ELF Voetbal nieuwsbrief van 25-01-2023
Ajax sinds november net boven degradatiestreep

Voor het eerst sinds het seizoen 1998/99 wist Ajax zes opeenvolgende competitiewedstrijden niet te winnen. En zo kukelde de club met verreweg de grootste begroting van de Eredivisie naar de vijfde plek op de ranglijst. Wanneer we alleen kijken naar de prestaties van Ajax sinds de laatste Eredivisie-zege op 22 oktober is het verval nog veel groter.


lees verder
Deze voetballers kiezen voor een creatieve invulling van hun voetbalpensioen

Je bent ongeveer 33 jaar en hebt net tien tot vijftien jaar op professioneel niveau gevoetbald. Het geld is binnen en als je het goed hebt aangepakt hoef je niet heel veel meer te werken. Wat ga je doen? Veel ex-profvoetballers doen een trainerscursus, worden zaakwaarnemer of gaan wat anders in de voetballerij doen. Maar het kan creatiever. Deze oud-spelers zijn na hun voetbalpensioen een andere weg ingeslagen.

lees verder
ELF Voetbal Andere Tijden Special: over de 100 oudste voetbalclubs van Nederland

De honderd oudste voetbalclubs van Nederland. Van Koninklijke HFC tot en met SV Baarn. Dat is het thema van de nieuwe Special van ELF Voetbal. Een extra dikke editie, omgedoopt tot Andere Tijden Special. 29 interviews en/of artikelen van clubs komen aan bod.

lees verder
Koeman terug naar 4-3-3: wat te doen met al die verdedigers?

Ronald Koeman is weer bondscoach van het Nederlands elftal. Maandag vertelde hij in zijn eerste persconferentie dat hij breekt met de formatie van Louis van Gaal, de vorige bondscoach. Die speelde nog een in 3-4-1-2-formatie, Koeman gaat 'gewoon' weer 4-3-3 spelen. Feit is wel dat Nederland momenteel wordt overspoeld met goede verdedigers, terwijl de spoeling op het middenveld en voorin dun is. Het wekt de vraag op: wat gaat Koeman doen met ál die verdedigers?

lees verder
Vijf oer-NEC'ers over 1983: "Ik had direct een fluim van een speler van FC Barcelona te pakken"

Degraderen, maar ook de bekerfinale halen. Een seizoen later als eerstedivisionist verwend met Europese confrontaties met Brann Bergen en als klapper FC Barcelona. De seizoenen 1982/83 en 1983/84 vormen bijzondere hoofdstukken in de clubgeschiedenis van NEC. Met Carlos Aalbers, Henk Grim, Anton Janssen, Frans Janssen en Sije Visser, vijf hoofdrolspelers uit die periode, kijken we terug. "De spelers van FC Barcelona maakten er een vies spelletje van."

lees verder
FC Twente verloor in eigen huis nog niks: zondag komt Feyenoord op bezoek

FC Twente hoort bij de clubs in Europa met de minste tegendoelpunten achter de naam. Alleen FC Barcelona krijgt nog minder tegengoals in de eigen competitie. In eigen huis kreeg FC Twente pas twee tegentreffers om de oren. Aankomende zondag komt Feyenoord op bezoek in de Grolsch Veste en de koploper zal met een speciaal plan moeten komen om een goaltje te maken in die onneembare veste.

lees verder
MVV-neven Tim Zeegers en Lars Schenk: "Natuurlijk sneuvelde er weleens iets"

Jarenlang voetbalden neven Tim Zeegers en Lars Schenk samen in de woonkamer, kelder of tuin bij Zeegers thuis. Nu spelen ze samen in De Geusselt bij het MVV waarvan ze droomden. Ze voetballen er in naam van hun familie, club en provincie. "Ja, er wordt bij ons in de kleedkamer veel Limburgs dialect gesproken."

lees verder
Dit is het loodzware programma van Feyenoord voor de komende weken

Voor Feyenoord worden het heel belangrijke weken in de Eredivisie én in de TOTO KNVB Beker. Momenteel zijn de Rotterdammers koploper van de Eredivisie, met een voorsprong van twee punten op AZ. In het programma van Feyenoord is te zien dat de Rotterdammers het in de komende weken moeten opnemen tegen de complete top vier. Check hier hoe het programma van Feyenoord eruitziet.

lees verder
Top 10: FC Twente heeft de op één na beste defensie van Europa

Dit weekeinde wist FC Twente in een zakelijke 2-0 overwinning op FC Utrecht opnieuw de nul te houden. Ron Jans heeft zijn defensie dit seizoen ijzersterk neer gezet en dat begint op te vallen. Zo goed doet de verdediging van FC Twente het vergeleken met de beste tien competities van Europa.

lees verder