Daily Express Bekijk in browser

✍ Goedemiddag!

Marc Coucke aast op Studio 100 - 'Brexit kost Verenigd Koninkrijk bijna evenveel als 47 jaar EU-bijdrage' - Netflix verhoogt prijzen in België


⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.144 woorden - leestijd: 4 minuten

1. Alle ogen op de PS gericht: zetten ze de deur op een kier voor N-VA of duwen ze De Wever andermaal naar de uitgang?
PS-voorzitter Paul Magnette

De grote vraag? Wat gaat de PS nu zeggen op het aanbod van N-VA om aan Vlaamse kant een coalitie zonder Open VLD maar met sp.a en CD&V te maken? Ze blazen vanavond verzamelen voor een belangrijk politiek moment: de nieuwjaarsspeech van de voorzitter, Paul Magnette.

  • Het event staat in het teken van 'la convivialité', de vriendelijkheid, het gezellig samenzijn. Maar of dat dus 'gezellig' een regering samen mét N-VA wordt, of gezellig maar nooit met De Wever, dat moeten we straks te horen krijgen.
  • Magnette kan vanavond twee soorten speeches geven:
    • Gewoon de deur héél zachtjes openzetten, en stellen 'te willen praten met iedereen, in het belang van het land'.
    • De deur hard dicht knallen en duidelijk maken 'nooit de basiswaarden van onze partij op te geven en geen onmogelijke coalities te maken'.
  • Bij Le Soir weten ze het al: daar is het radicaal de tweede optie: de PS zal volgens de analyse van de krant, die traditioneel goede banden heeft met de socialisten, op geen enkele manier instemmen met de N-VA. Er komt dus een 'no way' vanavond, volgens de krant.
  • Dat ligt mooi in lijn met wat Rudy Vervoort (PS) op de VRT kwam verklaren gisteren: met de N-VA? 'Neen, dat gaat niet'.
  • De Franstalige socialisten wilden overigens toch bijzonder weinig kwijt in deze fase: ze wilden zelfs niet bevestigen of sp.a-voorzitter Conner Rousseau komt.
  • Die zal er nochtans wel degelijk zijn, zo is in de wandelgangen te horen: om zo te onderstrepen dat PS en sp.a dikke vrienden zijn en blijven (al zijn ze volgens Freya Van den Bossche (sp.a) gisteren 'niet getrouwd' met elkaar).

Lees meer

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het nieuws uit de Wetstraat? Schrijf je dan hier in op onze politieke nieuwsbrief!

2. 'Brexit kost Verenigd Koninkrijk bijna evenveel als 47 jaar EU-bijdrage'
De Britse premier Boris Johnson met de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen

De brexitperikelen zullen het Verenigd Koninkrijk evenveel kosten als alle bijdragen van het land aan de Europese begroting samen. Dat hebben onderzoekers van persagentschap Bloomberg berekend.

Momenteel schat Bloomberg de economische kosten door de brexit al op zo'n 130 miljard pond. Volgens de onderzoekers is de economie in het Verenigd Koninkrijk sinds 2016 met 3 procent gekrompen. Die daling zou zich niet doorgezet hebben, mochten de Britten een brexit afgeketst hebben bij de stemming van 23 juni 2016.

Omdat de brexit nog niet helemaal afgehandeld is, blijft de factuur nog even oplopen. Eind januari stapt het land officieel uit de Europese Unie, maar dan begint de overgangsperiode – met onderhandelingen over nieuwe handelsrelaties – pas. Door blijvende onzekerheid bij Britse ondernemers voorziet de studie in 2020 nog eens 70 miljard pond aan extra kosten.

Lees meer

3. Business AM | Meest gelezen
Amazon
Amazon opent volwaardige webshop in Nederland
wijn
Amerikaanse winkelier bestelt 35.000 kratten Franse wijn om importtaksen voor te zijn
CO2-neutrale bananen van Delhaize
Delhaize verkoopt CO2-neutrale bananen: hoe werkt dat?
4. Marc Coucke aast op Studio 100
Gert Verhulst met Samson tijdens zijn afscheidsshow - Marc Coucke

Zakenman en Anderlecht-voorzitter Marc Coucke strijdt met zes andere kandidaten om een kwart van de aandelen van entertainmentgroep Studio 100. Dat schrijft de krant De Tijd donderdag.

Studio 100, het bedrijf achter onder meer Plopsaland, K3 en Samson & Gert, zoekt een nieuwe aandeelhouder. Op die manier zouden de huidige eigenaars – Gert Verhulst (33,6 procent), Hans Bourlon, (33,6 procent) en de private-equitypoot van BNP Paribas Fortis (32,5 procent) – een deel van hun aandelen kunnen verkopen. De nieuwe partij krijgt hoogstens een kwart van de aandelen.

