvrije woonwijk bouwen, met veel aandacht voor groen en de openbare ruimte. Lees meer op onze website.
 
 
 
19 september World Cleanup Day, afsluiting in Wall House
 
19 september World Cleanup Day, afsluiting in Wall House
 
Bij Wall House in de Hoornse Meer vindt zaterdag 19 september om 13.00 uur de afsluiting plaats van NazomerKriebels. NazomerKriebels vervangt LenteKriebels, de jaarlijkse opruimactie in de gemeente Groningen, die dit jaar door de coronacrisis niet door kon gaan. Wethouder Glimina Chakor reikt de ‘gouden grijper’ uit en huldigt de duizendste ‘stille kracht’ van Groningen Schoon Dankzij Mij. Daarnaast opent ze Martina Dal Brollo’s deel van de expositie The Art of Waste.

Martina Dal Brollo liep in juni een ‘afval-inzamelingswandeling’ van vijf dagen tussen Stad en wad door de provincie Groningen. Tijdens het lopen verzamelden de kunstenares en zo’n honderd ‘MilieuStewards’ van Groningen Schoon Dankzij Mij al het afval dat ze onderweg tegenkwamen. Dal Brollo ziet in dit afval persoonlijke verhalen: data om te analyseren. Deze sporen geven ons inzicht in onze gewoontes en de herinneringen aan alle mensen die op aarde voorbij trekken.

De tocht van 77 kilometer leverde ongeveer 87 kilo aan afval en verhalen op. Het eindpunt van de tocht was bij Wall House #2. In de tentoonstelling The Art of Waste – waar ook werk te zien is van ‘afvalkunstenaar’ Maria Koijck, fotograaf Caroline Penris en beeldend kunstenaar Joukje Pees – toont ze een deel van de vondsten tijdens deze reis (Foto: Collect Connect Walk, Marina Dal Brollo, door Gabriel Garcia Brojas).
 
 
 
Winschoterweg twee weekenden gestremd door groot onderhoud
 
Winschoterweg twee weekenden gestremd door groot onderhoud
 
De Winschoterweg in Groningen is in september twee weekenden dicht vanwege groot onderhoud. De weg is gestremd vanaf de kruising met de Bornholmstraat tot en met de rotonde bij Waterhuizen van vrijdag 11 september 19.00 uur tot maandag 14 september 06.00 uur en van vrijdag 18 september 19.00 uur tot maandag 21 september 06.00 uur. De weg krijgt nieuw asfalt en wordt op een aantal plekken opnieuw ingericht. De parallelwegen maken plaats voor groen, dat voedsel en onderdak biedt aan vogels, insecten en andere dieren.

Omleidingen
Het verkeer wordt via de A7 en A28 omgeleid. Het afvalbrengstation Woldjerspoor aan de Duinkerkenstraat en omliggende bedrijven zijn beide weekenden bereikbaar. De rotonde bij Waterhuizen blijft grotendeels begaanbaar en is alleen gestremd op vrijdag 18 september en zaterdag 19 september tussen 22.00 en 06.00 uur. Het fietspad langs de Winschoterweg blijft begaanbaar.
 
 
 
 
 
Verdiepende onderzoeken naar windenergie gaan beginnen
 
Verdiepende onderzoeken naar windenergie gaan beginnen
 
Het Windplatform gaat de komende tijd verder met de verkenning naar windenergie bij Westpoort en Roodehaan met drie verdiepende onderzoeken. Die gaan over ecologie, de eventuele voorwaarden en kansen voor omwonenden en de eventuele hoogtebeperking van de molens vanwege de nabijheid van Groningen Airport Eelde. Het Windplatform nodigt daarvoor meer bewoners uit om via de klankbordgroepen mee te doen. Bewoners rondom Westpoort en Roodehaan krijgen daarover huis aan huis een brief.

Eind dit jaar is er een informatiebijeenkomst waarbij het Windplatform de resultaten van de onderzoeken aan bewoners presenteert. Daarna volgt voor de derde keer een enquête van de Rijksuniversiteit Groningen onder bewoners van beide gebieden om te peilen hoe ze over windenergie denken. Net als bij de andere onderzoeken gaan de uitkomsten hiervan naar de gemeenteraad.

Het gaat nog steeds om een onderzoek, er is dus geen sprake van een vastgesteld plan dat er windmolens komen. Hierover neemt de gemeenteraad begin 2021 een beslissing en daarna Provinciale Staten. Op windplatformgroningen.nl staat veel achtergrondinformatie en vind je de uitkomsten van alle onderzoeken tot nu toe. Ook kun je je aanmelden voor de nieuwsbrief door een e-mail te sturen.
 
