Op vrijdag worden Amerikaanse cijfers over de banengroei en werkloosheid verwacht.
Thyssenkrupp Nucera maakt zijn beursdebuut op de beurs van Frankfurt
Duitsland komt met een index over de industriële productie
De Wereld Vandaag
In het Spaanse Pamplona 🇪🇸 beginnen de stierenrennen van het Festival van San Fermin.
De Algemene Synode van de Kerk van Engeland 🏴 begint een vijfdaagse vergadering aan de universiteit van York. Op de agenda: de inzegening van het homohuwelijk en een rapport over klimaatverandering.
Christine Lagarde (ECB) spreekt op het panel "Où sont les femmes?" op de 23e editie van Les Rencontres Economiques d'Aix-en-Provence 2023 in Aix-en-Provence 🇫🇷.
Luis de Guindos, vice-president van de ECB, houdt een thematoespraak tijdens de workshop over 'de politieke economie van inflatie' aan het King's College in Londen.
Zuid-Korea 🇰🇷 keurt het Japanse 🇯🇵 plan om het afvalwater bij de kerncentrale van Fukushima in de zee te lozen goed.
De toekomst valt moeilijk te voorspellen, maar één ding is zeker de woningmarkt evolueert razensnel!Zo gooit de overheid met renovatiepremies en ‘duurzame projecten’ schieten als paddenstoelen uit de grond. U ziet door de bomen de nieuwbouw niet meer? Met Lumeo bent u alvast aan het juiste adres: ruim en energie-efficiënt wonen in hartje Antwerpen.
5. Frankrijk keurt wet goed die politie toelaat verdachten te bespioneren via hun gsm
De wet maakt deel uit van een bredere justitiehervorming die al van voor de rellen op til was. Er komt kritiek uit zowel de linker- als rechterflank.
Onder de nieuwe wet is de politie in staat om verdachten “wanneer de aard en de ernst van het misdrijf dat rechtvaardigen” en “voor een strikt proportionele duur” te bespioneren. Dit via de locatie, microfoon en camera van hun telefoon of auto.
Bovendien zou het de politie in staat stellen om de toestellen vanop afstand te activeren, en zo geluid of beeld op te nemen. Dat meldt onder meer Le Monde.
De goedkeuring zou steeds door een rechter moeten worden gegeven. Het moet gaan om verdachten van misdrijven waar een gevangenisstraf op staat van minimum vijf jaar. De maximale duur van de ‘surveillance’ is zes maanden.
6. Nieuwe flitspaal in Frankrijk verbaliseert zelfs als snelheidslimiet wordt nageleefd
De afgelopen twee jaar is het aantal flitspalen in België aanzienlijk toegenomen. Naast de vaste flitspalen en mobiele radars die er al jaren staan, zijn er nu niet alleen trajectcontroles, maar ook de nieuwe Lidars die het verkeer onafhankelijk van de rijbaan en in beide richtingen analyseren.
Maar in Frankrijk bevindt een nieuw type radar zich in zijn laatste goedkeuringsfase. Die heet ‘Hydre‘ en is uitgerust met een camera en meerdere antennes.
Wat er zo bijzonder aan is? De ‘Hydre’ meet niet de snelheid, maar het geluid dat voertuigen produceren. In Frankrijk is de geluidslimiet net als in België vastgesteld op 80 dB, maar veel gemodificeerde wagens en motoren overschrijden deze tolerantiedrempel en veroorzaken daardoor veel overlast, aldus de politiek.
Kortom, wie zich met een getunede bolide op Franse waagt, past maar beter op. Voor de goede verstaander: de eerste boetes worden eind dit jaar verwacht.
Ik hoop dat u genoten hebt van deze nieuwsbrief, die mogelijk gemaakt wordt door de steun van onze abonnees. Wil u net als hen ook genieten van alle voordelen van Business AM? Ontdek onze lanceringsactie!
Dominique Dewitte
Hoofdredacteur Business AM
Dominique Dewitte is editor-in-chief en foreign correspondent bij Business AM - Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.