Hier en daar klinkt het dat een belang van 25 procent overeenstemt met 125 tot 150 miljoen euro. Als dat bedrag gehaald wordt, kunnen de andere aandeelhouders elk met 42 tot 50 miljoen euro naar huis. Studio 100 is in ieder geval een goede investering, met een gemiddelde brutobedrijfswinstmarge van 35 procent en een omzet van 180 miljoen euro in 2018.

Lees meer

5. Diamant verliest wereldwijd glans, Antwerpen deelt in de klappen
Diamant

2019 was een moeilijk jaar voor de Antwerpse diamantsector. De terugval maakt deel uit van een wereldwijde trend.

Antwerpen verhandelde in totaal voor 37 miljard dollar aan ruwe en geslepen diamanten, 20 procent minder dan het jaar ervoor en vergelijkbaar met het niveau tijdens de financiële crisis in 2009 en 2010. Diamantkoepel Antwerp World Diamond Centre verwacht geen verbetering in 2020, maar een herstel vanaf 2021.

De volledige sector, van mijnproducenten, over diamantbewerkers en diamanthandelaars tot en met juweliers zagen hun handelscijfers het voorbije jaar dalen. 'Geopolitieke instabiliteit wakkert economische onrust aan, wat het consumentenvertrouwen doet dalen', zegt Ari Epstein, CEO van het AWDC.

Lees meer

Deel deze nieuwsrbief
met een vriend.

Deel

Kreeg je deze nieuwsbrief
van een vriend?

Schrijf je hier in
6. Recordjaar voor mobiele applicaties: start 'het decennium van de app'?
mobiele applicaties

Het gaat de markt van mobiele applicaties voor de wind. 2019 was al een recordjaar en 2020 heeft alles om nóg beter te doen, stelt het Amerikaanse onderzoeksbureau App Annie in nieuw onderzoek.

Het voorbije jaar gaven consumenten wereldwijd in totaal 120 miljard dollar uit aan mobiele applicaties. Het grootste deel daarvan, 72 procent om precies te zijn, ging naar games. Daarnaast bracht reclame via mobiele applicaties nog eens 190 miljard dollar op, wat de totale omzet via apps op 310 miljard dollar brengt.

'2020 zal het jaar markeren waarin een mobile-first decennium van start gaat', zegt Cindy Deng van App Annie aan Bloomberg. 'Het is absoluut noodzakelijk dat merken en bedrijven hun strategie aanpassen aan een nieuwe generatie mensen, of anders dreigen ze achterop te blijven.'

Lees meer

7. Netflix verhoogt prijzen in België
Netflix

Minder goed nieuws voor veel Netflix-abonnees: hun abonnement wordt duurder. Alleen de goedkoopste 'basic'-formule van 7,99 euro per maand behoudt zijn prijs. De kostprijs van de andere formules, 'standaard' en 'premium', stijgt met respectievelijk 1 en 2 euro per maand.

Het standaardabonnement zal voortaan 11,99 in plaats van 10,99 euro per maand kosten. De prijs voor de 'premium'-formule gaat dan weer van 13,99 naar 15,99 euro per maand. De prijs van de goedkoopste formule, 7,99 euro per maand, is al sinds de komst van Netflix naar België, in 2014, ongewijzigd.

De prijsverhogingen gelden meteen voor nieuwe klanten. Bestaande klanten krijgen een maand voor de geplande prijsverhoging een melding via e-mail en in de applicatie. Die berichtgeving start over twee weken pas en het moment van de verhoging is afhankelijk van de facturatiecyclus van de klant.

Lees meer

8. Business AM | Video
Honda pakt uit met eerste volledig elektrische stadswagen

Op het Autosalon heeft Honda de 'Honda e' voorgesteld, een volledig elektrische stadswagen.

De wagen past in de bredere strategie van de Japanse autoproducent om in 2022 volledig naar elektrische en hybride wagens over te schakelen. Dat is drie jaar vroeger dan voorzien. Honda is daarmee de eerste grote autobouwer die 100 procent inzet op elektrisch.

Matthias Rombaut

Hoofdredacteur 8AM

Matthias is een nieuwsjunk, die altijd bezig is met wat er in de wereld aan de gang is. Bij, onder andere, newsmonkey en Gazet van Antwerpen leerde hij de kneepjes van het curatorvak, ervaring die hij maar al te goed kan gebruiken in zijn nieuwste uitdaging: 8AM.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2020 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België