Numismatiek in een coincard
knm logo
Laatste zilveren Gulden waarmee betaald werd in coincard
Bekijk en bestel

Geachte,

De Gulden was de laatste nationale denominatie die veranderde van Zilver naar een onedel metaal, in dit geval nikkel. Juliana was de monarch die deze eer van 1954 – 1967, nu bijna zestig jaar geleden, te beurt viel. Om bij dit bijzondere numismatische jubileum stil te staan is de originele zilveren laatste Gulden nu streng gelimiteerd verkrijgbaar in coincard.  


De eerste zilveren Gulden van ons land als Koninkrijk, voorzien van een monarch, werd in 1807 onder Lodewijk Napoleon te Utrecht geslagen. De technisch laatste zilveren Guldens van ons land werden als herdenkingsmunten in 2001 geslagen. De laatste zilveren Gulden waar daadwerkelijk mee betaald kon worden, was die van Juliana, geslagen tussen 1954 en 1967. Als eerbetoon aan dit zilveren kleinood, verschijnt nu een originele zilveren Juliana Gulden in coincard.


Gulden: 100 cent
De naam Gulden Florijn / fl. komt van ‘Gouden Florijn’ uit 1252 in Florence, Italië. Via de Carolusgulden, die ook eerst alleen een gouden variant kende en pas in 1543 een zilveren variant kreeg, naar de Generaliteitsgulden en de provinciale Gulden met waardes van 28 stuivers en 20 stuivers, komen we op de Koninkrijkguldens met een rekeneenheid van 100 cent. Naast Lodewijk Napoleon is dan natuurlijk Koning Willem I in 1818 de officiële eerste van ons Koninkrijk, waarmee de eerste (Willem I) en de laatste Gulden van ons land (Juliana) beide naar rechts kijken. Dat maakt dit laatste zilveren exemplaar wel extra bijzonder.


Het coincard ontwerp is aan de voorzijde geïnspireerd door een statieportret van Koningin Juliana, de keerzijde heeft plek voor een sfeervolle weergave van de munt zelf. Ga snel naar onze website en bemachtig deze bijzondere numismatische coincard!


Let op: max. 1 exemplaar p.p. Meer-bestellers worden gekort.

Laatste zilveren Gulden waarmee betaald werd in coincard
Bekijk en bestel

Volg ons

Gegevens wijzigen  Afmelden

© 2024 Koninklijke Nederlandse Munt

Privacy        Voorwaarden

Trustpilot reviews