Andere Tijden special: Jaren van Voorspoed

Andere Tijden special: Jaren van Voorspoed


 
Zaterdag 8 juni 2019, 21.05 uur, NPO 2
Over de gelukkige jaren twintig hangt een schaduw. De Eerste Wereldoorlog heeft z’n sporen nagelaten en de angst voor een herhaling van deze Urkatastrophe is groot. De welvaart neemt toe, maar niet iedereen profiteert hiervan. Aan het eind van het decennium neemt het pessimisme en de dreiging toe: de Beurskrach in Amerika en het opkomend fascisme beloven weinig goeds voor de toekomst.

Indrukwekkende beeldfragmenten laten de jaren twintig in Nederland herleven. In een film van 45 minuten, geheel op basis van archiefmateriaal, kijkt Andere Tijden terug op de periode waarin het moderne leven ook in Nederland losbarst.
 
Bekijk online
 

Andere Tijden Special: Vergeten beroepen
 
Bekijk de laatste uitzending

Andere Tijden Special: Vergeten beroepen

 

Focus
 

Focus

 
 
Vrijdag 24 mei, 03:59 uur, NPO Radio 1
Andere Tijden: De jeugd van tegenwoordig
Is er veel veranderd in het leven van de jeugd van nu ten opzichte van de opgroeiende jongeren in de jaren 1960 tot en met 1990? Verdwenen zijn de sigaret en het spoorboekje. Erbij gekomen de mobiele telefoon, maar ook de leerplichtverlenging tot 16 en later 18 jaar. De dansles in 1962, de John Travolta imitatoren uit de jaren '70 en de punkers uit de jaren '80 tonen de verschillen in het uitgaansleven. Maar voor elke jongere in elk decennium wacht één grote gemene deler: de toekomst.

Presentator Mirjam Gulmans gaat in deze uitzending in gesprek met regisseur Femke Veldman en researcher Carolien Brugsma van het geschiedenisprogramma Andere Tijden.

Verder in Radio Focus
- Historisch hitje: Bob Dylan - The man in me
- ''De man weet niet meer wat zijn positie is''
- Column Hens Zimmerman: Op bezoek bij radiotelescoop Westerbork
 
Luister de uitzending terug
 

OVT
 

OVT

 
 
Zondag 9 juni, 10:00 uur, NPO Radio 1

Woodstock
Woodstock is dit jaar een halve eeuw oud, en deze week speelde in het Concertgebouw een revival-band de topnummers van het hippiepopfestijn. Cultuurfilosoof en popliefhebber Maarten Doorman is bij ons te gast en komt praten over Woodstock, haar invloed op andere popfestivals en het romantische verlangen van een generatie.

Verder in OVT
- Demonstraties tegen ‘Babistan’ in Tsjechië
- Vader uit de kast als priester
- In Het Spoor Terug: Voetbalvrouwen

 
Luister de uitzending online
 

Artikelen

 
Van strand tot Dam

Van strand tot Dam

Op 6 juni 1944, D-Day, landen de westerse geallieerden op het strand van Normandië om het door Duitsland bezette West-Europa te bevrijden: Operatie Overlord. Pas op 12 september wordt Mesch als allereerste Nederlandse plaatsje bevrijd door de geallieerden. De bevrijder heeft zijn zinnen gezet op Berlijn. De bevrijding van Noord-Nederland heeft veel minder prioriteit. Het zal daarom nog even duren voordat de bevrijder ook de Dam in Amsterdam bereikt. Hoe verloopt het bevrijdingsproces van de stranden van Normandië tot aan de Dam?
 
Kijk meer
 

Anne Frank

Anne Frank

Op 12 juni 1929 wordt Anne Frank in Frankfurt am Main geboren. Aanstaande woensdag zou ze negentig jaar zijn geworden. Haar dagboek is misschien wel het meest gelezen egodocument uit de 20e eeuw en over haar leven zijn meer dan tien films verschenen. Hoe groeit Anne Frank uit tot icoon van de Holocaust?

Kijk meer
Pinkpop

Pinkpop

Morgen start de 50e editie van het Pinkpop festival. Oude bekenden zoals Fleetwood Mac, The Cure, Lenny Kravitz en Anouk delen het festivalterrein met jonge helden zoals George Ezra, Jett Rebel en Duncan Laurence. Zo komt oud en nieuw samen na een halve eeuw Pinkpop. Hoe is de festivalcultuur in Nederland eigenlijk ontstaan?

Kijk meer
 

Een aangekondigde vliegramp

Een aangekondigde vliegramp

Het is vandaag 30 jaar geleden dat een vliegramp in Paramaribo 176 mensen het leven kost, onder wie een groot deel van het Kleurrijk Elftal. Weken van te voren waarschuwt de gezagvoerder van de vliegmaatschappij dat de technische staat van de vliegtuigen en de veiligheidsprocedures niet in orde zijn. Waarom wordt er dan toch gevlogen?

Kijk meer
Voetbalemancipatie

Voetbalemancipatie

Vandaag begint het WK-vrouwenvoetbal. In Nederland lijkt er meer belangstelling voor de voetballende vrouwen te zijn dan ooit tevoren. Het Polygoonjournaal over één van de eerste interlands van het vrouwenvoetbal is in 1956 nog voorzien van denigrerend en seksistisch commentaar. Hoe verloopt de moeizame emancipatiestrijd van het vrouwenvoetbal in Nederland?

Kijk meer
 

Andere Tijden tipt

Oorlogskoningin

Oorlogskoningin

Vandaag is het 102 jaar geleden dat ten zuiden van Houten een trein ontspoort met koningin Wilhelmina aan boord. De koningin blijft ongedeerd en wordt na afloop geprezen voor haar kalme manier van handelen. Ook door haar optreden tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt zij herinnerd. In een vijfdelige podcast vraagt de VPRO zich af: hoe visionair, onafhankelijk, flink en dapper was Wilhelmina?

Luister terug
 

 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 
 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.