De zware jas van Beatrix, deel 3
woensdag 1 april - 20.25 uur - NPO 2

De zware jas van Beatrix, deel 3


 
Beatrix botst
Beatrix ligt onder vuur. Ze lijkt zich met staatszaken te bemoeien en met de partnerkeuzes van haar zoons. De roddelbladen klagen en haar volk is kritisch. Ze roept vertegenwoordigers uit de samenleving bij elkaar om haar volk te begrijpen.

In deze serie vertellen direct betrokkenen, vaak voor het eerst en tot in persoonlijke details, hoe Beatrix van het koningschap een baan maakt. Zij geven een indringend en invoelbaar beeld van een vrouw die heeft willen verdienen wat haar door geboorte was toegevallen. Vrijwel in haar eentje en ten koste van persoonlijke offers. Maar won ze daarmee ook de harten van de Nederlanders?
 
Bekijk binnenkort online
 

Het koor van Kamp Amersfoort
 
Bekijk de laatste uitzending

Het koor van Kamp Amersfoort

 

Focus
 

Focus

 
 
Het Paleis op de Dam: een monsterlijk groot gebouw met een macaber verleden
Het Paleis op de Dam is een gebouw dat we allemaal van de buitenkant kennen. Maar de macabere en bijzondere geschiedenis van het gebouw is voor velen minder bekend. Het gigantische gebouw bergt twintigduizend vierkante meter aan bijzondere verhalen. Historicus Sanne Frequin en kunsthistoricus Alice Taatgen doen ze voor je uit de doeken. Van de Deense Elsje, die aan de galg wordt getekend door Rembrandt tot de ruim 13.000 dennen die onder het Paleis in de grond zitten.
 
Luister de aflevering
 

OVT
 

OVT

 
 
Zondag 5 april - 10:00 uur - NPO Radio 1

Dr. Hendrik Muller: wereldreiziger voor het vaderland
Hij geldt als een uitstekende handelsman, een bevlogen diplomaat en een voortreffelijk schrijver. Hij bereist in de voetsporen van David Livingstone vrijwel alle bewoonde continenten, is tijdens de Boerenoorlog in Zuid Afrika consul van de Boerenrepubliek Oranje Vrijstaat, heeft maar liefst twee vrouwen, en vergaart een enorm kapitaal. Dat kapitaal komt nu nog altijd ten goede aan allerlei culturele doeleinden via het naar hem genoemde
Dr. Hendrik Muller's Fonds.

Maar wie is deze globetrotter werkelijk? Kunnen we nog gewoon trots op hem zijn, of moet hij op de goed-fout-schaal worden gelegd? Dik van der Meulen, biograaf van Multatuli, weegt Hendrik Muller in de biografie 'Hendrik Muller. Wereldreiziger voor het vaderland (1859-1941)'.
De auteur is te gast in OVT.

Verder in OVT:
- De column van Sana Valiulina
- Het Spoor Terug: Apostelkind

Vorige week in OVT:
- Semmelweis: de uitvinder van het handen wassen
- Historische boeken met Bart Funnekotter
 
Lees verder online
 

Artikelen

 
Uitdagers van ongelijkheid

Uitdagers van ongelijkheid

De Amerikaanse burgerrechtenactivist en dominee Joseph Lowery is onlangs op 98-jarige leeftijd overleden. In de jaren vijftig staat Lowery samen met Martin Luther King Jr. aan de wieg van de burgerrechtenorganisatie Southern Christian Leadership Conference. Met de SCLC organiseren ze boycots en massale vreedzame demonstraties tegen de wettelijk toegestane rassendiscriminatie in het zuiden van de Verenigde Staten. Martin Luther King wordt onsterfelijk door zijn beroemde toespraak aan het eind van de mars op Washington in 1963. Andere Tijden laat zien wat daaraan vooraf gaat: de strijd tegen de discriminatie, de achterstelling en de vernederingen van zwarte Amerikanen. Geweldloos op weg naar gelijke rechten.
 
Bekijk de aflevering
 

Marshallplan 2.0

Marshallplan 2.0

EU-leiders kijken in deze crisis naar een onzekere economische toekomst. Onder andere Italië en Spanje stellen dat Europa een nieuw soort Marshallhulp nodig heeft om de economie een krachtige herstart te geven wanneer de corona-pandemie voorbij is. Bij het oorspronkelijke Marshallplan van 1947 komt de steun vanuit de V.S., met als doel de wederopbouw na de oorlog in Europa te stimuleren. Hoe is dat toen verlopen? Andere Tijden blikt terug.

Bekijk de aflevering
De ontwikkeling van de geneeskunde

De ontwikkeling van de geneeskunde

Een maand na de corona-uitbraak in Nederland stromen de ziekenhuizen nog steeds vol. In het verleden hebben besmettelijke ziektes miljoenen slachtoffers gemaakt, maar door uitvindingen en ontdekkingen lukt het steeds beter om deze ziektes te bestrijden. Waardoor heeft de geneeskunde de afgelopen eeuwen grote stappen vooruit kunnen maken? En welke rol spelen epidemieën en wetenschappers in deze ontwikkeling?

Lees het artikel
 

Andere Tijden tipt

Gewone mensen als gewelddadige collaborateurs

Gewone mensen als gewelddadige collaborateurs

Hoe kan het dat ogenschijnlijk gewone mensen, van bouwvakker tot fietsenmaker, van klerk tot kastelein, hun laagje beschaving afpellen en veranderen in misdadigers? ‘In dienst van de nazi’s’ van Paul van de Water is een uniek boek over Nederlanders die zich in dienst van de Duitsers schuldig hebben gemaakt aan misdrijven. Lees onder andere over een Groningse Sicherheitsdienstmedewerker, een Utrechtse kampbewaakster in Auschwitz en de zogenaamde ‘Beul van Zwolle’.

Lees meer
 

2Doc: The Changin' Times of Ike White

2Doc: The Changin' Times of Ike White

‘Changin' Times’, uitgebracht in 1974, is het eerste commerciële album ooit opgenomen in een Amerikaanse gevangenis. Artiest Ike White is negentien jaar oud als hij levenslang vastzit voor moord. Nog nooit eerder vertoond archiefmateriaal brengt de reis van White in kaart. Van gevangenis tot het leven als vrij man, en een daaropvolgende heruitvinding van zichzelf als artiest, genaamd David Maestro. Was Ike White een geniaal muzikant, een rokkenjager of charlatan? 2Doc vertelt vanavond zijn verhaal.

Lees meer
 

 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 
 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.