Andere Tijden op YouTube
Elke woensdag vanaf 16.00 uur

Andere Tijden op YouTube


 
Andere Tijden is vanaf nu ook op YouTube te vinden! Abonneer gratis op ons kanaal en bekijk elke week een nieuwe video uit de recente geschiedenis.
 
Bekijk online
 

Rita Hovink: Laat me alleen
 
Bekijk de laatste uitzending

Rita Hovink: Laat me alleen

 

Focus
 

Focus

 
 
Journalist Frank Westerman groeide op naast een zwaarbewaakte lading kernbommen
Frank groeit op in Drenthe, in Darp om precies te zijn. Daar ligt, diep in het bos, een batterij kernkoppen opgeslagen. Praktisch naast een massavernietigingswapen wonen heeft groot effect op zijn jeugd. Angst voor nucleaire oorlog, voor dienstplicht en algehele chaos maken hem tot een opstandige tiener. Hij loopt mee in demonstraties en protesteert voor wederzijdse ontwapening.

In zijn nieuwe boek 'De wereld volgens Darp' keert hij terug naar het dorp van zijn jeugd. Daar is de Koude Oorlog inmiddels weggetrokken. Maar in de rest van de wereld is dat nog lang niet zo. In filmische essays trekt hij langs de plaatsen waar de Koude Oorlog littekens achterliet.
 
Luister de aflevering
 

OVT
 

OVT

 
 
Zondag 15 maart - 10:00 uur - NPO Radio 1

Hans Goedkoop over 'Het Schavot'

Op 19, 20 en 21 maart is in Museum Prinsenhof Delft 'Het Schavot' te zien. Tijdens dit theatercollege, waarin gebruik wordt gemaakt van visuele effecten, livemuziek en historische voorwerpen, kruipt presentator Hans Goedkoop in de huid van Johan van Oldenbarnevelt.

'Het Schavot' geeft antwoord op de vraag hoe van Oldenbarnevelt als burger van simpele afkomst opklimt tot raadspensionaris en uiteindelijk ter dood wordt veroordeeld. Vandaag de dag wordt hij gezien als de belangrijkste staatsman die Nederland ooit heeft gekend. Maar is dit terecht? Hans vertelt in de uitzending over deze bijzondere voorstelling.

Verder in OVT:
- De column van Abdelkader Benali.
- Jeroen Windmeijer over zijn nieuwe boek ‘Het Isisgeheim’.

Vorige week in OVT:
- ‘Niemand wilt ze hebben’: vluchtelingen aan de Turkse en Griekse grens.
- Een onthutsend portret van Imelda Marcos in de documentaire ‘The Kingmaker’.
 
Lees verder online
 

Artikelen

 
20 jaar Andere Tijden!

20 jaar Andere Tijden!

Andere Tijden bestaat deze week 20 jaar! Met een vrolijke duik in het archief kijken we terug op jubilerend Nederland in de twintigste eeuw. Van koningin Wilhelmina tot bloemenverkoopster tante Saar, van de mijnen in Limburg tot de Noord-Hollandse Anna Paulownapolder, in de vorige eeuw werd bijna elk jubileum wel vastgelegd. Een uitzending vol schitterende beelden van champagne, sigaren en klapzoenen, in beeld gebracht door amateurfilmers, Polygoon, Van Gewest tot Gewest, het Journaal en later door Gert Jan Dröge’s Glamourland.
 
Bekijk de aflevering
 

De omstreden verloving van Beatrix

De omstreden verloving van Beatrix

Op 10 maart 1966 is Amsterdam het decor van het huwelijk tussen prinses Beatrix en Claus von Amsberg. Een deel van het Nederlandse volk is niet bepaald gelukkig met de keuze van de kroonprinses voor een Duitse partner, en tijdens de huwelijksdag is de sfeer dan ook gespannen. Relschoppers gooien als protest een rookbom richting de trouwstoet. De beelden waarin de Gouden Koets aan het zicht wordt onttrokken door de rook gaan de hele wereld over.

Bekijk de aflevering
Reve's Boekenweekgeschenk

Reve's Boekenweekgeschenk

De 85e Boekenweek staat dit jaar in het teken van rebellen en dwarsdenkers. Het CPNB, de stichting die elk jaar bepaalt wie het Boekenweekgeschenk mag schrijven, is veertig jaar geleden nog allesbehalve rebels. In 1980 vraagt de organisatie aan Gerard Reve om het Boekenweekgeschenk te schrijven, maar Reve's uiteindelijke manuscript van 'De Vierde Man' wordt als te controversieel gezien. De opdracht gaat vervolgens naar een ander. Waarom was ‘De Vierde Man’ niet geschikt voor het grote publiek?

Bekijk de aflevering
 

Andere Tijden tipt

Podcast: de Nederlandse slavenhandel tussen Angola en Brazilië

Podcast: de Nederlandse slavenhandel tussen Angola en Brazilië

De meeste mensen weten ongetwijfeld dat Nederland koloniën heeft gehad in Suriname en Indonesië. Maar wist je ook dat delen van Brazilië en Angola ooit in Nederlandse handen waren? In deze podcast vertelt hoogleraar Zeegeschiedenis Michiel van Groesen over deze periode, aan de hand van twee prachtige oude nieuwsprenten uit de collectie van de Universitaire Bibliotheken Leiden.

Luister hier
 

Het huishouden op de schop

Het huishouden op de schop

Wat is een poepton, een wringer of een weckpot? Hoe deed je de was zonder wasmachine? Je komt erachter in de tentoonstelling ‘Het huishouden op de schop.’ Het Volksbuurtmuseum in Utrecht heeft objecten uit het dagelijks leven van zolder gehaald waarmee we te weten komen hoe er in de afgelopen honderd jaar thuis geleefd werd. Lijkt dat nog op hoe we het nu doen, en wat voor verandering hebben de technische ontwikkelingen gebracht?

Bezoek de website
 

 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 
 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.