Andere Tijden special: Op de fiets
Maandag 20 juni om 20.35 op NPO 2

Andere Tijden special: Op de fiets


 
Een archiefspecial van Andere Tijden over ons trouwste vervoermiddel: de fiets. De Nederlander en de fiets zijn nauw met elkaar verbonden. Het is ons vervoermiddel bij uitstek en natuurlijk mogen geliefden en kinderen achterop. Op de fiets voelen we ons vrij.

De archiefspecial begint in de tijd waarin fietspaden nog niet bestaan en fietsers zich met gevaar voor eigen leven in het drukke stadsverkeer van de vorige eeuw storten. Als de auto in de jaren 60 zijn grote opkomst maakt, wordt het door de vele ongelukken duidelijk dat er iets moet gebeuren. Er worden massaal fietspaden aangelegd. Daarin is Nederland tot op de dag van vandaag een voorbeeld voor andere landen.
 
Bekijk hier binnenkort online
 

Op reis naar Afghanistan
YouTube: De schatkamer van Andere Tijden

Op reis naar Afghanistan


 
Op vakantie naar Afghanistan. Iets wat nu misschien moeilijk voor te stellen is. Maar vanaf 1968 reizen steeds meer jongeren uit het Westen naar Azië. Het leven is er relaxed, goedkoop en de hasj is probleemloos te verkrijgen. Bussen vol hippies uit heel Europa trekken over land via Turkije, Iran en Afghanistan naar India en Nepal. Deze route wordt al snel omgedoopt tot de Hippie Trail. Reis mee met de Nederlandse Hippies uit de jaren ’60 en ’70.
 
Klik hier voor de video
 

Niemand wil ze hebben
 
Bekijk hier de laatste aflevering

Niemand wil ze hebben

 

<u>OVT</u>
 

OVT

 
 

Zondag 19 juni - 10.00 uur - NPO Radio 1

In Het Spoor Terug: Schoremstad.
Op een industrieterrein in Amsterdam-Noord staat een oud, wit poortgebouw. Het is de enige herinnering aan Asterdorp, de woonschool die in 1927 opende om 'ontoelaatbare' en 'onmaatschappelijke' gezinnen te huisvesten en op te voeden. Wat bezielde de gemeente om mensen weg te stoppen in een ommuurd dorp? In deze radiodocumentaire duiken Ignace Schoot en Mandula van den Berg in de geschiedenis van dit vergeten dorp.

Verder in de uitzending:
• De column van Micha Wertheim
• Historische boeken met Wim Berkelaar

Vorige week in OVT:
• Artillerie in de Donbas
• Hoe een Joegoslavisch handbalteam in Nederland belandde
• Iraaks-Koerdische herinneringscultuur

 
Klik hier voor meer informatie
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Waarom fietsen we in Nederland zo veel?
Wist je dat er in Nederland meer fietsen zijn dan mensen? De fiets staat symbool voor duurzaamheid, mobiliteit en ontspanning en droeg zelfs bij aan de emancipatie van de vrouw. Hoe komt dat, waarom fietsen Nederlanders zo veel? Nog niet genoeg gehad van de fiets? Ontdek er meer over in deze longread van NPO Kennis.
 
Lees hier verder
 

Artikelen

 
Een boer met een plan

Een boer met een plan

Op woensdag 22 juni gaan boeren uit Nederland weer massaal demonstreren. Ze zijn het niet eens zijn met de ingrijpende stikstofplannen van het kabinet. De uitstoot van stikstof moet in sommige delen van Nederland met 70% worden teruggedrongen. Vooral in gebieden vlak bij de kwetsbare natuur. Minister voor Natuur en Stikstof, Christianne van der Wal kondigde dit vorige week aan. Onmiddellijk melden zich boze boeren bij haar huis. Het is niet de eerste keer dat boeren boos zijn. We gaan terug naar 1971. Dan trekken boze boeren uit heel Europa naar Brussel om te demonstreren tegen het Plan Mansholt. De Nederlandse Eurocommissaris, Sicco Mansholt, bepleitte een halvering van het aantal boeren in Europa. Van tien naar vijf miljoen. In hetzelfde jaar verschijnt het rapport van de Club van Rome, waarin alarm geslagen wordt over de uitputting van het milieu. Mansholt past zijn plan aan en pleit niet meer voor minder boeren maar een schonere bedrijfsvoering. Andere Tijden blikt terug met een aantal boeren, met de dochter van Mansholt en met Wouter van Dieren, lid van de Club van Rome.
 
Bekijk hier de aflevering
 

Rolling Stones breken het Kurhaus af

Rolling Stones breken het Kurhaus af

The Rolling Stones zouden eindelijk weer optreden in Nederland in Amsterdam. Maar het concert is last minute afgelast. Mick Jagger heeft een coronabesmetting opgelopen. The Rolling Stones traden in 1964 ook op in Nederland, in Scheveningen. Daar zetten ze, de tent letterlijk op zijn kop. Rondvliegende stoelen, uitgelaten fans en een peloton agenten op het podium. Beleef de Rolling Stones in het Kurhaus nog een keer in de YouTube video van Andere Tijden.

Bekijk hier de video
De Koreaanse Oorlog

De Koreaanse Oorlog

Op 25 juni 1950 vallen Noord-Koreaanse troepen in opdracht van leider Kim II Sung het zuidelijk deel van het Koreaanse schiereiland binnen. De Koreaanse Oorlog is daarmee officieel begonnen. Nederlandse vrijwilligers doen ook mee in de strijd onder de VN-vlag. Vrijwilligers die betrokken raken in de meest vergeten oorlog van de twintigste eeuw. In deze Andere Tijden aflevering blikken veteranen terug op de peace-enforcing missie van de Verenigde Naties.

Bekijk hier de aflevering
 

Andere Tijden tipt

Klimaatrebellen: tussen hoop en wanhoop | Documentaire KRO-NCRV

Klimaatrebellen: tussen hoop en wanhoop | Documentaire KRO-NCRV

Een groeiende groep Nederlandse twintigers ziet de aarde steeds minder leefbaar worden. Ze sluiten zich aan bij de klimaatgroep Extinction Rebellion en voeren actie om de klimaatcrisis te bestrijden. Er is weinig waarvoor ze terugschrikken in hun strijd: nachtelijke campagnes, acties op grote hoogte en zelfs arrestaties of een strafblad. Alles voor een betere planeet. Ingeborg Janssen portretteert vijf Nederlandse jongeren die zich genoodzaakt zien om hun klimaatdepressie om te zetten in actie.

Bekijk de documentaire hier
 

Donald Duck 70 jaar | Museum of Comic Art Noordwijk

Donald Duck 70 jaar | Museum of Comic Art Noordwijk

Dit najaar bestaat Donald Duck 70 jaar. Het Museum of Comic Art in Noordwijk heeft meer dan 50 originele tekeningen bij elkaar gebracht. Per decennium wordt de ontwikkeling van het ‘Vrolijke Weekblad’ getoond. Speciale aandacht is er voor Carl Barks; de Amerikaanse ‘Duck-father’. Hij creëerde heel Duckstad met al zijn excentrieke personages zoals Dagobert Duck en Guus Geluk. Voor het eerst zijn er in Nederland originelen van zijn hand te bewonderen.

Klik hier voor meer informatie
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.