Het geheugen van Nederland op televisie dreigt te verdwijnen
Andere Tijden binnenkort geschiedenis?

Andere Tijden binnenkort geschiedenis?


 
"Het geheugen van Nederland op televisie dreigt te verdwijnen", aldus presentator Hans Goedkoop. Hij reageert hiermee op het plan van de leiding van NPO 2 om het aantal afleveringen van het geschiedenisprogramma Andere Tijden te halveren. "Dan weet je het wel, het begin van het einde", aldus Goedkoop.

De NPO moet bezuinigen en kiest ervoor om een programma dat wekelijks de actualiteit van een historische achtergrond voorziet te laten verdwijnen. Het voornemen van de NPO is om 35 uitzendingen van Andere Tijden terug te brengen naar 17. Na bijna 700 wekelijkse afleveringen met onbekende verhalen, onthullingen en bijzonder archiefbeeld komt er een einde aan een unieke continuïteit van geschiedenis op televisie.

Wilt u Andere Tijden steunen en helpen te voorkomen dat het programma verdwijnt? Deel dan onze video op Facebook via de onderstaande link.
 
Lees verder online
 

De vrouwen van Martin Luther King
 
Bekijk de laatste uitzending

De vrouwen van Martin Luther King

 

Focus
 

Focus

 
 
Woensdag 27 juni, 02.00 uur, NPO Radio 1

Bloed, zweet en tranen
Tegenwoordig walgen we van lichaamssappen, maar in de achttiende eeuw waren medische wetenschappers erdoor gefascineerd. Er werd steeds meer onderzoek gedaan naar de eigenschappen van speeksel, zweet, urine en andere lichaamsvloeistoffen. Ruben Verwaal onderzocht aan de Radboud Universiteit wat deze fascinatie allemaal teweegbracht. In de uitzending van Focus vertelt hij over zijn bevindingen.

Verder in Focus:
- Worden mensen straks cyborgs?
- Vergeten slavenhandel in Europa
- Wat wordt de zomerhit van 2018?
- Column van Hens Zimmerman – Missende deeltjes
- Historische hit: Long Hot Summer van de Tom Robinson Band
- Hoe leren kinderen een nieuwe taal?
- Lezen in het Donker met Jurryt van de Vooren
 
Lees verder online
 

OVT
 

OVT

 
 
Zondag 1 juli, 10:00 uur, NPO Radio 1


De Berlijnse Luchtbrug

Berlijn, 1948: een verdeelde stad in een verdeeld Europa. Het is deze week zeventig jaar geleden dat de Berlijnse Luchtbrug wordt ingesteld. De luchtbrug blijkt achteraf onderdeel van de westerse ambitie om Duitsland zo veel mogelijk voor het Vrije Westen te behouden, als buffer tegenover de bolsjewistische agressors uit Moskou.
Duitsland- en Berlijnkenner Krijn Thijs is te gast en komt praten over de meest ambitieuze hulpoperatie uit de geschiedenis.

Verder in OVT:
- Besmet Little House on the Prairie
- Schuldige koloniale taal
- Lichaamssappen
- Het boerkaverbod
- Vergeten antikoloniale stemmen
- De Slag bij Vlaardingen
- De column is deze week van Philip Freriks

 
Lees verder online
 

Focus Midden Oosten
 

Focus Midden Oosten

 
 
Reis virtueel door het Midden-Oosten en leer de achtergrond en cultuur van deze regio beter kennen. Ontdek de sleutelmomenten in de geschiedenis, dwaal rond op de interactieve kaart of bekijk videoportretten van toekomstbouwers. Deze webdoc heeft verrijkende en verrassende content, zoals het verhaal over de Arafat-sjaal, het kaartspel met Saddam Hoessein of de glossy van IS.
 
Lees verder online
 

Artikelen

 
Wie is Erdogan?

Wie is Erdogan?

Sommigen noemen hem een dictator, maar veel inwoners van Turkije bewonderen juist zijn harde hand: Recep Tayyip Erdogan. Deze week is hij herkozen als president van Turkije. Hoe is hij president geworden? En hoe leidt hij zijn land?
 
Lees dit artikel
 

Wat is GroenLinks?

Wat is GroenLinks?

Na turbulente tijden zit GroenLinks nu in de lift. Afgelopen week is bekendgemaakt dat Amsterdam met Femke Halsema voor het eerst een GroenLinks-burgermeester krijgt. Lees op NPO Focus meer over de geschiedenis van de partij.

Lees verder online
Het einde van de Sovjet-Unie

Het einde van de Sovjet-Unie

Zondag is het 27 jaar geleden dat het Warschaupact ontbonden is. De ontbinding van deze tegenhanger van de NAVO is een grote stap in het beëindigen van de Koude Oorlog. Lees hier meer over het uiteenvallen van de Sovjet-Unie.

Lees verder online
 
Polio-epidemie in Staphorst

Polio-epidemie in Staphorst

Deze week is in het nieuws dat het aantal inentingen in Nederland daalt. Wat kan er gebeuren als het aantal inentingen blijft dalen? Andere Tijden blikt terug op de mini-epidemie die in 1971 in Staphorst uitbreekt.

Lees verder online
Welke rol heeft Nederland in de slavernij gespeeld?

Welke rol heeft Nederland in de slavernij gespeeld?

Aanstaande zondag wordt de afschaffing van de slavernij gevierd met Keti Koti. Hoe begint deze zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis, en hoe is de slavernij afgeschaft?

Lees verder online
 

Andere Tijden tipt

NPO Focus collectie sportgeschiedenis

NPO Focus collectie sportgeschiedenis

Hier zijn alle NPO Focus-vensters over sportgeschiedenis op één plek terug te vinden. Lees over de geschiedenis van vrouwenvoetbal, doping in de sport, de Nijmeegse Vierdaagse en meer.

Bezoek de website
 
De strafkolonie

De strafkolonie

In het nieuwe boek ‘De strafkolonie’ vertelt auteur Wil Schackmann het verhaal van de eerste Kolonie van Weldadigheid. De koloniën in het noorden van Nederland zijn gesticht met het doel om door middel van landbouw ‘den toestand der armen en lagere volksklassen verbeteren’ en ze verheffen tot beschaafde burgers.

Bezoek de website
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 
 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.