Corruptie bij politie Amsterdam
YouTube: De schatkamer van Andere Tijden

Corruptie bij politie Amsterdam


 
Joop van Riessen en de ondertussen overleden Jelle Kuiper vertellen over ‘de meest criminele vierkante kilometer van Nederland’ in de jaren ’70: Bureau Warmoesstraat, midden in het Amsterdamse wallengebied. Bekijk in deze video hoe door heroïne, prostitutie en gokhuizen de corruptie in het Amsterdamse politiekorps trad.
 
Klik hier voor de video
 

De onbekende Cruijff
Een podcast van de makers van Andere Tijden Sport

De onbekende Cruijff


 
Johan Cruijff, man van vele kwaliteiten en vele gezichten. Weinig bleef onbekend in zijn leven. Of toch niet? In de vierdelige podcast De Onbekende Cruijff brengen de makers van Andere Tijden Sport een aantal minder bekende kanten uit het leven en de voetbalcarrière van Cruijff voor het voetlicht.

Wat gebeurde er bijvoorbeeld tijdens de overval op de familie Cruijff in Barcelona in de jaren zeventig? En hoe zat het met zijn uitstapje naar Feyenoord?
 
Luister de podcast hier
 

Niemand wil ze hebben
 
Bekijk hier de laatste aflevering

Niemand wil ze hebben

 

<u>OVT</u>
 

OVT

 
 

Zondag 22 mei - 10.00 uur - NPO Radio 1

In Het Spoor Terug: Moslima #2
Met een hoofddoek op, lopend op de markt met een boodschappenwagentje. Het is een bekend beeld van ‘de moslima’ in de Nederlandse media. Prijswinnend fotograaf Cigdem Yuksel, die zelf Turkse roots heeft, stoort zich al jaren aan dit stereotype en trekt ten strijde in deze tweede aflevering van Moslima.

Verder in de uitzending:
• De column van John Jansen van Galen
• De auteurs van De vriendenreünie. Limburgse praktijken zijn te gast

Vorige week in OVT:
• Robbert van Lanschot over De tand van de Profeet
• De heiligverklaring van Titus Brandsma

 
Klik hier voor meer informatie
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Wat vieren we met Hemelvaart?
Volgende week donderdag is het Hemelvaart. In Nederland een officiële feestdag, waarop veel mensen vrij zijn. Maar het christelijke verhaal achter Hemelvaart is bij velen een stuk minder bekend. NPO Kennis legt uit wat we op deze veertigste dag na Pasen vieren.
 
Lees hier verder
 

Artikelen

 
De Mars op Washington

De Mars op Washington

Op 17 mei 1957 verzamelen 25.000 demonstranten zich in Washington. Ze dringen er op aan dat de federale overheid de segregatie op scholen aanpakt. De laatste spreker van de dag is Martin Luther King, met zijn 'Give Us the Ballot' speech grijpt hij landelijk de aandacht. Ruim vijf jaar later zou hij met zijn beroemde 'Mars op Washington' de grootste mensenrechtenbetoging houden. 250.000 mensen verzamelen zich voor het 'Lincoln Memorial' in Washington, D.C. en het is voor deze enorme menigte dat Martin Luther King zijn bekende 'I have a dream' voordroeg. De strijd van de zwarte burgerrechtenbeweging is al jaren in volle gang wanneer King in Washington zijn beroemde woorden uitspreekt. De burgerrechtenbeweging strijdt voor de bescherming van het stemrecht en een eind aan de rassenscheiding. Maar King droomt in Washington over iets veel groters; hij droomt over een Verenigde Staten waarin het grondbeginsel 'all men are created equal' eindelijk waarheid wordt. Zijn woorden inspireren blank en zwart om zich in te zetten om die droom werkelijkheid te maken. Andere Tijden laat zien wat er vooraf ging aan de 'Mars op Washington': De strijd tegen de discriminatie, de achterstelling en de vernederingen van zwarte Amerikanen. Geweldloos op weg naar gelijke rechten.
 
Bekijk hier de aflevering
 

Homoseksualiteit genezen

Homoseksualiteit genezen

Op 17 mei 1990 schrapt de WHO homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten. Toch bestaan er tot op de dag van vandaag zogenaamde 'homogenezers'. In de jaren zestig zien wetenschappers homoseksualiteit als ziekte. Zij vinden dat 'zieke homoseksuelen' het recht hebben om van hun ziekte genezen te worden. Aan het roer van deze benadering staat de Aerdenhoutse psycholoog Gerard van den Aardweg. Hij stelt vast dat homoseksuelen neurotisch zijn en om daarom zelf niet inzien dat zij ziek zijn. Door middel van therapie zouden ze hier van kunnen genezen. Andere Tijden over de geschiedenis van homogenezing, met interviews met homos, ex-homo's en homogenezers.

Bekijk hier de aflevering
Helmut Kohl

Helmut Kohl

Op 19 mei 1969 treedt Helmut Kohl aan als minister-president van de Duitse deelstaat Rijnland-Palts. Tien jaar later zijn er voor het eerst rechtstreekse verkiezingen voor het Europees Parlement. Helmut Kohl komt op 23 februari 1979 naar Den Haag voor een televisieprogramma, het wordt een historische uitzending. De opnamezaal zit vol mensen, voor de tribune staat een klein podium waarop tien geselecteerden Kohl zullen bevragen. Bij de eerste vraag die de presentator aan het publiek stelt, ‘Waar denkt u aan als u aan Duitsland denkt?’ gaat het al mis. ‘Aan mijn vader die door de Duitsers in de oorlog is vermoord’, klinkt het eerste antwoord. De toon is gezet. Andere Tijden over Helmut Kohl op de Nederlandse televisie.

Bekijk hier de aflevering
 

Andere Tijden tipt

Rob Scholte Museum, tijdelijk gesloten | Documentaire KRO-NCRV

Rob Scholte Museum, tijdelijk gesloten | Documentaire KRO-NCRV

Den Helder verwelkomt hem, want de komst van de vermaarde kunstenaar verhoogt het culturele aanzien van de stad. Maar na jaren gedogen wil de gemeente het pand terug om er appartementen in te vestigen, en dreigt huisuitzetting voor Scholte en zijn gezin. Regisseur Roy Dames is getuige van de dagelijkse spanning waarin Scholte en zijn gezin moeten leven.

Bekijk de documentaire hier
 

Théo van Rysselberghe – Schilder van de zon | Museum Singer Laren

Théo van Rysselberghe – Schilder van de zon | Museum Singer Laren

De tentoonstelling Théo van Rysselberghe - Schilder van de zon is een ode aan een van de grote meesters in het verbeelden van licht en kleur. Van Rysselberghe (1862 – 1926) wordt beschouwd als dé Belgische voorman van het pointillisme, waarmee hij Nederlandse kunstenaars als Jan Toorop inspireerde. In de tentoonstelling wordt de ontwikkeling van Van Rysselberghe geschetst aan de hand van zijn favoriete thema’s: society portretten, zonovergoten landschappen van Vlaanderen tot aan Marokko, zeegezichten en het vrouwelijk naakt. Zijn oeuvre is een ode aan de schoonheid van het leven én aan het schilderen zelf.

Klik hier voor meer informatie
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.