Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

ACOD-De Lijn: "Dit is geen beleid, dit is een verrottingsstrategie met als doel privatisering"

Stan Reusen verwoordt namens de ACOD-De Lijn de analyse van wat met het openbaar vervoer in Vlaanderen gebeurt: minder middelen en minder mensen om meer te doen. De rekker staat op breken.

Lees verder

Brigitte Herremans: “Het ironische is dat Israël met zijn oorlog, Hamas net sterker maakt”

Brigitte Herremans heeft tussen 2002 en 2017 15 jaar voor Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen gewerkt als Midden-Oosten-verantwoordelijke. Ze is sindsdien de situatie blijven volgen. DeWereldMorgen.be sprak met haar over de bombardementen op Gaza, de hypocrisie van het Westen en welke uitweg ze ziet.

Lees verder

VN-klimaatrapport: “We zijn op weg naar een opwarming van 2,9 graden”

Temperatuurrecords sneuvelen en de uitstoot van broeikasgassen bereikt nieuwe hoogten. Het Emissions Gap Report 2023 dat op maandag werd vrijgegeven klinkt bijzonder onheilspellend: de wereld stevent af op een temperatuurstijging van net geen 3 graden Celsius

Lees verder

15 dingen die je nooit tegen een land zou moeten zeggen (in een normale wereld)

De onafhankelijke Australische journaliste Caitlin Johnstone heeft al jaren een stevige reputatie van stoorzender die de mythes van de mainstream doorprikt. Dit is haar lijst van 15 dingen die een normaal mens met een kloppend hart en hersens die in staat zijn tot kritisch zelfstandig denken in een menselijke wereld nooit zou moeten uitspreken (maar het in deze wereld wel moet doen).

Lees verder

'Veilige corridor' Israël is valstrik om vluchtende Palestijnen te mishandelen

Israël heeft de 'veilige corridors' die het oplegde in het noorden van Gaza, richting zuiden, gebruikt als een val waar ontheemde individuen en families werden gedood, gearresteerd of misbruikt, zo stelt de organisatie Euro-Med Human Rights Monitor vast.

Lees verder

Langstdurende blokkade uit wereldgeschiedenis: “Cuba staat niet alleen, dit tribunaal bewijst dat”

Op 16 en 17 november 2023 ging in de gebouwen van het Europarlement een tribunaal door tegen de blokkade van Cuba door de VS. 263 aanwezigen uit 21 landen tekenden present. Het werd afgesloten met een krachtige veroordeling van een van de grootste schandalen van de 21ste eeuw via een stevig onderbouwd legaal verdict.

Lees verder

Schrijven we binnen 50 jaar over Israël en Palestina zoals we nu over Algerije, Zuid-Afrika, Congo, Vietnam schrijven?

Verzetsstrijd of terrorisme? Het hangt van je standpunt - je paradigma - af. Charles Ducal blikt terug naar 1974, bijna 50 jaar geleden. Wat is er veranderd? Hij onderscheidt drie paradigma's van waaruit men Israël en Palestina - bewust of onbewust - bekijkt. Slechts één ervan "doet recht aan de geschiedenis". Over nog eens vijftig jaar misschien? Zoals we nu naar Congo, Vietnam, Algerije, Chili, Zuid-Afrika kijken, niet zoals men er toen over schreef?

Lees verder

Refuser Solidarity Network: Stop vernietiging van Gaza en laat alle burgerlijke gijzelaars vrij

Het Refuser Solidarity Network, opgericht in 2003, steunt gewetensbezwaarden die weigeren deel te nemen aan de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden. De organisatie heeft al meer dan duizend dienstweigeraars juridisch ondersteund. Ze brengen ook hun verhalen via verschillende mediakanalen en ontwikkelen educatieve programma's om het belang van verzet tegen de bezetting te benadrukken. Ze lanceerden onlangs de onderstaande oproep waarin ze pleiten voor onderhandelingen en een staakt-het-vuren.

Lees verder

Israëlische Apache helikopters doodden eigen soldaten en burgers op 7 oktober

Nieuw filmmateriaal bevestigt eerdere rapporten die stellen dat het Israëlisch leger zelf verantwoordelijk is voor veel van de Israëlische doden op 7 oktober gedurende de eerste dag van de uitval van Hamas uit Gaza.

Lees verder

Amnesty-activisten leggen ‘lijken’ voor VS-ambassade om staakt-het-vuren te eisen in Gaza

Activisten van Amnesty International hebben vrijdag 17 november voor de Amerikaanse ambassade in Brussel onder witte lakens gelegen, als symbool voor de burgerslachtoffers in Gaza. Deze symbolische actie is een dringende oproep aan de Amerikaanse autoriteiten om al hun invloed op Israël aan te wenden om een onmiddellijk staakt-het-vuren te eisen.

Lees verder

VS investeerden sinds 1949 130 miljard dollar in bewapening Israël

De Verenigde Staten hebben sinds de oprichting van Israël meer dan 130 miljard dollar gespendeerd aan de veiligheid van het land. Dat budget werd nagenoeg volledig opgeslokt door wapenleveringen. De voorwaarden voor het inzetten van die wapens worden alvast in het huidige conflict met Gaza, niet nagekomen.

Lees verder

Canadese bosbranden vervuilden de lucht tot in Europa en China

De bosbranden dit jaar in Canada hebben niet alleen lokaal, maar wereldwijd ernstige gevolgen gehad voor de luchtkwaliteit. Nieuw onderzoek toont aan dat het volledige noordelijk halfrond, inclusief Europa en China getroffen werd.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Gaza: AZG veroordeelt aanval op konvooi met personeel, met dode en gewonde tot gevolg

Een familielid van AZG-medewerkers kwam op 18 november 2023 om het leven en een ander raakte gewond, bij een aanval op een konvooi van AZG dat 137 mensen wilde evacueren bestaande uit Palestijnse AZG-medewerkers en hun families. Ze zaten een week vast in een gebouw van AZG in de buurt van het Al-Shifa ziekenhuis in Gaza. AZG veroordeelt deze opzettelijke aanval in de meest krachtige bewoordingen.

Lees verder

Conferentie tegen het wetsvoorstel Van Quickenborne

Op 21 oktober 2023 organiseerde de Cercle d'éducation populaire Bob Claessens een conferentie in Brussel onder de titel "le Projet de loi Van Quickenborne, une loi liberticide" om de huidige situatie en de gevaren te presenteren als deze wet zou worden aangenomen. Hier de tussenkomsten van Freddy Visconti (ABVV Henegouwen), Marianne Pétré (Advocaat arbeidsrecht), Rosetta Scibilia (CNE Delhaize) en Fotoula Ioannidis (CBC).

Lees verder






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium