De bende van Nijvel
YouTube: De schatkamer van Andere Tijden

De bende van Nijvel


 
Er zijn 28 mensen vermoord en nooit is iemand ervoor veroordeeld. De bende van Nijvel zaait in de jaren ’80 dood en verderf in België. Bij hun laatste overval op supermarkt Delhaize in Aalst richten ze het grootste bloedbad aan. In deze video vertellen de overlevenden wat zij voor hun ogen zagen gebeuren.
 
Bekijk hier de video
 

Podcast: Het geheim van Wijsman
Van Paul Ruigrok (AT) en Maartje van de Kamp (NA)

Podcast: Het geheim van Wijsman


 
Aflevering 4: Dader gevonden?
Het politieonderzoek gaat verder. Er wordt zelfs een verdachte aangehouden, een 33-jarige zakenman uit Zandvoort met een twijfelachtige reputatie. Is hij de dader? We zoeken ook verder naar nakomelingen van de familie Wijsman. Dat heeft tot nu weinig opgeleverd. Maar dan krijgt Maartje mail...
 
Luister hier de podcast
 

De Groningse geur van tabak
 
Bekijk de laatste aflevering

De Groningse geur van tabak

 

OVT
 

OVT

 
 
Zondag 30 januari - 10:00 uur - NPO Radio 1

In Het Spoor Terug:
Agitatie porselein is niet om mee te gooien


Op 29 januari opent de Hermitage Amsterdam haar deuren voor de nieuwe tentoonstelling Russische avant-garde - Revolutie in de kunst. Michal Citroen is ter voorbereiding van de tentoonstelling in St. Petersburg. Daar gebeurt in 1917 iets heel opmerkelijks. Een groep zeer radicale kunstenaars breekt met elke gangbare opvatting over kunst en het leven en wordt opeens door de Revolutie gebombardeerd tot de frontlinie van aandacht en macht. In de groep zitten kunstenaars als Kandinsky, Malevitsj en Tatlin. Hun kunst wordt uiteindelijk de vormgeving van oud keizerlijk porselein. Een documentaire over hoe boodschappen van bolsjewieken door de avant-garde wordt vormgegeven op materiaal van de tsaren, zoals de volksvijandige theepot van Kazimir Malevitsj.

Verder in de uitzending:
• De column van Abdelkader Benali
• Leo van Bergen over Bevrijd. Het concentratiekampsyndroom en de LSD-behandeling van Jan Bastiaans

Vorige week in OVT:
• 'Oriëntalisme' van Edward Said
• Kikkers en kaaskoppen: de Nederlander als karikatuur
 
Klik hier voor meer info
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Hoe kwam Hitler aan de macht?
Op 30 januari 1933 werd Adolf Hitler de nieuwe rijkskanselier van Duitsland. In die jaren daarvoor speelt hij in op de grote onvrede onder de Duitse bevolking en weet hij steeds meer macht naar zich toe te trekken. Ontdek in deze story van NPO Kennis hoe Hitler aan de macht kwam.
 
Lees verder
 

Artikelen

 
Auschwitzherdenking

Auschwitzherdenking

Het is 27 januari 1945 als Auschwitz wordt bevrijd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog worden in dit concentratiekamp meer dan een miljoen mensen vermoord, onder wie ruim 60.000 Nederlanders. Loop bijna tachtig jaar later het terrein van het voormalige vernietigingskamp op en de geschiedenis komt nog altijd binnen met een klap. Voor sommige bezoekers is de plek extra beladen omdat voorouders of familieleden er zijn omgekomen. Steeds vaker bezoeken tweede en derde generatie oorlogsslachtoffers het kamp om met eigen ogen te zien welke gaten deze plek in hun familiegeschiedenis heeft geslagen. Andere Tijden gaat mee.
 
Bekijk de aflevering hier
 

Abortus in Nederland

Abortus in Nederland

De Tweede Kamer debatteerde deze week over het afschaffen van de wettelijke vijf dagen bedenktijd bij abortus. In Nederland komt de Wet Afbreking Zwangerschap die abortus legaliseert komt uit 1984. Tot die tijd was abortus het werkterrein van schimmige zakkenvullers in achterafstraatjes en van idealistische artsen die de gevangenis riskeerden. In de jaren '60 kwam met de seksuele revolutie ook een maatschappelijke discussie op gang over abortus. Andere Tijden blikt terug op het breinaaldtijdperk.

Bekijk hier de aflevering
Hongerwinter

Hongerwinter

Op 27 januari 1942 wordt de laagste minimumtemperatuur in Nederland ooit gemeten (-27,4°C). Diezelfde dag in 1945 is de laagste temperatuur -7,2°C. Toch wordt de winter van 1944-1945 als veel kouder ervaren door de schaarste en ontberingen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. “Honger? Dat is een soort knagend gevoel. Altijd op zoek naar eten. Je ging nooit met een volle maag naar bed”, vertelt Aad van Vondelen als je hem vraagt hoe het is om echt honger te hebben. Andere Tijden spreekt hongerkinderen uit die tijd.

Bekijk hier de aflevering
 

Andere Tijden tipt

Het verhaal van Nederland | Documentaireserie

Het verhaal van Nederland | Documentaireserie

Deze 10-delige televisieserie vertelt het verhaal van het land waarin we wonen. Over mensen die hier ooit hebben geleefd. Mensen zoals jij en ik, die voor dilemma’s stonden, moesten overleven. Acteur en verteller Daan Schuurmans neemt in Het verhaal van Nederland de kijker mee langs de hoogte- en dieptepunten van onze geschiedenis. Historische gebeurtenissen komen tot leven komen door middel van spectaculaire dramascènes en locatiebezoeken. Schuurmans bezoekt als vertellen elke plek van betekenis en duikt soms midden in het drama op. Deskundigen delen de meest recente inzichten en laten geen zwarte bladzijde onbesproken. Het verhaal van Nederland is te zien vanaf 2 februari om 20:30 uur op NPO 1.

Klik hier voor meer info
 

Een Porseleinen Huwelijk | Documentaireserie

Een Porseleinen Huwelijk | Documentaireserie

Op 2 februari 2022 is het 20 jaar geleden kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta elkaar het ja-woord gaven. De tranen van Máxima tijdens het kerkelijk huwelijk in Amsterdam zijn in het collectieve geheugen blijven hangen. Het voorgenomen huwelijk bijna leidt tot een constitutionele crisis, waarbij de troonsopvolging van koningin Beatrix door haar oudste zoon Willem-Alexander in gevaar wordt gebracht. In de vierdelige documentaireserie Een Porseleinen Huwelijk van makers Hans Hermans en Martin Maat wordt de aanloop naar de koninklijke bruiloft gereconstrueerd aan de hand van tientallen vertrouwelijke gesprekken, archiefmateriaal en interviews met direct betrokkenen. Een Porseleinen Huwelijk is vanaf maandag 31 januari vier dagen lang te zien om 22:20 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Klik hier voor meer info
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.