Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Afscheid van Jan Blommaert

Jan Blommaert is niet meer. Hij stierf vannacht in Antwerpen na een strijd tegen een vreselijke ziekte. Links verliest een onvermoeibare denker en opiniemaker. Sinds de jaren 90 hakte hij heel wat struikgewas weg en ontwortelde hij kwalijke distels op het pad dat we allemaal bewandelen.

Lees verder

Hier ging 350 jaar Amerikaanse geschiedenis aan vooraf

Tijdens de bestorming van het Capitool in Washington DC deed president-elect Joe Biden een oproep aan president Donald Trump om zich hier van de te distantiëren. Hij zei ook “This is not who we are”. Integendeel, dit is pure 'Aremericana'. Het is al te gemakkelijk om dit alleen maar extreem-rechts fascisme/racisme te noemen. Dat is het zeker, maar er is veel meer aan de hand. Deze maatschappij is ziek (en in feite kan je dit ook van de onze zeggen).

Lees verder

DeWereldMorgen bestaat 10 jaar en blikt terug op 10 jaar protestbewegingen!

De voorbije tien jaar is DeWereldMorgen.be kunnen uitgroeien tot het grootste alternatieve mediaplatform in Vlaanderen. Vele tienduizenden mensen volgen het medium op sociale media, de video's en artikelen die op DeWereldMorgen.be verspreid worden bereiken vaak tienduizenden of zelfs honderdduizenden mensen.

Lees verder

Capitol Hill en de aanval op de democratie … Democratie?

De bestorming van Capitol Hill door Trump-aanhangers verleid door diens imaginaire wereld en leugens, kon in de VS en daarbuiten rekenen op strenge veroordelingen: dit was een brutale aanval - een staatsgreep zelfs - op de democratie. Maar zo democratisch is het politiek bestel in de VS niet.

Lees verder

Roger Van de Velde: Het vrije woord en het onvrije leven

“De boeken en het leven van Roger Van de Velde verdienen het om ook vandaag nog gelezen en gekend te worden”, zei auteur Ellen Van Pelt bij de voorstelling van haar biografie ‘Deze wereld is geen ergernis waard’. Het treft dat twee legendarische werken van de ‘koning van het kortverhaal’ (aldus Dimitri Verhulst), ‘De knetterende schedels’ en ‘Recht op antwoord’, heruitgegeven worden en zo de herontdekking, of herwaardering, van de schrijver met het immense talent en de intrieste levensloop mogelijk maken. Roger Van de Velde was een fragiel monument, een kwetsbaar maar krachtig woordkunstenaar bij wie schoonheid en tragiek verstrengelden. Een auteur beroofd van de vrijheid waar hij voor vocht.

Lees verder

Zwalkend tussen ontvoogding en bemoeienis

De nu 80-jarige Jan Pronk is geen buitenstaander als het over Suriname gaat. Integendeel. Hij is een van de politieke architecten die vrijwel voortdurend aanwezig was in de kraamkamer van een nieuwe natie en die daarom ook van binnenuit de Nederlandse inbreng bij dit dekolonisatieproces kan beschrijven. Deze invalshoek maakt dit boek alvast tot een pièce unique.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Precaire jobs: Negatieve impact op het welbevinden

Wie precair tewerkgesteld is, scoort lager op het vlak van welzijn en gezondheid. Dat besluit een recente studie aan de VUB. Precaire jobs zijn bovendien mee verantwoordelijk voor een ongelijke verdeling van gezondheids- en welzijnsrisico’s in de samenleving. De onderzoekers komen ook tot de vaststelling dat sociale factoren, zoals werk-privéconflicten of een laag gezinsinkomen, de relatie tussen precariteit en laag welzijn nog versterken.

Lees verder






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium