Vorige week geen tijd gehad? Tal van afleveringen over Nederlands olympisch succes. Ook een over het vakantiekamp voor Noord-Ierse jeugd! Op Youtube het protest tegen de Olympische Spelen in Amsterdam. Verder in deze nieuwsbrief: de Olympische spelen als politiek podium, een zee aan plastic en opnieuw een verkiezing-shock in de Verenigde Staten?
 
 

Wij zijn heel benieuwd naar jouw feedback op onze nieuwsbrief! Wat kan anders? Drie korte multiple-choice vragen staan voor je klaar. Wil jij hem even invullen? Dankjewel!

Vragenlijst invullen
 
Activistische atleten
 

Activistische atleten

 
 
Acht Palestijnse atleten mogen dit jaar meedoen onder de Palestijnse vlag. Met de huidige oorlog in Gaza een politiek statement van jewelste. Vind jij dat grote sportevenementen als activistisch podium mogen dienen? Als voorbeeld: de Olympische Spelen van ’68. Twee zwarte Amerikanen winnen medailles op de 200 meter hardlopen. Tijdens hun huldiging steken zij elk een gebalde vuist gewikkeld in een zwarte handschoen met gestrekt arm omhoog. Wat gebeurt er met de atleten? En hoe reageert de buitenwereld? Bekijk Black Power tijdens Olympische Spelen in Mexico.
 
Bekijk de aflevering
 
Olympische Spelen in Amsterdam?
De Schatkamer van Andere Tijden

Olympische Spelen in Amsterdam?


 
De Olympische Spelen weer in Nederland? In de jaren tachtig wordt geprobeerd de spelen naar Amsterdam te halen. Alles wordt uit de kast getrokken. Maar niet iedereen ziet dat zitten en er is heftig protest. Tot in Lausanne aan toe.
 
Bekijk online
 
Andere Tijden Sport: vier keer olympisch succes
NPO Start

Andere Tijden Sport: vier keer olympisch succes


 
Plof neer voor een hele avond Andere Tijden Sport! De Olympische succesverhalen van Inge de Bruijn en 'foute' sprinter Tinus Osendarp. Maar ook het succes van Orhan Delibas en de hockeyvrouwen van 2012 wordt ontrafeld. Bekijk de reeks afleveringen terug.
 
Terugkijken
 
 
Een jonge groep Noord-Ierse katholieken en protestanten komen nader tot elkaar. Zie hoe de jonge Ange Wieberdink de polarisatie in Noord-Ierland probeert verhelpen in de jaren 70 in de bossen bij Zeist.

 

Wat?! Democraat Truman?

Wat?! Democraat Truman?

Biden aanvaardt zijn lot! Kamala Harris lijkt de favoriete vervanger en komt weer in het zicht. Bij sommige peilers kruipen de twee kandidaten alweer naar elkaar toe. Dit kan nog spannend worden! In 1948 vond een van de grootste politieke shocks van de Verenigde Staten plaats. De krant Chicago Daily Tribune kopte al een winst voor de Republikein Dewey. Het pakte totaal anders uit en de Verenigde Staten stonden op haar kop. Bekijk hoe de dagen tot aan de uitslag verliepen in Truman versus Dewey.

Bekijk de aflevering
Winnen we ooit van plastic?

Winnen we ooit van plastic?

Hoort de chipszak nou bij plastic? Je doet hard je best thuis het plastic te scheiden, maar vraagt je af wat het nou oplevert. Het recyclen van ons afval gaat steeds beter en uit onderzoek blijkt dat er niet één juiste scheidingsmethode is voor gemeenten. Nu hebben we onze handen vol aan de implementatie, in ’72 streden groepen voor 'plastic bewustzijn' naar aanleiding van het rapport van de Club van Rome. Wie zaten in deze club? En wat lieten groene activisten van toen achter? Zie het in De voorspelling van 1972.

Bekijk de aflevering
 

Andere Tijden tipt

Romeinse perenpuddinkjes

Romeinse perenpuddinkjes

Het is zomer. Tijd om dit historische recept uit te proberen! De Romeinse perenpuddinkjes vatten de bekende smaken van de Romeinse keukens goed samen. Zie hier het gerecht, met uitleg van een culinair historica.

Naar het recept
 
What If

What If

Prikkelende koloniale fictie in de vorm van kunst. Wat als de rollen omgedraaid zouden zijn? In What If wordt Indonesië als de kolonisator en Nederland als de gekoloniseerde ingebeeld. Kom naar Paviljoen Welgelegen in Haarlem voor deze belevenis.

Bekijk de tentoonstelling
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Hoe zijn de Olympische Spelen ontstaan?

De eerste Spelen worden al in 776 voor Christus georganiseerd. Hoe groeide dit uit tot de Olympische Spelen die we nu kennen? Duik in deze story van NPO Kennis in de geschiedenis van de Olympische Spelen.
 
Lees hier verder
 

OVT Radio - Onvoltooid Verleden Tijd
 

OVT Radio - Onvoltooid Verleden Tijd

 
 
Verzonnen verleden #4: ‘Heren van de thee’


In de serie Verzonnen verleden gaan journalisten Pieter van Os en Julie Blussé in gesprek over vijf beeldbepalende historische romans, met onder anderen Nelleke Noordervliet over Heren van de thee, Gustaaf Peek over Gejaagd door de wind en Vamba Sherif over Een wereld valt uiteen.

Deze week het vierde deel: Heren van de thee met Nelleke Noordervliet en Dik van der Meulen. Hoe anders zou het boek zijn geweest als Hella Haasse het nu had geschreven?

Verder in OVT:
- OVT op reis: Camilla de Koning neemt ons mee naar een Puerto Ricaanse koffieplantage


Vorige keer in OVT:
 - OVT op reis: het oude Egypte met Daniel Soliman
- Het Spoor Terug: Luciana, huisvrouw in het verzet
 
Luister de laatste aflevering
 

 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.