 
 
 
 
Nicole en Pablo gaan op zoek naar wijkvernieuwing in Groningen
 
Nicole en Pablo gaan op zoek naar wijkvernieuwing in Groningen
 
Nicole en haar hondje Pablo gaan de komende tijd voor de gemeente op zoek naar voorbeelden van wijkvernieuwing in Groningen. De wijkvernieuwingswijken zijn Selwerd, Beijum, De Wijert en Indische Buurt / De Hoogte. De verwachting is dat daar nog wijken bijkomen.

Nicole is inwoner van Beijum en nieuwsgierig wat wijkvernieuwing betekent. Ze neemt samen met Pablo korte filmpjes op, die de gemeente deelt via social media en nieuwsbrieven. Nicole is positief over haar omgeving, maar ook kritisch op wat de gemeente doet. Wijkvernieuwing gaat niet alleen over gebouwen, maar ook over bijvoorbeeld groen in de openbare ruimte, over speel- of sportplekken, over het ontmoeten van buurtgenoten en over meedenken. In het eerste filmpje sprak Nicole met verantwoordelijk wethouder Roeland van der Schaaf. De volgende afleveringen gaat ze de verschillende wijken langs.
 
 
 
 
 
Gemeente Groningen krijgt voorlopig geen diftar
 
Gemeente Groningen krijgt voorlopig geen diftar
 
Inwoners van de voormalige gemeenten Groningen en Ten Boer betalen voorlopig niet per vuilniszak die ze in de ondergrondse container stoppen of per afvalcontainer die ze bij de weg zetten. De Groningse gemeenteraad heeft woensdag 9 september besloten niet over te gaan op dit systeem van diftar, voluit gedifferentieerd tarief.

De raad besloot dat alle huishoudens in de gemeente vanaf 1 januari 2021 een vast tarief voor de afvalstoffenheffing betalen. Ook de inwoners van het gebied Haren, waar nu nog diftar op gewicht bestaat: hoe meer kilo's afval je aanbiedt, hoe meer je betaalt.

Op 1 januari 2021 geldt dus in de gehele gemeente het systeem dat nu al in de voormalige gemeente Groningen en Ten Boer bestaat: een vast tarief, gebaseerd op de grootte van het huishouden. Dat is voorlopig het nieuwe afvalbeleid van de nieuwe gemeente Groningen. Maar diftar is niet uit beeld. Want er komt een onderzoek naar de mogelijkheden om diftar op gewicht in te voeren in die gebieden van de gemeente waar inwoners hun afval in containers aan de weg zetten. De raad heeft voor zo'n onderzoek gestemd. Lees verder op de website van de gemeenteraad. De gemeente begint binnenkort met communicatie om de inwoners te informeren.
 
 
 
 
 
Groot leefbaarheidsonderzoek onder alle inwoners
 
Groot leefbaarheidsonderzoek onder alle inwoners
 
In de laatste drie weken van september krijgen alle volwassen inwoners van de gemeente Groningen een brief van burgemeester Koen Schuiling waarin hij vraagt mee te doen aan het tweejaarlijkse leefbaarheidsonderzoek van de gemeente. Het gaat om ongeveer 200.000 inwoners van 18 jaar en ouder. De uitkomsten van dit onderzoek worden door de gemeente gebruikt bij het maken van beleid en plannen. Dit onderzoek kent inmiddels een traditie van ruim 20 jaar en wordt uitgevoerd door het onderzoeksbureau van de gemeente, OIS (Onderzoek, Informatie en Statistiek). Lees verder op onze website.
 
 
 
 
 
Nieuwsbrief Zuid is gericht op bewoners van Badstratenbuurt, Coendersborg, Corpus den Hoorn, De Linie, De Meeuwen, De Wijert, De Wijert-Zuid, Europapark, Grunobuurt, Helpermaar, Helpman, Herewegbuurt,
Hoornse Meer, Hoornse Park, Klein Martijn,
Kop van Oost, Laanhuizen, Oosterpoort, Piccardthof, Rivierenbuurt, Villabuurt en Zeeheldenbuurt. Het Stadspark hoort ook bij Zuid.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
 
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter
 
Wilt u geen berichten meer ontvangen? Geen probleem, meld u dan af.
 
Verzonden met KIRRA Mailer   |   Doorsturen   |   Printen