Agrarische nieuwsbriefBekijk de webversie
Waterbericht augustus 2023: geen onttrekkingsverbod meer
Door de grote hoeveelheid regen van de afgelopen tijd is het onttrekkingsverbod voor oppervlaktewater niet meer nodig in ons werkgebied. Ook niet met een aantal droge en tropische dagen in het verschiet.

Hoe staat ons watersysteem ervoor? Welke maatregelen nemen we en wat is de verwachting voor de komende periode?

Lees dat en nog meer in het waterbericht van augustus op onze website.
Goed om te weten!
Kleine grondwaterput voortaan melden bij waterschap
De Brabantse waterschappen vragen alle gebruikers van kleine grondwaterputten om hun put vanaf 1 september te melden. Dit geldt voor inwoners en bedrijven. Het doel is meer inzicht in het grondwatergebruik in Brabant. Van de kleine grondwateronttrekkingen is dat nu onvoldoende bekend. Meer inzicht is hard nodig in een droger wordend Brabant.
Lees verder op onze website.
Jaarlijkse schouw vervroegd naar 15 november
Ligt jouw perceel aan een sloot of beek (B-watergang)? Dan ben je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van die sloot. Jaarlijks controleren wij of dat goed gebeurd is. Zo niet, dan sturen wij een brief met het verzoek om dat alsnog te doen. Deze controle noemen we de schouw. De afgelopen jaren vond de jaarlijkse schouw plaats in januari. Vanaf dit jaar starten we voortaan op 15 november.
Lees verder op onze website en check eventueel of jouw perceel aan een schouwsloot ligt.
Ruimte gevraagd voor de tweede maaironde
De A-watergangen onderhouden we zelf. Dat doen we in twee grote maairondes in het voor- en in het najaar. Op 1 september zijn wij gestart met de tweede grote maaironde. Om de sloot goed en veilig te kunnen onderhouden hebben we ruimte nodig. Daarvoor hanteren wij een onderhoudsstrook. Dat is een beschermde zone naast een sloot of beek die we gebruiken om met een machine de sloot te maaien, het maaisel neer te leggen en voor het inspecteren van de stabiliteit van de oevers. De breedte van de onderhoudsstrook is afhankelijk van de locatie en is maximaal 5 meter. 
Lees meer over de tweede maaironde op onze website.
Onderstaande video geeft uitleg over de beschermingszone (onderhoudsstrook). 
Innovaties en ontwikkelingen
Pilot: de grondwaterstand regelen met je mobiel
Vorig jaar zijn we in de Deurnsche Peel met melkveehouders Arjan Manders en John Verhoeven een pilot gestart. Samen onderzoeken we een doelmatigere en duurzamere manier van watergebruik in de attentiezones rondom het natuurgebied. Dat doen we door het concept regelbare drainage-infiltratie te testen, ook wel subirrigatie genoemd. Onze projectleider Sanne Huisman en de twee melkveehouders vertellen over deze pilot in een artikel op de site van Deurne Media Groep (DMG).
 
Subsidies en ondersteuning
Heb jij een groen idee? Wij geven subsidie!
De biodiversiteit holt wereldwijd achteruit. Zo'n 100 jaar geleden hadden we nog 40% van de oorspronkelijke dieren en planten op onze wereld over. Nu is dat nog maar 15%. Het is de hoogste tijd voor meer biodiversiteit. Wist jij dat je voor verschillende groene ideeën en initiatieven bij ons subsidie kunt aanvragen? Denk aan het aanleggen van een flauwe oever, een bijenhotel, houtwal of bloemrijk grasland. Goede initiatieven ondersteunen wij met subsidie tot een bedrag van 5.000 euro.
Heb jij een groen idee? Aarzel dan niet en kijk op onze website of je subsidie kunt aanvragen.
 
Haal meer uit je bodem!
Wil jij meer halen uit je bodem? Meld je dan aan voor een gratis adviestraject en krijg drie jaar lang advies en toegang tot het BodemUp netwerk. Zo werken we samen aan een vitalere bodem en een betere waterkwaliteit.
Lees verder op onze website.
Ook interessant voor jou?
Tip de redactie
Heb je een tip of een onderwerp waarover je graag meer wilt lezen in onze agrarische nieuwsbrief? Neem dan contact op met onze redactie. Wij vinden het fijn als je deze nieuwsbrief deelt met collega's. 
T 088 17 88 000