Daily Express Bekijk in browser

Express Afternoon Brief


✍ Goeienavond,


⏰ Deze nieuwsbrief telt 817 woorden - leestijd: 3 ½ minuut

1. Need to know

2. Noted...

3. Grafiek du Jour 

De beurzen trokken zich de voorbije dagen op aan het verrassend goed jobsrapport in de VS. Hadden analisten rekening gehouden met een verlies van 8,7 miljoen banen, dan werden er net 2,5 miljoen gecreëerd.

Onderstaande grafiek van Bill McBride van de website Calculated Risk brengt het Amerikaanse jobverlies in kaart in elke recessie sinds de Tweede Wereldoorlog. Het banenverlies wordt voorgesteld als een procentuele daling van het aantal banen vanaf de piek.

Af te leiden valt dat in de meeste recessies het aantal banen met 2% tot 5% daalde en het gemiddeld één tot vier jaar duurde om te herstellen.

Tijdens de Grote Recessie (2007), in het blauw, daalde het aantal jobs met 6% en had Amerika 6 jaar nodig om te herstellen. De grafiek werd toen 'de akeligste grafiek aller tijden' genoemd.

In de huidige recessie, in het rood, is het aantal banen in drie maanden tijd al met 13% gedaald. Hoe lang zal nu nodig zijn om daarvan te herstellen?

4. Coronavirus FactBox

Het nieuwe coronavirus kan zich al in augustus 2019 in China hebben verspreid. Dat blijkt uit onderzoek van de Harvard Medical School op basis van satellietbeelden. De onderzoekers bestudeerden de reispatronen naar het lokale ziekenhuis in Wuhan en gegevens van zoekmachines. 

'Hoewel we niet kunnen bevestigen dat het toegenomen volume rechtstreeks verband hield met het nieuwe virus, ondersteunt ons bewijs andere recente werkzaamheden die aantonen dat de opkomst van SARS-CoV-2 gebeurde vóór de identificatie op de Huanan Seafood markt [in december vorig jaar].'

China noemt het rapport 'extreem absurd'. (The Guardian)

België

Wereldwijd (cijfers Johns Hopkins University)

  • 7.151.267 bevestigde gevallen
  • 407.145 overleden (5,69%)
  • 3.319.476 genezen

5. De wereldeconomie

Dow Jones: -233 punten (-0,85%)

Bel20: 3.475,31 (-1,69%)

EUR/USD: 1,14 (+0,56%)

Olie: 37,92 USD (-0,71%)

Goud: 1.728,30 USD (+1,36%)

Bitcoin: 9.724,41 USD (+0,33%)

Deel deze nieuwsbrief
met een vriend.

Deel

Kreeg je deze
nieuwsbrief
van een vriend?

Schrijf je hier in

6. Foto du Jour

Nadat COVID-19 het openbare leven tot stilstand gedwongen had, nam de kracht van de natuur het over. Wilde dieren vertoonden zich zonder gêne in de stad. 

Een koppel eenden brengt z’n kroost veilig naar de overkant in de Brusselse binnenstad. [Foto: Daina Le Lardic / Isopix]

Bekijk hier de hele fotoreeks

Dominique Dewitte

Content curator Business AM

Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2020 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België