Broek uit!
woensdag 29 april - 22.20 uur - NPO 2

Broek uit!


 
Begin jaren 90 haalt Joop van den Ende de Chippendales voor het eerst naar Nederland. Het slaat in als een bom. Vrouwen trekken massaal naar de theaters om zich te vergapen aan mannelijk naakt. Al snel schieten ook andere stripgroepjes als paddenstoelen uit de grond. De voorstellingen worden steeds rauwer en bloter, en dat gaat niet kritiekloos voorbij.

Plat amusement of een stap in de richting van de seksuele bevrijding van de vrouw? Astrid Sy spreekt voor- en tegenstanders van mannelijke strippers en bezoekt zelf een voorstelling.
 
Bekijk binnenkort online
 

Kind in de oorlog
 
Bekijk de laatste uitzending

Kind in de oorlog

 

Focus
 

Focus

 
 
Kan muziek je het leven kosten?
Flauwvallende meisjes, langdurige ziektebedden en noodlottige sterfgevallen. Als je de bronnen mag geloven, kan muziek voor de Europese elite in de negentiende eeuw levensgevaarlijk zijn. De moordende kracht van de muziek speelt een hoofdrol in het tragische leven van het negentiende-eeuwse echtpaar Maurits van Lennep en Caroline van Loon.

Cultuurhistoricus Floris Meens neemt ons mee naar de stormachtige negentiende eeuw en doet de muzikale pareltjes van toen herleven.
 
Luister de aflevering
 

OVT
 

OVT

 
 
zondag 3 mei - 10.00 uur - NPO Radio 1

Oorlogsdagboeken
Het was een van de eerste dingen die Nederland na de bevrijding deed: het oprichten van het Instituut voor Oorlogsdocumentatie. Het NIOD zou bekend worden als het Instituut van dokter Loe de Jong, de vaderlandse geschiedschrijver van de oorlog.

Vanaf het begin verzamelt het instituut talloze dagboeken, brieven en kattebelletjes van gewone mensen over de bezetting. Inmiddels is de collectie egodocumenten zo vermaard dat de New York Times er een groot artikel aan wijdde. De collectie is een temperatuurmeter van het denken en voelen van gewone Nederlanders tijdens de oorlog. Historicus en documentalist van het NIOD, René Kok komt in OVT vertellen over de brieven en dagboeken.

Verder in OVT:
De column van Nelleke Noordervliet

Vorige week in OVT:
- Het Spoor Terug: Hilary Mantel
- KLM: Het blauwe hart van Nederland
- Vrouwelijk leiderschap in crisistijd
 
Lees verder online
 

Artikelen

 
De verjaardag van de koning

De verjaardag van de koning

Op 27 april 1967, twee weken te laat, komt de zoon van prinses Beatrix en prins Claus ter wereld. Het is voor het eerst dat de Nederlandse televisie voor een groot publiek verslag kan doen van een zo grote gebeurtenis als de geboorte van een koninklijk kind. Andere Tijden aan de wieg van koning Willem-Alexander.
 
Bekijk de aflevering
 

Tiede Herrema overleden

Tiede Herrema overleden

In oktober 1975 was heel Nederland in de ban van één man: de Nederlandse zakenman Tiede Herrema. Hij werd in Ierland ontvoerd door mensen uit kringen van de IRA. Afgelopen vrijdag is Herrema overleden op 99-jarige leeftijd.

Bekijk het artikel
Voedseldroppings in 1945

Voedseldroppings in 1945

De geallieerden droppen tussen 28 april en 8 mei 1945 zo'n 11.000 ton aan voedselpakketten boven bezet Nederland. Het einde van de oorlog lijkt nu echt in zicht. In Andere Tijden halen getuigen herinneringen op aan het einde van de Hongerwinter.

Bekijk het artikel
 

Andere Tijden tipt

Verborgen Verleden: Jennifer Hoffman

Verborgen Verleden: Jennifer Hoffman

Actrice en presentatrice Jennifer Hoffman, bekend van onder meer 'De luizenmoeder' en 'Dokter Tinus', wil graag meer weten over haar opa, de vader van haar vader, en diens voorouders. Ze heeft die opa nooit gekend en komt er nu pas achter wat voor heldenrol hij in de Tweede Wereldoorlog heeft gespeeld.

Bekijk online
 

Klassieke mysteries

Klassieke mysteries

Voorspelde Mozart zijn eigen dood? Waarom werd Haydn postuum onthoofd? En werd Beethoven vergiftigd? In de AVROTROS en NPO Radio 4-podcastserie ‘Klassieke Mysteries’ gaan Rebecca van der Weijde en Ab Nieuwdorp op zoek naar de intrigerende en spannende verhalen rondom het leven en vooral de dood van klassieke componisten.

Beluister online
 

 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 
 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.