ELF Voetbal nieuwsbrief van 24-09-2024
Ajax en Sparta beëindigen samenwerkingsverband: wat hield het in en leverde het op?

Na zes jaar komt er een einde aan een samenwerkingsverband tussen Ajax en Sparta. Sinds 2018 werkten de jeugdopleidingen van beide ploegen samen, maar hierdoor wordt nu een streep gezet, omdat Sparta grote stappen heeft gezet en zelfstandig verder wil.


lees verder
Buurlanden, oversteek van zee/oceaan en zon populair onder Nederlandse voetballers

De Eredivisie kent 244 Nederlandse voetballers. Het zal geen verrassing zijn dat in onze competitie de meeste spelers uit eigen land voetballen. Logisch, en dan zijn de Keuken Kampioen Divisie, Tweede Divisie en andere amateurklassen nog niet eens meegerekend. Ook in het buitenland zijn genoeg voetballers met een Nederlandse achtergrond te vinden, blijkt uit de gegevens van Transfermarkt.nl. Uiteraard zijn dit de buurlanden, maar er zit ook een verrassend land tussen!

lees verder
Ook René Meulensteen vertrekt bij Australië: "Wil nieuwe trainer niet in weg zitten"

Na ruim zes jaar is er een einde gekomen aan het dienstverband van René Meulensteen bij de nationale voetbalbond van Australië. Nadat Graham Arnold vorige week afscheid nam als bondscoach, scheiden ook de wegen van onze landgenoot en The Socceroos. "Eerlijk gezegd zag ik het zelf ook niet zitten om na het vertrek van Graham door te gaan. Terugkijkend vind ik het belangrijkst dat we de perceptie bij de voetbalsupporters hebben veranderd en er positief over ons wordt gesproken."

lees verder
Bijzondere namen en maar één spits in top van topscorerslijst Eredivisie

Na zes speelronden niet een aanvaller, maar een middenvelder als topscorer: Sem Steijn. De nummer tien van FC Twente loopt na zijn goals tegen Almere City 'één op één' en staat daarmee op eenzame hoogte in de topscorerslijst. Hij houdt een aantal opvallende namen achter zich. 

lees verder
PANNA! 89 Champions League-editie! Met alle 36 clubs, interviews met Zechiël, Flamingo, Kane en meer!

De beste clubs, de beste spelers, de spannendste wedstrijden en dit seizoen een recordaantal wedstrijden. Het gaat natuurlijk over de Champions League. PANNA! 89 gaat volledig over het grootste clubtoernooi van de wereld. Alle 36 clubs op een pagina, interviews met Gjivai Zechiël van Feyenoord, Ryan Flamingo van PSV en met topscorer Harry Kane. En uiteraard acht superposters!

lees verder
Beoordeling van de nieuwe managers in de Premier League na de openingsweekenden van het seizoen

Het seizoen 2024-25 van de Engelse Premier League is nu in volle gang en de openingsweken hebben al voor veel gespreksstof gezorgd. Van spraakmakende aanwinsten tot zomerse koopjes en de onvermijdelijke discussies over welke teams de verwachtingen in de voetballwedden zullen overtreffen of niet, de Premier League blijft een broeinest van debat onder voetbalfans en -pundits.

lees verder
Win het boek Een verloren wedstrijd kun je niet meer winnen van Joep Schreuder

"Een verzameling korte verhalen die bij elkaar lezen als een pleidooi voor zijn manier van werken: altijd met de neus aan het venster van de actualiteit." Een regel uit een recensie die uitstekend de tendens beschrijft van het boek Een verloren wedstrijd kun je niet winnen. Het boekwerk dat een kijkje achter de schermen van de Nederlandse voetbalcompetitie en het EK 2024 door de ogen van sportverslaggever Joep Schreuder geeft. Het boek is nu te winnen via onze website.

lees verder
Beleef voetbal virtueel met EA Sports FC 25

Ontwikkelaar en uitgever Electronic Arts is al jaren de hofleverancier van de voetbalgames. Waar de games eerst FIFA werden genoemd, heet de reeks sinds vorig jaar EA Sports FC. Een wat minder fancy naam, maar natuurlijk dezelfde reeks die staat voor kwaliteit, plezier en vooral het ultieme voetbalgenot.

lees verder
Julián Carranza wacht op doorbraak bij Feyenoord: "Voor Julio Cruz bleek het ook een goede keuze"

Doorbreken in De Kuip is niet de enige missie waarmee Feyenoord-aanwinst Julián Carranza naar Rotterdam is gereisd. Na jarenlang in de MLS te hebben gespeeld, wil de spits het nu gaan maken in Europa. De beoogde opvolger van Santiago Gimenez heeft haast om zichzelf te bewijzen in de Eredivisie en de Champions League. Het ultieme doel is namelijk een plekje in het Argentijnse nationale team voor het WK 2026. "Als Julián goed speelt bij Feyenoord, kan hij derde spits achter Lautaro Martinez en Julián Álvarez worden."

lees verder
Mundo Deportivo noemt Kostas Lamprou als optie voor FC Barcelona

Een bizar bericht uit Spanje op de maandagochtend. Nadat bekend werd dat Marc-André Ter Stegen er voor langere tijd uitligt, heeft de Spaanse krant Mundo Deportivo een lijst gemaakt met opties voor de keeperspositie van FC Barcelona. Op die lijst bevindt zich een wel heel opvallende naam: Kostas Lamprou.   

lees verder
Philippe Sandler: "Kompany stuurde me via WhatsApp filmpjes van hele harde tackles"

Inspiratiebronnen zijn er in alle vormen en maten. Dat geldt ook voor de inspiratiebronnen van Philippe Sandler. De 27-jarige centrale verdediger van NEC put zijn dagelijkse dosis inspiratie uit onder ander zes overvloedige bronnen. "Kompany stuurde mij filmpjes van harde tackles."

lees verder