Daily Express Bekijk in browser

✍ Goedemiddag!

Coup de théâtre bij ING - Sturen acties luchthavenpolitie vakantie-uittocht alsnog in de war? - PowerPoint? Zelden een goed idee

⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.398 woorden - leestijd: 4 ½ minuten

1. ‘Als die Vivaldi gaan moeten maken, veel succes’

Met de aanstelling van de voorzitters van de Kamer en Senaat, Patrick Dewael (Open Vld) en Sabine Laruelle (MR), lijkt het Paleis vooral tijd te willen kopen. Maar het levert binnenskamers forse kritiek op.

  • Indiscreties leren dat het Paleis wel de knop heeft omgedraaid: het idee dat hardnekkig leefde bij de koning en z’n entourage was maandenlang om N-VA en PS samen in één regering onder te brengen, ‘voor de stabiliteit van het land’. Nu lijkt die bladzijde omgeslagen, en wil men vooral gewoon ‘een regering’.
  • Het tempo dat het Paleis bovendien oplegt, is plots ook dramatisch gezakt: het duo moet terug rapporteren op 9 maart. Dat is opvallend: Geens had welgeteld één week, toen hij aan zet kwam.
  • In de harde wereld van de Wetstraat krijgt het titelloze duo meteen ook een creatief nieuw label: ‘proformateurs‘, want het lijkt wel ‘pro forma’, het werk dat ze gaan doen.
  • Hoe leest dat in woordenboek Van Dale? ‘Pro forma (bijwoord) 1. Voor de vorm, alleen omdat het officieel moet.' Lees meer
2. Coup de théâtre bij ING: UBS plukt CEO Ralph Hamers weg

Verrassing van formaat in de bankwereld: de Zwitserse grootbank UBS plukt ING-CEO Ralph Hamers weg als nieuwe topman. Dat meldt de Financial Times. Dat werpt een ander licht op nieuws van eerder op de dag, toen ING abrupt de uitgifte van een obligatie afblies.

De beslissing was des te verrassender omdat de interesse bij investeerders bijzonder groot was. Er was elf keer meer vraag dan er aanbod was.

Het mysterie werd alleen maar groter door de cryptische verklaring die ING gaf voor de beslissing. ‘Er is nieuwe informatie bekend geraakt, die moet bestudeerd moet worden’, klonk het. Lees meer

3. Kan Michael Bloomberg het presidentschap kopen?

Michael Bloomberg, de Amerikaanse kandidaat voor de presidentsnominatie van de Democratische Partij, heeft in de 87 dagen sinds hij zijn kandidatuur stelde 338,7 miljoen dollar uitgegeven aan advertenties op televisie. Nooit eerder in de geschiedenis spendeerde een kandidaat meer. Bloomberg geeft daarenboven ook nog 8 miljoen dollar per week uit op Facebook en 5 miljoen per week op Google. 

De resultaten zijn niet min, want Bloomberg heeft zich op die manier tot op de tweede plaats in de peilingen gekatapulteerd. 

Dat doet de vraag rijzen of het presidentschap in de VS te koop is en of geld de sleutel is om Trump te verslaan. Het fortuin van Bloomberg wordt op 62 miljard dollar geschat

Het antwoord is negatief. Hillary Clintons Super PAC’s spendeerden in 2016 ruim 1,2 miljard dollar in de aanloop naar verkiezingsdag. Trump deed het met exact de helft en... won.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat geld de verkiezingen in het verleden niet heeft beslist en dat ook in de toekomst niet zal doen. De VS zijn vandaag dermate gepolariseerd dat kiezers zich nog amper door tv-advertenties laten beïnvloeden. 

Bloomberg profiteert voorlopig van het feit dat mensen nu weten dat hij kandidaat is. Eens dat effect verwatert, neemt de ideologie van de kandidaat opnieuw de bovenhand. Het wordt dan belangrijker dat de partij een kandidaat nomineert die goed bij de bevolking ligt dan een kandidaat die veel geld uitgeeft in de hoop sympathie bij de bevolking te kopen. Tijdens het eerste debat waaraan Bloomberg woensdag deelnam, liet hij alvast een weinig enthousiasmerende indruk.

Trump dankt zijn overwinning in 2016 niet zozeer aan politieke advertenties, dan wel aan de honderden miljoenen dollars in gratis zendtijd die hij wist te versieren door voortdurend op alle zenders de aandacht op te eisen, zij het met zijn druk gevolgde verkiezingsrally’s, zijn provocerende interviews of dito tweets. 

De stelling dat Bloomberg het presidentschap kan kopen blijft dus speculatief. Meer hier

4. Business AM | Meest gelezen
Wie geen Engels spreekt heeft in het VK niets meer te zoeken
Waarom Samsung profiteert van de corona-epidemie
Sturen acties luchthavenpolitie vakantie-uittocht alsnog in de war?
5. EU: Hoe ver mogen de autoriteiten gaan bij inzet gezichtsherkenning?

