Andere Tijden: In bed met John en Yoko
Woensdag 13 maart, 21.20 uur op NPO 2.

Andere Tijden: In bed met John en Yoko


 
Eind maart is het 50 jaar geleden dat John Lennon en Yoko Ono in het Hilton Hotel in Amsterdam hun roemruchte Bed-in for Peace hielden. Deze ludieke actie wordt drukbezocht door de wereldpers die het vastlegt in iconische beelden.

Is Lennon werkelijk de vredesapostel waarvoor hij graag doorgaat? Andere Tijden spreekt met fans en aanwezige journalisten zoals Paul Witteman en Henk van der Meijden, en de Britse Lennon-biograaf Ray Connoly.

In Andere Tijden een terugblik op de Bed-in for Peace van John en Yoko.
 
Bekijk binnenkort online
 

Andere Tijden: De Twee van Breda
 
Bekijk de laatste uitzending

Andere Tijden: De Twee van Breda

 

Verborgen verleden
 

Verborgen verleden

 
 
Donderdag 7 maart, 20:25 uur, NPO 2

Actrice Olga Zuiderhoek heeft een paar concrete vragen wanneer ze aan de zoektocht naar haar familiegeschiedenis begint. Haar vader, overgrootvader en oud-vader hadden allemaal de ongewone voornaam ‘Bos’. Waar komt die vandaan? En dan haar donkere uiterlijk: heeft zij mediterrane voorouders? Op zoek naar de antwoorden ontdekt Olga hoe de geschiedenis zich in haar familie vaak herhaalt met als rode draad: sterke, zelfstandige vrouwen. In die lijn voelt zij zich op haar plaats.
 
Bekijk hier de aflevering
 

Het leven van Hitler - een blauwdruk voor dictators
 

Het leven van Hitler - een blauwdruk voor dictators

 
 
Aflevering 4: 1939-1945
Woensdag 13 maart, 20:25 uur, NPO 2

Hitlers euthanasieprogramma stuit op verzet van de kerk, maar de vernietiging van Joden wordt op industriële schaal aangepakt. De meeste Duitsers zijn op de hoogte van deze misdaden, maar weigeren ze te erkennen. Intussen nemen Hitlers nederlagen in aantal toe, maar zelfs na D-Day weigert hij zich over te geven. Pas wanneer de Russen 500 meter van zijn bunker staan, aanvaardt hij de totale nederlaag.
 
Bekijk binnenkort online
 

Focus
 

Focus

 
 
Donderdag 14 maart, 02:00 uur, NPO Radio 1

Het Historisch Café
Volgende week gaat Radio Focus langs bij Het Historisch Café in het Stadsarchief van Amsterdam. Het Café is een initiatief van Lise Koning, Jonge Historicus van het jaar 2018. Als ambassadeur voor de Stichting Jonge Historici poogt zij een brug te slaan tussen jonge geschiedkundigen en gevestigde historici. Het Café staat op 14 maart volledig in het teken van honderd jaar actief vrouwenkiesrecht en het Rembrandtjaar

Luister terug:
- Flora Tristan: De vrouwelijke voorganger van Marx
- Lezen in het donker: Poolse Soldaat. Een verborgen geschiedenis
 
Meer Radio Focus
 

OVT
 

OVT

 
 
Zondag 10 maart, 10:00 uur, NPO Radio 1

Archieven oorlogspaus open
Pius XII staat bekend als de paus die zweeg toen hij had moeten protesteren tegen de nazi’s en de Jodenvervolging. Maar waarom zweeg de oorlogspaus? Uit lafheid, uit sympathie met de nazi’s of uit diplomatieke overwegingen? Deze week werd bekend dat paus Franciscus de geheime Vaticaanse archieven van de oorlogspaus openstelt. Welke nieuwe inzichten zal de opening aan het daglicht brengen?

Verder in OVT:

-Brug voor Koning Arthur
-Dostojevski en de Europese ziekte
-In het Spoor Terug: Onze jongens in Libanon, deel 2
 
Luister de uitzending online
 

Artikelen

 
Internationale Vrouwendag

Internationale Vrouwendag

Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Wereldwijd gaan vrouwen (en mannen!) de straat op om strijdbaarheid en solidariteit te tonen voor alle vrouwen ter wereld. Deze jaarlijkse manifestatie vindt haar oorsprong in New York. Ruim een eeuw geleden gaan vrouwen hier op 8 maart massaal de straat op om te demonstreren tegen slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie. Twee jaar later roept socialiste Clara Zetkin op de Internationale Vrouwenconferentie deze dag uit tot Internationale Vrouwendag. De Verenigde Naties erkent sinds 1978 deze dag.
 
Bekijk de collectie over feminisme
 
 
Klimaatmars en milieubewustzijn

Klimaatmars en milieubewustzijn

Deze zondag vindt in Amsterdam de Klimaatmars plaats. Milieudefensie komt met dit initiatief en organiseert dit samen met de FNV, Greenpeace, DeGoedeZaak en Woonbond. Het milieubewustzijn en de daaraan verbonden zorgen beginnen in Nederland rond de jaren ‘70 te dagen. De toenemende overbevolking, milieuverontreiniging en de uitputting van grondstoffen zou catastrofale gevolgen hebben voor de toekomst. Hoe ontstaat het milieubewustzijn in Nederland?
 
Bekijk de aflevering De Kleine Aarde
 
Huwelijk prinses Beatrix en prins Claus

Huwelijk prinses Beatrix en prins Claus

Op 10 maart 1966 trouwen prinses Beatrix en Claus von Amsberg te Amsterdam. Persfotograaf John de Rooy fotografeert de twee een jaar eerder, hand-in-hand wandelend, door de tuinen van kasteel Drakesteyn. Hoe wordt de verloofde van prinses Beatrix voor het eerst voorgesteld aan het Nederlandse volk?

Lees meer
Zege van Ajax

Zege van Ajax

Ajax-fans hopen op een historische vierde overwinning. Het jonge Ajax-team heeft met een imponerende 1-4 overwinning op Real Madrid een plekje in de kwartfinale weten te bemachtigen. De euforie is groots. De vorige Ajax-winst van de Champions League is dan ook een tijd terug. Hoe zag deze laatste zege er ook alweer uit?

Kijk meer
 

Andere Tijden tipt

Chim in het Joods Historisch Museum

Chim in het Joods Historisch Museum

Dit weekend is de laatste kans om de expositie van de Joods-Pools-Amerikaanse documentairefotograaf in het Joods Historisch Museum te zien. Vanaf de jaren ’30 tot zijn dood (1956) fotografeerde David Seymour (Chim) o.a. de politieke demonstraties en stakingen in Frankrijk, de Spaanse Burgeroorlog en de opbouw van een verwoest Europa.

Bekijk de website
 
Vrouwen op het Binnenhof

Vrouwen op het Binnenhof

Op 8 maart geeft ProDemos een eenmalige lezing over 100 jaar vrouwenkiesrecht. Ook verzorgen zij deze maand vier keer een Politieke Powervrouwen rondleiding (8, 9, 15 en 16 maart). De rondleiding vertoont beroemde vrouwen uit de politieke geschiedenis, van Kaat Mossel tot Koningin Wilhelmina.

Meer informatie
 
 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.