De gelukkige klas
woensdag 12 februari - 22.20 uur - NPO 2

De gelukkige klas


 
Een nieuwe school met radicale ideeën opent in 2002 in Schoonhoven haar deuren: Iederwijs. Kinderen kunnen zelf kiezen wát ze willen leren en hoe ze willen leren. Een dagje trampoline springen, geen punt. Wil je de rekenstof van een jaar in drie weken tot je nemen, prima. Al gauw schieten de Iederwijsscholen als paddenstoelen uit de grond. Maar na verloop van tijd komt Iederwijs steeds negatiever in de media. De meeste scholen moeten uiteindelijk stoppen. Andere Tijden-presentator Astrid Sy vraagt zich af hoe het zo mis kon gaan. En wat is er nog over van de onderwijsidealen?
 
Bekijk binnenkort online
 

Met communisten speel je niet
 
Bekijk de laatste uitzending

Met communisten speel je niet

 

Focus
 

Focus

 
 
Hoe een arme Noorse zeeman wakker wordt als piraat
Piraten kennen we als de vrijgevochten zeerovers die op eigen houtje schepen kapen op zoek naar schatten. Maar het echte verhaal is anders, zegt historicus Erik de Lange. Hij is vorige week gepromoveerd op een onderzoek naar piraterij op de Middellandse Zee in de 19e eeuw. De meeste mensen die we nu piraten noemen, zijn dat helemaal niet. Presentator Lara Lauwigi praat met hem over staatspiraterij, zeerovers en het verhaal van de Noorse zeeman Nicolaas Ericsson.
 
Luister de aflevering
 

OVT
 

OVT

 
 
Zondag 16 februari - 10:00 uur - NPO Radio 1

Het Spoor Terug: Hendrik Werkman

Drie dagen voordat de geallieerden het noorden bevrijden wordt Hendrik Werkman door de SD gefusilleerd in de bossen van Bakkeveen. De kunstenaar en verzetsman, die gelooft dat zijn beste werk nog moet komen, sterft aldus een voortijdige dood. In het kader van 75 jaar vrijheid in Nederland herhaalt Het Spoor Terug de documentaire die Laura Stek maakte over zijn leven en werk.

Verder in OVT:
- Rodaan Al Galidi vertelt over zijn nieuwe boek Holland, het vervolg op de veelgeprezen roman Hoe ik talent voor het leven kreeg.
- Wim Berkelaar bespreekt de nieuwste historische boeken, waaronder zijn zelfgekozen boek van de maand.


Vorige week in OVT:
- Kan humaan slachten wel? Een gesprek met cultuurwetenschapper Dirk-Jan Verdonk.
- Amerikaniste Markha Valenta over de verfilming van het boek Little Women.
- De column van John Jansen van Galen.
 
Lees verder online
 

Artikelen

 
Op de vlucht naar Gretna Green

Op de vlucht naar Gretna Green

In de week van Valentijn past een uitzending over de liefde. Het Schotse dorp Gretna Green dankt haar bekendheid aan een wet die in 1753 in Engeland wordt aangenomen. Volgens deze zogeheten “Marriage Act” moeten ouders toestemming geven als één van de huwelijkskandidaten nog geen 21 jaar oud is. Maar die wet geldt niet voor Schotland, en daar profiteert het net over de grens gelegen Gretna Green van. In de jaren zestig van de vorige eeuw wordt Gretna Green ook een vluchtoord voor Nederlandse minderjarige stellen. Boze ouders en Interpol hebben het nakijken zodra een paar de Engels-Schotse grens passeert. In deze aflevering spoort Andere Tijden stellen op die vertellen over hun verboden liefde, de vlucht en de angst om voor ‘schaking’ opgepakt te worden.
 
Bekijk de aflevering
 

Vrijlating Mandela

Vrijlating Mandela

Dertig jaar geleden, op 11 februari 1990, wordt Nelson Mandela na 27 jaar vrijgelaten uit de gevangenis van Robbeneiland. Bekijk de aflevering van Andere Tijden over de man die vanuit zijn cel de strijd tegen de apartheid in Zuid Afrika leidt, en over de Nederlanders die hem - in het diepste geheim - daarbij helpen.

Bekijk de aflevering
Historische Oscaruitreikingen

Historische Oscaruitreikingen

De Zuid-Koreaanse film Parasite schrijft dit jaar geschiedenis door de Oscar voor de beste film te winnen. Het is de eerste keer in de 92-jarige historie van de Academy Awards dat de prijs voor deze categorie naar een niet-Engelstalige film gaat. Bekijk en lees meer over een aantal bijzondere Oscaruitreikingen van de twintigste eeuw.

Lees het verhaal
 

Andere Tijden tipt

Valentijn in het Muiderslot

Valentijn in het Muiderslot

Deze valentijnsavond staat het idyllische Muiderslot, een sprookjeskasteel dat dateert uit circa 1285, in het teken van verleidelijke vrouwelijkheid en erotiek in de Gouden Eeuw. Tijdens een bijzondere rondleiding worden de slaapkamergeheimen van onze voorouders uit de doeken gedaan. Ook de rest van het kasteel is op deze avond geopend, waar in de intieme taverne liefdesdranken worden gebrouwd, en een troubadour spannende liefdesliederen speelt.

Naar de website
 

2Doc: The Reagan Show

2Doc: The Reagan Show

Aanstaande donderdagavond vertelt 2Doc het verhaal van Ronald Reagan, de Republikeinse president van de Verenigde Staten van 1981 tot 1989. Een portret dat de absurditeit en het charisma laat zien van de acteur die de belangrijkste rol van zijn leven speelt: die van leider van de vrije wereld.

Lees meer
 

 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 
 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.