Vorige week hebben we een spelfout gemaakt in de titel van de nieuwsbrief. Dat hebben we geweten! We kregen heel wat reacties, zoveel dat we zelfs hebben overwogen om elke week een spelfout in de titel te zetten. We horen namelijk graag van onze lezers. Jullie ideeën, meningen en ja ook correcties zijn altijd welkom!
De rijksmonumentale schuur in Heumen staat er niet meer. Gesloopt zonder toestemming. Had de gemeente geen vergunning moeten afgeven? Nee, meldt de woordvoerder: "Het gebouw was al ingestort, het puin is afgevoerd." Erfgoedverenigingen reageren geschokt.
Monumenten en musea gaan vanwege corona weer twee weken dicht. De periode van inkomstenverlies kunnen eigenaren overbruggen met de Opengestelde Monumenten-Lening.
In deze tweede lockdown kunnen cultuurliefhebbers nog steeds genieten van musea op online platform MuseumTV. Hierop staan korte documentaires van ruim 250 musea in Nederland.
Corona doet de liefde voor de provincie opbloeien. Dat neemt niet weg dat het platteland onder druk staat. Alma verdiept zich in de vraag hoe erfgoed de leefbaarheid op het platteland kan vergroten.
Gemeente Maastricht maakt zich zorgen over het 'buikje' in het rondeel. Metingen laten plaatselijke vervormingen zien. Komende weken wordt onderzocht hoe de muur versterkt kan worden.
Agentschap Onroerend Erfgoed en Departement Cultuur, Jeugd en Media doen aanbevelingen om de publieksarcheologie in Vlaanderen te verduurzamen en professionaliseren.
Om audivisueel erfgoed te beschermen, kunnen erfgoedinstellingen binnenkort hun oude cd’s, dvd’s, floppy’s en andere digitale opslagmedia in het HomeComputerMuseum (laten) uitlezen.
Waarom de metro die in Spijkenisse op een walvisstaart hangt weghalen? Jeffrey Arts startte een petitie om van het ongeluk een monument te maken. "Perfecte samenvatting van de tijdsgeest."
De eerste NCE Meester-Gezelprijs is uitgereikt aan restauratietimmerlieden Gerard Kleijn en Thomas van Harten, beiden werkzaam bij Bouw- & Molenmakersbedrijf Verbij uit Hoogmade. Zij kregen de prijs voor de excellente manier waarop de kennis over het restauratievakmanschap van leermeester op leerling wordt overgebracht. De prijs werd persoonlijk uitgereikt door jurylid Wim van der Maas.
Hoe zal de toekomst van het platteland er uit zien? Blijft het leefbaar? In het Groningse dorpje Kloosterburen zijn ze overtuigd van wel. De bewoners deden onderzoek naar de filosofie van de kloosterlingen die in het jaar 1100 in het dorp woonden. Dit middeleeuwse gedachtegoed vertaalden ze naar handelen en denken in het heden en de toekomst. Ik interview initatiefnemer Anne Hilderink over het succes én de moeilijkheden rond het project.
De hele binnenstad van Rotterdam is na de oorlog opgebouwd uit een circuit van toeleveringsstraten. Die functie van het toeleveren is in de loop der tijd veel minder geworden door het ontstaan van nieuwe logistieke middelen en de economische verschuiving van goederen naar diensten. Hierdoor rijst de vraag: wat kunnen deze plekken nu zijn en betekenen voor de toekomst van Rotterdam? Twee architecten vertellen over hun bijzonder fascinatie.
Met welke opgraving werd professor van Giffen beroemd, wat is de oudste sluis van Groningen en welke snack is in Groningen bedacht? Weet u het meest over Groningen? Test uw kennis in de DVHN-geschiedenisquiz! Ook geschikt voor mensen die niet in Groningen wonen.
Ook monumenten kunnen en moeten verduurzamen. Niet alleen omdat het nu meer comfort oplevert, maar ook om in de toekomst betaalbaar te kunnen blijven wonen. In de videoserie 'Zien verduurzamen, doet verduurzamen' komen eigenaren aan het woord over verduurzaming van hun monument. In deze aflevering het verhaal van de smederij in Den Bosch.