Hoe ver mogen de autoriteiten gaan bij het inzetten van artificiële intelligentie en gezichtsherkenning, bijvoorbeeld bij de bewaking van voetbalstadions? Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, wil Europese regelgeving over de kwestie uitwerken en publiceert in een witboek enkele voorstellen.

Vandaag is het gebruik van gezichtsherkenning voor biometrische identificatie op afstand over het algemeen verboden, en alleen in uitzonderingsgevallen toegestaan door de nationale of EU-wetgever. Het privacy-argument wordt daarbij afgewogen tegenover het algemene belang of veiligheidsoverwegingen. Von der Leyen wil daar meer lijn in krijgen. Lees meer

6. Telex

In Zweden heeft het Nationale Agentschap voor Onderwijs een algemeen verbod op het dragen van een hoofddoek in scholen ongrondwettelijk verklaard. Volgens het agentschap is het in strijd met de vrijheid van godsdienstbeleving en de vrijheid van meningsuiting. De beslissing maakt zulk verbod dat eind vorig jaar door de gemeente Skurup werd afgekondigd ongeldig.

In de Verenigde Staten is Larry Tesler overleden. Die naam zegt u waarschijnlijk niets, al gebruikt u wellicht dagelijks zijn uitvinding. Tesler was een computerwetenschapper die tussen 1980 en 1997 bij Apple werkte. Hij is de uitvinder van de copy & paste (kopiëren en plakken). Hij werd 74. We zijn hem voor altijd dankbaar.

De Chinese overheid beperkt het vrij verkeer van tenminste 150 miljoen mensen in de strijd tegen de verdere verspreiding van het coronavirus. Nog eens 760 miljoen mensen kregen gedeeltelijke beperkingen opgelegd. Ook 80% van het vliegverkeer in China ligt stil. In januari werden 1,7 miljoen tickets minder verkocht dan in december. De Chinese luchtvaartmarkt is nu nog even groot als die van Portugal.

Adidas heeft in de periode sinds het Chinese nieuwjaar in vergelijking met vorig jaar 85 procent minder spullen verkocht. De daling is een gevolg van de uitbraak van het coronavirus. Naast de problemen in China zegt Adidas ook dat de verkopen in omliggende landen als Japan en Zuid-Korea teruglopen door de virusuitbraak. Het sportmerk verkoopt een derde van zijn spullen in Azië.

De CO2-uitstoot van China is de voorbije 14 dagen met 25% gedaald, blijkt uit een studie van Carbon Brief. Dat is het gevolg van de corona-epidemie die de Chinese economie heeft verlamd. Het gaat om een daling van 6% op wereldvlak.

Deel deze nieuwsrbief
met een vriend.

Deel

Kreeg je deze nieuwsbrief
van een vriend?

Schrijf je hier in
7. Hoe groot is de impact van het coronavirus op de techindustrie?

In het nieuws: Het coronavirus brak eind 2019 uit in de Chinese stad Wuhan in de provincie Hubei. Door maatregelen van de overheid, zoals quarantaines, om de verspreiding van het virus tegen te gaan, viel het openbare leven er grotendeels stil. Omdat in die regio heel wat fabrieken zijn van grote techbedrijven is de impact op die industrie uiteraard groot.

In detail: Hoe zwaar de gevolgen van het coronavirus voor de techindustrie precies zullen zijn, hangt af van veel factoren. Niet alleen is het moeilijk te voorspellen hoe de epidemie zal evolueren. De impact is ook niet bij alle producten hetzelfde. Daarom bekeek TrendForce al die componenten afzonderlijk. Wij lichten er enkele uit.

Lees meer

8. Grafiek du Jour
9. Grafieken, tabellen en diagrammen in PowerPoint? Zelden een goed idee

Grafieken, tabellen en diagrammen kunnen nauwelijks sexy genoemd worden en meestal doen ze je publiek al bleek wegtrekken van zodra je er één durft te tonen.

De valkuil is dat vele grafieken of tabellen veel te ingewikkeld zijn en te veel informatie bevatten.

Het doel van de grafiek moet in één oogopslag duidelijk zijn. Belangrijk hierbij is om de essentiële informatie uit een ingewikkelde tabel te halen en er een vereenvoudigde versie van te maken.

Hierbij drie belangrijke tips om je publiek heldere en duidelijke grafieken te presenteren. Lees meer

10. Foto du Jour

De Finse amateurfotograaf Valtteri Mulkahainen is erin geslaagd 3 berenwelpen te fotograferen in de Finse taiga (boreaal woud). 

Op de foto's is te zien hoe de welpen zich vermaken in de nabijheid van hun moeder. 

Het tafereel speelde zich af in de buurt van de stad Sotkamo in het centrum van het land.

Volgens Mulkahainen leken de welpen zich te amuseren 'als waren ze in een speeltuin'. Hij slaagde erin tot op 50 meter van de beren te naderen.

Meer foto's hier

Dominique Dewitte

Content curator Business AM

Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2020 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België