Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Ahed Tamimi, boegbeeld Palestijns volksverzet, gegijzeld door bezetters

Zondag 5 november heeft het Israëlisch bezettingsleger Ahed Tamimi aangehouden wegens deelname aan een protest tegen het bloedbad in Gaza. Ze wordt beschuldigd van 'aanzetten tot terrorisme'. Fake berichten dat zij nazi-memes zou hebben verspreid werden vrij snel ingetrokken zonder duidelijke weerlegging nadat ze ruim verspreid waren geraakt.

Lees verder

12 november: ontmoet DeWereldMorgen, met speciale gast Paul Goossens

DeWereldMorgen nodigt je uit in Antwerpen. Op zondag 12 november organiseren we een ontmoetingsdag in de kelder van De Groene Waterman. Dat doen we in het goede gezelschap van Paul Goossens, die zijn boek De Ongelijkheidsmachine komt voorstellen.

Lees verder

Diepe Gaza-kloof wereldbevolking versus Westerse regeringen en media

Het is een open deur op de schaal van een openstaande vliegtuigloods: de kloof tussen de opinie van de wereldbevolking en de eenzijdige perceptie die westerse regeringen en hun media opdringen over Gaza. Dit is meer dan een tijdelijk probleem. Het is de etterende open wonde van een politiek-economisch-ideologisch systeem dat aan zijn eigen contradicties ten onder zal gaan.

Lees verder

"Waarom we staken? Wij hebben er genoeg van hoe slecht treinreizigers worden bediend door dit wanbeleid"

Günther Blauwens (ACOD-Spoor) legt uit waarom het vakbondsfront van ACV-Transcom/ACLVB en ABVV-Spoor een staking aankondigt van 7 november vanaf 22 uur tot 9 november om 22 uur en op 6-7 december. "Dit management heeft geen respect voor de treingebruikers en voor het personeel en betoont een schrijnend gebrek aan inzicht in het spoorweggebeuren. Dit is ook het gevolg van vijftien jaar stilstand van het overheidsbeleid."

Lees verder

Ook zonder Hamas gaat in de West Bank de etnische zuivering van Palestina verder

Terwijl alle camera’s gericht zijn op Gaza en hoewel Hamas er geen enkele politieke macht heeft, gaat ook in de West Bank de kolonisatie en etnische zuivering van Palestina verder.

Lees verder

Tribunaal tegen de langstdurende blokkade uit de wereldgeschiedenis

Chomsky zei het al: “De hysterische obsessie van Washington om Cuba te verpletteren sinds de eerste dagen van zijn onafhankelijkheid in 1959 is een van de vreemdste fenomenen in de moderne geschiedenis”. Om dit volgens hem “bekrompen sadisme” aan te klagen wordt op 16 en 17 november in Brussel een Internationaal Tribunaal tegen de blokkade georganiseerd.

Lees verder

IIan Pappé: "Echte oorzaak geweld in Gaza nog steeds apartheidsstaat Israël"

Frank Barat sprak op 15 oktober met Joods-Israëlisch historicus Ilan Pappé, auteur van 'De etnische zuivering van Palestina', over de situatie in Gaza. Zijn voorspelling over wat Israël gaat doen als reactie klopt volledig: weerwraak en etnische zuivering, die naar genocide neigt.

Lees verder

Belgische Coalitie tegen Kernwapens: Regering, ga naar bijeenkomst Verdrag Verbod op Kernwapens

Van 27 november tot 1 december vindt in New York de tweede bijeenkomst plaats van de lidstaten van het Verdrag inzake het Verbod op Kernwapens. De regering heeft ondanks deelname in 2022 als 'waarnemer' aan de eerste bijeenkomst van de lidstaten van het Verdrag, nog niet bevestigd dat ze terug zal deelnemen.

Lees verder

Over dialoog, helder communiceren en denken in tijden van individualisering

David Bohm (1917-1992) was een Amerikaanse topnatuurkundige die zich zoals veel van zijn collega’s uitdrukkelijk maatschappelijk engageerde en daar in de jaren 1950 van het mccarthyisme de prijs voor betaalde – hij moest de VS verlaten. Paul Verhaeghe las zijn boek 'Over Dialoog – Helder denken en communiceren'.

Lees verder

Chili herontdekt de natuur als oplossing voor watertekort

Gemeenschappen in en rond Santiago herontdekken de natuur als oplossing voor het dreigende watertekort nu de droge, zuidelijke zomer er voor de deur staat. Meer dan 40 procent van de 19,5 miljoen Chilenen wonen in de hoofdstad, en het drinkwater wordt er steeds schaarser.

Lees verder

VN-rapport: “Verkiezingen steeds gevaarlijker voor journalisten”

Volgens een nieuw rapport van Unesco neemt geweld tegen journalisten tijdens verkiezingsperiodes toe. Opvallend: de geweldplegers zijn steeds vaker ordehandhavers.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Kruispunt R11 – Prins Boudewijnlaan in Wilrijk wordt verder gebetoneerd

Dossier vervalst? Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft recent weer een vergunningsaanvraag ingediend voor de herinrichting  van het kruispunt. Het gaat nagenaoeg om hetzelfde plan als in 2011. Zoals toen zeggen de buurtbewoners dat dit...

Lees verder

Het "eenzaamste schaap" -Fiona- nog steeds eenzaam !

Lees verder

Lekker veilig onder de atoomparaplu? Het gebruik van atoomwapens in Europa is weer een stap dichterbij!

De jaarlijkse NAVO-oefening Steadfast Noon vertoonde dit jaar enkele nieuwigheden. Om te beginnen het mediagebruik, want er werden voor het eerst enkele geselecteerde kranten uitgenodigd voor een gesprek over de opzet. Maar ook technologisch, want er werd geoefend met een nieuw type bom met verfijndere technologie, die de kans op het gebruik doet toenemen. De vijand werd niet gepreciseerd, maar had in deze oefening de karakteristieken van Rusland. De VS stellen duidelijk dat zij vasthouden aan het principe van het mogelijke eerste gebruik van de atoomwapens tijdens een conflict. Het gebruik van de wapens zouden de VS – die de controle behouden over de wapens die bij hun NAVO-bondgenoten gestationeerd zijn – wel alleen overwegen in “extreme omstandigheden”. Maar die zijn snel bereikt, namelijk zodra “de fundamentele belangen van de VS of hun bondgenoten” bedreigd zijn.

Lees verder






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium