NIEUWS | RESEARCH | VACATURES | WEBSHOP

WEEKOVERZICHT

Adviesraad: moderniseer grondbeleid

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur pleit in zijn op 22 juni verschenen advies Grond voor gebiedsontwikkeling voor modernisering van het grondbeleid en doet hiervoor acht aanbevelingen.

Lees meer

Amsterdam ontwikkelt nieuwe woonwijk Haven-Stad

Tot het jaar 2025 wil Amsterdam 20.000 sociale huurwoningen laten bouwen. Bij station Sloterdijk moet vanaf 2040 de nieuwe woonwijk Haven-Stad verrijzen met 40.000 tot 70.000 woningen.

Lees meer
(advertorial)

GRATIS MAAND VASTGOEDMARKT

Maak een maand lang kennis; ontvang iedere werkdag de nieuwsbrief en krijg toegang tot de volledige website, inclusief de online versies van de magazines.
 

Catella: hoogste huurgroei kantoren in Amsterdam

Amsterdam is met Oslo en Berlijn de meest aantrekkelijke kantorenmarkt van Europa om in te investeren. Tot en met 2020 kunnen kantooreigenaren in de Nederlandse hoofdstad rekenen op een jaarlijkse huurgroei van bijna 10 procent.

Lees meer

Europese kantoorrecords uit 2007 in zicht

De Europese kantorenmarkt nadert de prijspiek van 2007. Ook het in 2007 bereikte scherpste gemiddelde aanvangsrendement ooit komt in zicht.

Lees meer

Woontorens in parkje naast Markthal

Van Herk Groep gaat 250 tot 300 koop- en huurwoningen realiseren naast de Markthal. Het betreft twee woontorens met een maximale hoogte van 70 meter.

Lees meer
(advertorial)

TIP: Vastgoedmarkt Exploitatiewijzer 2017 

Het boek bevat alle gegevens die nodig zijn om de onderhoudskosten en overige exploitatielasten van beleggingsvastgoed te kunnen inschatten.
 

IVBN vreest rompslomp door wijziging btw-herziening

Er dreigt een forse verzwaring van administratieve lasten door de beoogde uitbreiding van de btw-herzieningsregels naar zogenoemde ‘kostbare diensten’.

Lees meer

NRVT heeft ‘grote vooruitgang geboekt’

Het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) heeft ondanks de reuring grote vooruitgang geboekt.

Lees meer

Den Haag begint met bouw cultuurpaleis

Na ruim acht jaar voorbereiding begint 21 juni de bouw van het Onderwijs- en Cultuurcentrum (OCC) in Den Haag.

Lees meer

BPD transformeert eigen hoofdkantoor naar woonwijk

BPD gaat 160 woningen realiseren op de locatie van het huidige hoofdkantoor naast landgoed Hoevelaken. In het eerste kwartaal van 2018 begint de sloop van het Witte Gebouw, in juni 2018 is de bouwstart van de eerste woningen.

Lees meer

Arcadis ontwerpt mixed-use toren aan Zuidas

Het beursgenoteerde ingenieursbureau Arcadis ontwerpt een nieuwe mixed-use toren aan de Amsterdamse Zuidas. Het gebouw krijgt de naam The Beacon en wordt ontwikkeld door G&S Vastgoed.

Lees meer
 
 

VASTGOEDMARKTBANEN

Manager Privatisation Vivo Wonen te Amsterdam (fulltime)
Assistent Vastgoedmanager BOG
Ontwikkelingsmanager Kantoren (Junior / Medior)

HET NIEUWS VAN

Erik Martens
 
De waardering van herontwikkelingsprojecten gebeurt nu voornamelijk traditioneel. Een residuele waarde van het eindproduct op basis van de aftrek van gekwantificeerde risico’s, plus een kwalitatieve opsomming van risico’s die niet of moeilijk af te prijzen zijn, maar wel invloed hebben op de waarde. Eigenaren en financiers van herontwikkelingen vragen echter in toenemende mate om kwantificering van alle risico’s, en de mogelijke impact op de residuele waarde. De gebruikelijke reactie van de markt is om voorwaardelijk te bieden, met veel slagen om de arm vanwege de onzekerheid over de herontwikkelingsrisico’s en hun financiële gevolgen. Dat leidt tot verkoopprocessen onder druk en koopprijzen waarin de winstgevendheid en niet kwaliteit de boventoon voert.
Het grote aantal transformatieprojecten van de afgelopen jaren, het toenemend aantal transacties in herontwik-kelingslocaties herbergt inmiddels een rijke schat aan data. Helaas is vaak alleen de transactieprijs bekend. Partijen staan niet te trappelen om onderliggende haalbaarheidsstudies, risico-opslagen en werkelijke kosten te delen. Die opbouw van hun bieding is immers ook een beetje het geheim van de smid.
Het zou voor de transparantie in de waardering van heront-wikkelingsobjecten, net als bij objecten met een al aanwezige cash flow, beter zijn als en meer kennis wordt gedeeld over de omvang en onderlinge verhouding van risico-afslagen. Dat bevordert de dealflow en dus ook het benutten van de voorraad bestaand vastgoed.
Het wordt tijd voor een diepgaande analyse van de ‘big data’ van herontwik-kelingsprojecten en –transacties. Die analyse leidt tot betere waarderings-regels en meer gevoel voor de echte waarde. Het is net écht vastgoed.

Eric Martens

COLOFON

Contact
Nieuwsbrief
Adverteren
twitter linkedin RSS
Deze email is verstuurd naar newsletter@newslettercollector.com
Wijzig nieuwsbriefinstellingen of schrijf uit.