Carnaval barst weer los!
YouTube: De schatkamer van Andere Tijden

Carnaval barst weer los!


 
De coronaversoepelingen komen voor de carnavalisten net op tijd. ‘Het feest der feesten’ kan na 2 jaar eindelijk weer gevierd worden. Maar waar komt dat volksfeest, Vasteloavend, met optocht, prinsen en carnavalsmuziek vandaan? Bekijk het in deze video van Andere Tijden.
 
Bekijk hier de video
 

Het verhaal van Nederland
Elke woensdag om 20:35 op NPO 1

Het verhaal van Nederland


 
Aflevering 4: Ridders en graven
De jonge Hollandse graaf Floris de Vijfde heeft zijn vader, Willem de Tweede, nooit gekend. Hij is een koningskind, wordt hem verteld. Groeit hij uit tot een waardige opvolger en wreker van zijn vader? Bekijk de afleveringen van Het verhaal van Nederland nu op NPO Start.
 
Bekijk hier de serie
 

OVT
Zondag 20 februari - 10:00 uur - NPO Radio 1

OVT


 
Het Spoor Terug: Als geschiedenis in je opstaat #2
Deze week de tweede aflevering van de driedelige podcast Als geschiedenis in je opstaat, die aansluit bij de tentoonstelling 'Revolusi!, Indonesië onafhankelijk' in het Rijksmuseum. Schrijver en theatermaker Marjolijn van Heemstra onderzoekt samen met Iris van Santen, projectleider bij het Rijksmuseum, hoe trauma’s uit het koloniale verleden door kunnen werken in het heden.

Verder in de uitzending:
• De column van Sana Valiulina
• Aandacht voor het NIOD-onderzoek ‘Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950’

Vorige week in OVT:
• De bittere ‘ontwapeningsspijt’ van Oekraïne
• Pien van der Hoeven over strategisch nepnieuws in oorlogstijd
 
Luister de aflevering hier terug
 

Dossier: Koloniale oorlog
 

Dossier: Koloniale oorlog

 


NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Hoe werd Indonesië onafhankelijk?
Na eeuwenlange Nederlandse overheersing verklaart Indonesië zich in 1945 onafhankelijk. Maar Nederland legt zich daar niet bij neer en er volgt een lange bloedige strijd. Wanneer zijn de gebieden die we nu kennen als Indonesië in Nederlandse handen gekomen? Hoe is Indonesië uiteindelijk onafhankelijk geworden? Ontdek meer over deze gedeelde geschiedenis tussen Indonesië en Nederland in de collectie van NPO Kennis.
 
Lees verder
 

Artikelen

 
Het alledaagse leven in de kolonie

Het alledaagse leven in de kolonie

Rien en Gerhard Kuyck wonen van 1924 tot 1930 in Batavia. Hij is directeur van Radio Holland en pioniert met moderne communicatiemiddelen. Zij is zijn echtgenote en zorgt voor de kinderen. Het gezin raakt in de ban van de film; Gerhard maakt amateuropnames die worden opgestuurd met de wekelijkse brieven van Rien aan haar ouders in Den Haag. Deze beelden en brieven geven een intieme inkijk in het alledaagse leven in de kolonie en komen na 80 jaar samen in deze aflevering.
 
Bekijk de aflevering hier
 

De BVD

De BVD

De bijzondere aandacht die De Groene Amsterdammer wegens zijn ‘linkse tendenz’ na de oorlog heeft van inlichtingendiensten, resulteert rond 1950 in een bizar schouwspel. Na publicatie van een brief over misdragingen van Nederlandse militairen in Indonesië wil de BVD een coup plegen bij het weekblad. Andere Tijden over de avonturen van de Binnenlandse Veiligheidsdienst.

Bekijk hier de aflevering
Ondernemersparadijs Rusland

Ondernemersparadijs Rusland

Rusland is de laatste weken veel in het nieuws. De spanningen met het westen lopen op en het land raakt onder leiding van Poetin steeds verder verwijderd van een democratie met vrije economie. In de jaren '90 was dat wel anders, toen waren alle teugels los. Andere Tijden over de avonturen van Nederlanders in het ‘Wilde Oosten’ en de gevolgen van de stuurloze economie voor de Russische bevolking.

Bekijk hier de aflevering
 

Andere Tijden tipt

The Painter and the Thief | Documentaire VPRO

The Painter and the Thief | Documentaire VPRO

De documentaire The Painter and the Thief vertelt het verhaal van een onwaarschijnlijke vriendschap, die begint bij de diefstal van twee schilderijen in Oslo. Aan de hand van bewakingscamerabeelden spoort de Tsjechische kunstenaar Barbora Kysilkova de drugsverslaafde dief van haar twee belangrijkste werken op. Ter compensatie vraagt ze hem te poseren voor een portret. De twee blijken geestverwanten en er ontstaat een onwaarschijnlijke vriendschap.

Bekijk de documentaire hier
 

Van God los? De onstuimige jaren zestig | Museum Catharijneconvent

Van God los? De onstuimige jaren zestig | Museum Catharijneconvent

De expositie is de eerste tentoonstelling ooit over de grote religieuze veranderingen van de jaren zestig. In de expositie toont het museum aan de hand van fotografie, muziek, kunst en radio- en tv-fragmenten een wereld waarin het geloof en de traditionele invulling daarvan ter discussie werden gesteld. De tentoonstelling is van 19 februari tot 28 augustus te zien in Museum Catharijneconvent.

Klik hier voor meer info
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.